Bulgur vezmou na milost i zarytí odpírači zdravé stravy. Byť se jedná o zrno, přesněji řečeno předvařenou, nalámanou celozrnnou pšenici, hravě dokáže nahradit rýži a navíc dodá pokrmům jemnou oříškovou chuť.
Bulgur vyniká vysokým obsahem vlákniny, díky které podporuje funkci střev a stálost imunity. Je lehce stravitelný a jako příloha se vyznačuje také významným množstvím bílkovin. Obsahuje vitamin A, hořčík, železo a fosfor. Ocení jej i ti, kteří počítají kalorie, jelikož má méně kalorií než třeba rýže nebo quinoa.
„Bulgur je podstatným článkem pestrého, vyváženého a dlouhodobě udržitelného stravovacího režimu. Ideální je jeho pravidelná konzumace v týdenním, dvoutýdenním nebo alespoň v třítýdenním cyklu,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.
Bulgur můžeme připravovat různými způsoby
Pokud hraje v přípravě bulguru hlavní roli čas, doporučujeme vařit bulgur ve vodě nebo zeleninovém vývaru v poměru 1:3, čas přípravy se bude pohybovat kolem 12-15 minut. Delší, ale šetrnější variantou přípravy, je bulgur 5 minut povařit a nechat cca 15-20 minut pod pokličkou dojít. Stačí použít 2 díly vody na 1 díl bulguru. Pro zachování maximálního množství živin můžeme bulgur zalít studenou vodou a nechat nabobtnat. Délka přípravy se protáhne na cca 1 hodinu.
Připravený bulgur lze použít jako samostatnou přílohu k masu, rybě, omáčce, v kombinaci s pečenou zeleninou nebo do studených i teplých salátů, do polévek, karbanátků, rizot či nasladko do kaší, nákypů a dezertů.
Recept MENU GOLD na zdravou snídani a bezmasý oběd
Medový bulgur s ovocem
Na 4 porce
40 g bulguru Menu Gold
120 g ovocného koktejlu
60 g smetany ke šlehání
60 g zakysané smetany
60 g medu nebo javorového sirupu
Špetka soli
Postup:
Bulgur propláchneme a ve velmi mírně osolené vodě uvaříme. Necháme jej vychladnout. Vyšleháme smetanu a smícháme se zakysanou smetanou. Bulgur, smetanu a ovoce vložíme do misky a pokapeme medem nebo sirupem dle chuti.
Náš tip: ovocný koktejl můžeme nahradit sezónním ovocem.
Rajčatový bulgur se salátem a mozzarellou
Křehký listový salát s medovým dresingem, rajčatovým bulgurem a mozzarellou.
4 porce
200 g bulguru Menu Gold
60 g rajčatového protlaku
45 ml olivového oleje
340 g směsi listových salátů
80 g papriky
80 g cherry rajčat
80 g okurku
2 mozzarelly
Sůl, pepř
10 ml vinného octu
15 g medu, 2 lžičky hořčice
Postup:
Bulgur promícháme s trochou oleje a rajčatovým protlakem a vložíme do dvojnásobného množství vroucí vody. Krátce povaříme, zakryjeme poklicí a necháme 20 minut odstát. Poté promícháme a necháme vychladnout. Z oleje, vinného octu, medu a hořčice vymícháme dresing. Zeleninu nakrájíme, smícháme se salátem a zakápneme dresingem. Osolíme a opepříme podle chuti. Servírujeme s plátky mozzarelly a vychlazeným bulgurem.
Náš tip: můžeme ozdobit naklíčeným mungem.