ijournal.cz

Zdravé zrno, co chutná po oříšcích

red Zdroj: Menu Gold 21.5.2022 Gastronomie

Bulgur vezmou na milost i zarytí odpírači zdravé stravy. Byť se jedná o zrno, přesněji řečeno předvařenou, nalámanou celozrnnou pšenici, hravě dokáže nahradit rýži a navíc dodá pokrmům jemnou oříškovou chuť.

bulgur_500gBulgur vyniká vysokým obsahem vlákniny, díky které podporuje funkci střev a stálost imunity. Je lehce stravitelný a jako příloha se vyznačuje také významným množstvím bílkovin. Obsahuje vitamin A, hořčík, železo a fosfor. Ocení jej i ti, kteří počítají kalorie, jelikož má méně kalorií než třeba rýže nebo quinoa.

„Bulgur je podstatným článkem pestrého, vyváženého a dlouhodobě udržitelného stravovacího režimu. Ideální je jeho pravidelná konzumace v týdenním, dvoutýdenním nebo alespoň v třítýdenním cyklu,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.


Bulgur můžeme připravovat různými způsoby

Pokud hraje v přípravě bulguru hlavní roli čas, doporučujeme vařit bulgur ve vodě nebo zeleninovém vývaru v poměru 1:3, čas přípravy se bude pohybovat kolem 12-15 minut. Delší, ale šetrnější variantou přípravy, je bulgur 5 minut povařit a nechat cca 15-20 minut pod pokličkou dojít. Stačí použít 2 díly vody na 1 díl bulguru. Pro zachování maximálního množství živin můžeme bulgur zalít studenou vodou a nechat nabobtnat. Délka přípravy se protáhne na cca 1 hodinu.

Připravený bulgur lze použít jako samostatnou přílohu k masu, rybě, omáčce, v kombinaci s pečenou zeleninou nebo do studených i teplých salátů, do polévek, karbanátků, rizot či nasladko do kaší, nákypů a dezertů.

 

Recept MENU GOLD na zdravou snídani a bezmasý oběd

 

Medový bulgur s ovocem

Na 4 porce


Ingredience:MENU_GOLD_Medovy_bulgur_s_ovocem

40 g bulguru Menu Gold

120 g ovocného koktejlu

60 g smetany ke šlehání

60 g zakysané smetany

60 g medu nebo javorového sirupu

Špetka soli

 

Postup:

Bulgur propláchneme a ve velmi mírně osolené vodě uvaříme. Necháme jej vychladnout. Vyšleháme smetanu a smícháme se zakysanou smetanou. Bulgur, smetanu a ovoce vložíme do misky a pokapeme medem nebo sirupem dle chuti.

Náš tip: ovocný koktejl můžeme nahradit sezónním ovocem.

 

Rajčatový bulgur se salátem a mozzarellou

Křehký listový salát s medovým dresingem, rajčatovým bulgurem a mozzarellou.

4 porce

 

Ingredience:MENU_GOLD_Rajcatovy_bulgur_se_salatem_a_mozzarelou

200 g bulguru Menu Gold

60 g rajčatového protlaku

45 ml olivového oleje

340 g směsi listových salátů

80 g papriky

80 g cherry rajčat

80 g okurku

2 mozzarelly

Sůl, pepř

10 ml vinného octu

15 g medu, 2 lžičky hořčice


Postup:

Bulgur promícháme s trochou oleje a rajčatovým protlakem a vložíme do dvojnásobného množství vroucí vody. Krátce povaříme, zakryjeme poklicí a necháme 20 minut odstát. Poté promícháme a necháme vychladnout. Z oleje, vinného octu, medu a hořčice vymícháme dresing. Zeleninu nakrájíme, smícháme se salátem a zakápneme dresingem. Osolíme a opepříme podle chuti. Servírujeme s plátky mozzarelly a vychlazeným bulgurem.

Náš tip: můžeme ozdobit naklíčeným mungem.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Menu Gold