ijournal.cz

První máj, lásky a čaje čas

red Zdroj: Basilur 1.5.2022 Gastronomie

První máj je lásky čas. Tradice, romantika, polibky a překvapení, to vše k tomuto svátku patří. Ať už máte na tento zamilovaný den se svým protějškem nějaký vlastní rituál, který každoročně opakujete, nebo je to pro vás den jako každy jiný, nezapomínejte, že láska je všude kolem nás a v jakékoliv formě. Nemusíte si vyměňovat letmé polibky pod rozkvetlou třešní. Stačí si udělat chvilku pohody s voňavým společníkem – čajem.

 

Májový čajový dýchánek

Květiny nemusí zdobit pouze náš stůl ani se nemusí nacházet pouze v našem oblíbeném parfému. Zkusili jste někdy různé druhy květin ochutnat?

Kompozice BASILUR VINTAGE BLOSSOM propojuje chuť lístků kvalitního černého čaje a kvítků růže, jasmínu nebo ibišku. Tahle kombinace nadchne jak milovníka květin, tak zapřisáhlého čajomilce. Květinové čaje Basilur Vintage Blossom od MIX-TEE si zaručeně zamilujete.

 BASILUR_Vintage_240Kč_

Čajem k energii i ke zdraví

Kvalitní, čistě přírodní čaje neobsahují žádné kalorie, tuky ani chemické přísady. V daleké Asii se od nepaměti konzumace čaje považuje za jakýsi rituál. Už staří Číňané byli přesvědčeni, že se jedná o vzácný léčivý nápoj, a v tom se rozhodně nemýlili. V čajových listech naleznete sloučeniny jako jsou polyfenoly (třísloviny) a flavonoidy, které jako významné antioxidanty přispívají k našemu zdraví. Mezi další důležité látky v čaji patří purinové alkaloidy, sacharidy, silice, přírodní barviva či enzymy a vitamíny(B1, B2, E, A, C). Nedílnou součástí čaje je i kofein, někdy nazývaný tein. Kofein a tein jsou dva názvy zcela totožné sloučeniny, jediným rozdílem je koncentrace – zatímco šálek dvojitého espressa obsahuje až 120 mg kofeinu, menší hrnek černého čaje obsahuje jen asi 60 mg a stejné množství zeleného čaje dokonce jen 35 mg. V přiměřeném množství působí na zdravého člověka jako stimulant, který se projevuje zlepšením psychické kondice.

 

TIP: Jak správně připravit sypaný čaj

Postup při přípravě sypaného čaje není vůbec složitý, jak si někdo může myslet. Základem je kvalitní čaj, papírový filtr nebo nerezové sítko, správná teplota vody a nádoba, do které budeme čaj připravovat. Důležitá je také doba louhování jednotlivých druhů. Konkrétně u černých čajů (např. BASILUR Vintage Blossom) je doba louhování 3 – 5 min při teplotě vody 100°C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Basilur