ijournal.cz

Odborník varuje: České děti se vystavují riziku závažných onemocnění

red Zdroj: www.mlecnavlna.cz 24.6.2021 Rady, tipy, názory

Odborníci v posledních letech zaznamenávají extrémní pokles pohybové aktivity dětí v rámci nesportovních i sportovních aktivit. Doba, kdy děti doma po škole jen zahodily školní aktovku a okamžitě vyrazily s kamarády ven, je pryč. Příčinou je ztráta disciplíny, všudypřítomné mobilní telefony, sociální sítě, ale i omezení volných prostranství, plácků a v neposlední řadě i omezení sportovních aktivit v rámci boje s covid-19.


image mlekoNadváha a obezita dětí a mládeže je letos často skloňovaným termínem. Příčinou je nejenom nechuť k jakémukoliv pohybu a sportu obecně, ale i zvýšená konzumace tučných, smažených a sladkých jídel. Aspektem, který tento problém akceleroval, byl i uplynulý rok, plný zákazů z obavy z nemoci covid-19. Čekárny nutričních terapeutů a specialistů začaly ve velkém plnit rodiče s dětmi, které mají problém s výraznou obezitou, která může být „startérem“ mnoha velice závažných onemocnění již na prahu dospělosti. „Zájem o odbornou pomoc nutričních specialistů se za poslední měsíce zvýšil o 70 procent,“ upřesňuje nutriční specialista Pavel Suchánek. Odborníci začínají upozorňovat na nutnou včasnou změnu životosprávy, dokud není pozdě.

Strava současných dětí je ve většině případů energeticky mimořádně bohatá. Obsahuje vysoký obsah cukrů a zároveň i tuků. Málokdo se řídí například výživovou pyramidou. Ve velké míře se také k dochucování pokrmů používá v nadměrném množství sůl. Sůl je však i součástí běžných základních potravin. Až 4/5 soli přijmeme ve formě potravin, nikoliv dosolováním. Sůl navíc zvyšuje chuť k jídlu.  Kombinace s cukry a tuky je mimořádně nezdravá. Zvláště, pokud je pohyb u dětí a adolescentů téměř nulový. V takovém případě, kdy jsou děti dlouhodobě zavřené doma, je nutné jejich jídelníček radikálně změnit. 

 

Rodiče by měli jít příkladem

S příchodem léta se otevírají možnosti k výrazně vyššímu pohybu i pro děti, které aktivně nesportují. Pokud má ale dítě problémy s nadváhou, určitě se nedoporučuje začít hned s běháním. „Obecně není vhodné běhat po tvrdém povrchu (asfalt, beton…), a to nejen kvůli nadváze. Raději by rodiče měli pro své děti volit různé výlety na kole, indiánskou chůzi (střídání klusu a chůze) či turistiku. Plavání je také možné, ale je již trochu problematické z hlediska teploty vody a následné podpory ukládání tuku do podkoží. V každém případě je ale důležité říct rodičům, že jsou to právě oni, kdo má obrovský vliv na své děti, a to jak v otázce pohybu, tak i v samotném stravování,“ dodává Suchánek.

Máma v kuchyniS nárůstem pohybu u dětí je třeba dbát zvýšené pozornosti i u skladby jejich jídelníčků. Především je třeba se zaměřit na mléko a také mléčné výrobky. Konkrétně u dětí by měly být v co nejpřirozenější podobě. „Ideálně přirozeně zkvašené mléčné výrobky, jako je jogurt, skyr či kefír,“ doplňuje Suchánek. „Často se stává, že mléko a mléčné výrobky jsou mezi maminkami malých dětí tabuizovány. Pro děti je samozřejmě nejlepší, pokud jsou kojeny mateřským mlékem. Nicméně kvalitní zakysané mléčné výrobky do jídelníčku i těch nejmenších dětí patří a jejich postupné zařazování do dětské stravy je více než žádoucí,“ říká Barbora Charvátová, food bloggerka, která se specializuje na přípravu pokrmů pro děti. „Kvalita mléka a mléčných výrobků začíná u českých zemědělců. Důkazem dobrých vlastností tuzemského mléka je program režimu jakosti Q CZ, jehož standardy splňuje kolem 90 procent produkce této komodity. Kvalitu českého mléka potvrzují také výsledky nezávislých studií,” uvádí prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.


Mléčné výrobky, základ pevného zdravíimage_mleko

U dětí, které se věnují sportu, se při nedostatku konzumace mléka a mléčných výrobků mohou začít objevovat zlomeniny, které vycházejí z křehkosti kostí a z jejich nedostatečné hustoty a pevnosti. „Sport a pohybová aktivita jsou náročné na spotřebu vápníku a nejen toho. Základem pevnosti kostí je mimo jiné minerální látka vápník a nejlepším a nejlépe využitelným zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky. Nejvhodnější i vzhledem k energetické hodnotě a vzhledem k růstu kostí jsou polotučné a v některých případech i plnotučné mléčné výrobky,“ doplňuje Suchánek. Jako nejvhodnější mléčné výrobky v jídelníčku sportujících dětí jsou například sýry s obsahem tuku mezi 30 až 45 procent, nebo jogurty s obsahem tuku 3 až 6 procent. Občas je možné zařadit i jogurty s obsahem tuku k 10 procentům. „To ale záleží na tělesném složení a množství tělesného tuku u dítěte,“ říká Suchánek.

Důležité je ale množství, kolik by děti měly ideálně denně zkonzumovat mléčných výrobků. Obecně se za ideální množství považuje 3 až 5 porcí mléčných výrobků denně podle věku. „Jídelníček mladého sportovce může vypadat například takto: snídaně obohacena o 250 ml mléka nebo kefíru, odpolední svačina obohacena o 80 gramů tvrdého sýra a večeře může být obohacena o 80 až 100 gramů tvarohové pomazánky nebo jogurtu,“ uvádí Suchánek.

 

Kolik porcí mléčných výrobků by měly děti denně, ideálně, konzumovat?

2–5 let

6–10 let

11–15 let

3 porce mléčných výrobků denně

4 porce mléčných výrobků denně

5 porcí mléčných výrobků denně

Příklad

Snídaně: 250 ml mléka

Dopolední svačina: 80 gramů tvrdého sýra

Večeře: 100 gramů tvarohové pomazánky

 

Snídaně: 80 gramů tvrdého sýra

Dopolední svačina: 100 gramů kvalitního bílého jogurtu

Odpolední svačina: 250 ml mléka

Večeře: 80 gramů tvarohové pomazánky

 

Snídaně: 250 ml kefíru

Dopolední svačina: 80 gramů tvarohové pomazánky

Oběd: 250 ml mléka

Odpolední svačina: 80 gramů tvrdého sýra

Večeře: 100 gramů kvalitního bílého jogurtu

 

Ve spolupráci s food bloggerkou Barborou Charvátovou přinášíme velice zajímavý tip na netradiční koláč, který ocení celá vaše rodina.

Mléko a mléčné výrobky jsou považovány za základní zdroje vitaminů a minerálních látek, které děti, v průběhu růstu, skutečně velmi potřebují. Z tohoto důvodu přinášíme ve spolupráci s food bloggerkou Barborou Charvátovou, která se zaměřuje na přípravu pokrmů pro děti, fantastický koláč z červené řepy, tvarohu a jogurtu.

Mléčné vlnyTěsto:

-        250 g vařené červené řepy
-        3 vejce
-        100 g kvalitní hořké čokolády
-        200 g oleje (například řepkový)
-        100 g třtinového cukru
-        30 g kakaa
-        200 g celozrnné hladké špaldové mouky (lze použít i klasickou bílou)
-        12 g (1 balíček) kypřícího prášku

 

Krém:

-        1 tvaroh v alobalu
-        1 kelímek ricotty (250 g)
-        300 g bílého jogurtu
-        50 g másla
-        50 g cukru moučka či jiného sladidla


Řepu nakrájejte na menší kousky a poté v mixéru společně s vejci rozmixujte na hladké pyré. Do misky, která zvládne vyšší teploty, nalámejte čokoládu a přidejte olej. Společně rozehřejte v mikrovlnné troubě, případně můžete udělat totéž ve vodní lázni na sporáku. Čokoládu v oleji dobře promíchejte, dokud se nerozpustí.

Řepovou a čokoládovou směs pak společně promíchejte v míse či nádobě robota. Poté zapracujte kakao, mouku, cukr a kypřící prášek.

Těsto přelijte na plech vystlaného pečícím papírem či klasicky vymazaného a vysypaného olejem a moukou. Pečte na 170°C zhruba 30 minut, případně jinak dle zkušeností s vlastní troubou.

Zatímco se koláč peče, připravte si krém. V míse smíchejte tvaroh, ricottu a bílý jogurt. Poté zapracujte změklé máslo a doslaďte dle chuti.

Krém navrstvěte na upečený vychladlý korpus z řepového těsta. Lžící na něm pak dělejte vlny tak, jak se vám to bude líbit. Při zdobení můžete využít i vidličku, která udělá také zajímavý „vlněný“ efekt. Poté dejte do lednice, aby krém dobře ztuhnul.

Doporučujeme podávat s přidáním čerstvého ovoce, obzvláště toho nakyslého, se kterým chuť koláče skvěle ladí (můžete zvolit například maliny, rybíz či višně).

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.mlecnavlna.cz