Jíte čočku jen jednou do roka, abyste dodrželi novoroční tradici? Tak to děláte chybu. V chladných dnech jsou luštěniny, ke kterým čočka patří, ideální potravinou pro zahřátí. Dokáží zasytit, nezatíží rodinný rozpočet, jsou bohaté na bílkoviny a minerály, mají nízký glykemický index, díky čemuž jsou vhodné i pro diabetiky. Nabízejí mnoho výhod a navíc je jejich příprava jednoduchá. Navíc je čočka vysoce energetická a výživná luštěnina, která obsahuje jen málo tuku. Je bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které pomáhají předcházet chudokrevnosti. Vyzkoušejte ji trochu netradičně s rybou a pečenou zeleninou.
Velkozrnná čočka
Velkozrnná čočka je velmi oblíbená luštěnina. Má lepší stravitelnost než hrách a fazole. Působí preventivně proti rakovině. Obsahuje významný podíl bílkovin a vlákniny. Obsahuje nízký podíl tuku. Patří k nejznámějším luštěninám a mnozí s nás si bez ní nedokáží přestavit novoroční oběd.
Menu Gold Čočka velkozrnná, 500 g, cena 34,90 Kč
Čočka s uzenou makrelou a pečenou kořenovou zeleninou
4 porce
Ingredience:
350 g čočky Menu Gold
200 g mrkve
200 g celeru
cukr krystal
ocet
1 stroužek česneku
olivový olej
100 g cibule
sójová omáčka
sůl, pepř
2 uzené makrely
Postup:
Čočku vložíme do vroucí vody a společně s kořenovou zeleninou uvaříme na „skus“. Poté zeleninu nakrájíme na hranolky, jemně pocukrujeme, zakápneme octem, osolíme dle chuti a dopečeme v troubě nebo na pánvi s rozpuštěným kouskem másla do zlatova. Čočku ochutíme sójovou omáčkou, utřeným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme na lžíci olivového oleje a zarestovanou cibuli. Makrely zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na kousky. Ochucenou čočku servírujeme společně s kousky makrely a pečenou zeleninou.
Čočka berglinsen, které se také říká horská čočka, má menší zrnka o velikosti 4 až 5 milimetrů, je na skus pevná a aromatičtější než velkozrnná čočka, která je v českých kuchyních nejrozšířenější. Má velmi vysoký obsah bílkovin, díky čemuž je vynikající náhražkou masa. Vysoký podíl vlákniny má pozitivní vliv na zažívání a velmi nízký obsah tuků dělá z horské čočky ideální ingredienci pro nízkokalorické jídlo s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin.
Před vařením ji není potřeba namáčet. Stačí propláchnout studenou vodou a vařit 16 až 20 minut na mírném ohni tak, aby byla stále na skus pevná. Ke konci vaření přidejte sůl a koření.
MENU GOLD Čočka berglinsen, 500 g, dop. cena cca 36,90 Kč
Grilovaný losos s čočkou berglinsen v drcených rajčatech
4 porce
200 g čočky berglinsen Menu Gold
100 g cibule
50 g celeru
50 g mrkve
50 g petržele
stroužek česneku
sójová omáčka
250 g drcených rajčat
olej, sůl, pepř
cukr krystal
600 g filet z lososa
tymián
Postup:
Čočku berglinsen vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a uvaříme ji „na skus“. Na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme česnek nakrájený na plátky a zakápneme sójovou omáčkou. Necháme odpařit a vmícháme drcená rajčata. Do rajčatové směsi přidáme čočku, dochutíme solí, pepřem a cukrem a necháme odstát. Lososa nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme, potřeme olejem, ochutíme tymiánem a ogrilujeme. Podáváme teplé jako hlavní jídlo.