Jako bohatý zdroj vlákniny jsou fazole vhodné pro ty, kteří do svého jídelníčku nezařazují optimální množství zeleniny. Lze je také používat místo přílohy k masu nebo rybě.
Jeden šálek vařených fazolí denně může snížit hladinu LDL cholesterolu až o 20 %, stabilizovat inzulín a krevní cukr, snížit krevní tlak i riziko infarktu. Zajišťuje pravidelný odchod stolice, aktivizuje trávicí trakt. U konzumentů s citlivějším trávením mohou fazole zpočátku vyvolávat plynatost, která postupně mizí, protože časem se tělo dokáže jejich trávení přizpůsobit.
U nás se setkáváme především se semeny fazolu obecného, který se pěstuje v mnoha odrůdách, jejich semena se liší barvou, tvarem a velikostí. V českých kuchyních mají stabilní postavení.
„Konzumace fazolí je vhodná v jakoukoli denní dobu. Nedoporučuji je konzumovat pouze před pohybovou aktivitou, neboť můžou vyvolat, pro velký obsah vlákniny, zažívací potíže. Hodí se ovšem jako zdroj rostlinných bílkovin po tréninku a navíc jsou přirozeně bezlepkové,“ vysvětluje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold.
Bílá
Fazole bílá je plochá fazole s krémovou strukturou a jemnou chutí. Používá se k přípravě různých druhů jídel. Díky své jemné struktuře se výborně hodí na výrobu fazolového pyré. Před uvařením se namáčí na 8-12 hodin. Bílá fazole je vhodná na polévky, pomazánky, saláty, zapečení, přílohy apod. Vaří se 20 min v tlakovém hrnci (1,5 hod v normálním hrnci).
Fazole bílá malá 500 g
Po uvaření má jemnou chuť. Hodí se do míchaných salátů, polévek nebo jako hlavní jídlo nebo příloha.
Fazole bílá velká 400 g
Po uvaření mají jemnou máslovou chuť. Proto se skvěle hodí jako součást zeleninových salátů, jako hlavní jídlo.
Barevná
Moučná konzistence, široké využití. Hodí se skvěle do polévek, salátů, omáček, na zapečení nebo pyré. Barevné fazole dozrávají v červené, hnědé i černé barvě. Při úpravě jim nevadí ostřejší kořenění, a proto jsou ty pravé např. pro přípravu Chilli con carne.
Fazole barevná 450 g
Obsahuje významný podíl bílkovin a vlákniny. Obsahuje nízký podíl tuku. Velmi všestranná fazole. Nepostradatelná v jihoamerické/mexické kuchyni (chilli con/sin carne).
Použití: saláty, polévky, guláše, chilli, pomazánky, kaše
Recept MENU GOLD
Mexický fazolový hrnec
1 porce 200 g – celkem 4 porce
50 g slunečnicového oleje
70 g cibule
150 g drcených rajčat
50 g rajského protlaku
300 g uvařených barevných fazolí Menu gold
300 g uvařených bílých fazolí Menu gold
100 g sterilované kukuřice
30 g česneku
sůl, pepř
Postup přípravy receptu:
Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, protlak a utřených česnek. Přidáme drcená rajčata, uvařené fazole a kukuřici. Ochutíme, krátce provaříme. Podáváme s chlebem, případně uvařenou loupanou rýži Menu gold