ijournal.cz

Vyzkoušejte originální jarní recepty s Hamé

red Zdroj: www.receptyschuti.cz 27.3.2017 Gastronomie

Chřestová polévka s šunkovými kostičkami

Kolik polévek umíš, tolikrát jsi kuchařem! Zvyšte si teď, v chřestové sezóně, svoji kuchařskou kvalifikaci a rozšiřte svůj polévkový repertoár o tuto jemnou jarní polévku ze zeleného chřestu s kostičkami ze šťavnaté šunky. 

Ingredience (4 porce): chřestová polévka

  • 2 svazky zeleného chřestu 
  • 2 jarní cibulky
  • 70 g másla
  • 750 zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany
  • 340 g Pražské šunky Hamé
  • sůl, pepř

 

Postup:

Chřest opláchněte a očistěte – odkrojte dřevnaté konce a pokud je to potřeba, oloupejte slupku. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka.

V hrnci rozpusťte dvě třetiny másla a krátce na něm osmahněte cibulku. Jen tak,  aby změkla, ale ještě nezačala zlátnout.

Zalijte vývarem, přidejte chřestové stonky nakrájené na kousky a vařte do změknutí. Potom rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte smetanu, podle chuti přidejte sůl a pepř a nechte krátce přejít varem.

Pražskou šunku nakrájejte na kostičky a opečte ji na zbývajícím másle. Hotovou polévku podávejte ozdobenou šunkovými kostičkami.

TIP

▪    Nechte si pár chřestových hlaviček na ozdobení. Před podáváním je krátce povařte v osolené vodě.

 

Vajíčkový salát

Klasické velikonoční dilema co si počít s vajíčkovou nadílkou vás tentokrát určitě nezaskočí. Vykoledované kraslice nakrájejte do chutného salátu s jarními ředkvičkami a kukuřicí a jen se po nich zapráší.

Ingredience (4 porce): vajíčkový salát

  • 6 vajíček uvařených natvrdo
  • 340 g lahůdkové kukuřice Znojmia
  • 5 ředkviček
  • 1/2 menší červené cibule
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžičky hořčice
  • 2 lžičky worcestrové omáčky
  • hrst hladkolisté petrželky
  • sůl, pepř


Postup:

Rovnou v salátové míse připravte dresink z majonézy, hořčice a worcestrové omáčky. Dobře promíchejte.

Kukuřici nechte v cedníku okapat. Vajíčka oloupejte a nakrájejte na větší kousky, cibuli na plátky, ředkvičky na čtvrtinky. Vše dejte do mísy a zamíchejte, aby se všechny suroviny dobře obalily dresinkem.

Posypejte nasekanou petrželkou a podle potřeby ochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvým pečivem.

 

Hrníčkový velikonoční beránek

Pečený beránek na Velikonoce určitě musí být. Roztomilého beránka z nadýchaného piškotového těsta si doma upečete raz dva. Díky hrníčkové metodě jsme totiž odvažování surovin zjednodušili na minimum.

Ingredience: velikonoční beránek

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 Ovocný chlebíček Hamé
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžíce strouhané citrónové kůry
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

 

Postup:

Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte pokrájený nebo rozdrobený ovocný chlebíček a citrónovou kůru a teprve potom zapracujte mléko a vajíčka.

Těsto dobře promíchejte a připravte si formu. Abyste beránka po upečení vyklopili neporušeného, musíte ji dobře vymazat a vysypat. Kombinace máslo a strouhanka funguje mnohem lépe než olej a mouka. Jestli máte kameninovou formu, dejte ji ještě před pečením na hodinu namočit do studené vody.

Do připravené formy vlijte těsto. Naplňte ji zhruba půl centimetru pod okraj, protože těsto vyběhne. Potom dejte péct do předehřáté trouby a při 180 stupních pečte 40 minut.

Zda je beránek upečený zjistěte pomocí špejle – zapíchněte ji do těsta a když ji vytáhnete s drobečky, potřebuje beránek ještě chvíli péct. Je-li špejle suchá, máte upečeno.

Hotového beránka nechte úplně zchladnout ve formě. Aby se vyklápění ještě zjednodušilo, můžete formu obalit utěrkou namočenou ve studené vodě. Potom opatrně vyklopte z formy. Vyklopeného beránka hned nestavte a nechte ho ještě naležato vydýchat.

TIP

  • Po upečení nezapomeňte beránka ozdobit – na oči si nechte od pečení dva kousky ovocného chlebíčku. Potřete beránka polevou z hnědé nebo bílé čokolády. Zdobičkou můžete dokonce udělat spirálky jako kudrnatý kožíšek.


Pečený losos s křupavým chřestem a rajčatovou salsou

Chystáte se na jarní detox? Nandejte si vyváženou porci kvalitních bílkovin a vitamínů na talíř! Maso z lososa dodá nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Chřestové stonky kromě skvělé chuti umí odvádět přebytečnou vodu z těla. Proto je milují hollywoodské hvězdy a my jim rozumíme!


Ingredience (2 osoby):

  • 2 filety z lososalosos s křupavým chřestem a rajčatovou salsou
  • 1 Otma rajčata loupaná krájená
  • 4 stroužky česneku
  • 1 citrón, nejlépe chemicky neošetřený
  • 1 lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvého oregána
  • svazek zeleného chřestu
  • 150 g loupaných mletých mandlí
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 2 vejce
  • 1 lžíce sušeného česnekového prášku
  • 1 lžíce sušeného oregána
  • sůl, pepř

Citrón pečlivě omyjte a ostrouhejte z něj kůru. Potom překrojte na polovinu a vymačkejte šťávu. Obojí budete potřebovat na salsu i pro naložení lososa.

Lžičku kůry a lžičku šťávy smíchejte s olivovým olejem a trochou soli a čerstvě mletého pepře. Prolisujete do marinády polovinu česneku, promíchejte a směs důkladně vetřete do lososových filetů. Nechte v lednici půl hodinky marinovat.

Chřesty opláchněte a odkrojte zdřevnatělé konce. Zelené chřesty mívají jemné stonky a většinou není nutné odstraňovat slupku. Pokud máte větší stonky, odstraňte pevnou slupku zhruba ze dvou třetin stonku.

V misce smíchejte mleté mandle, parmazán, granulovaný česnek, sušené oregáno a lžičku soli. V jiné misce prošlehejte vajíčka. Každý chřestový stonek namočte ve vajíčku a poté obalte v připravené směsi. Hned klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 20 minut v troubě při 200 stupních.

Na rajčatovou salsu smíchejte krájená rajčata s jednou lžičkou citrónové kůry a lžičkou šťávy, přidejte nasekané oregáno a zbývající dva stroužky česneku, také prolisované. Promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.

Připravené filety dejte na plech vyložený pečicím papírem a 10-12 minut pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Hotového lososa přelijte na talíři rajčatovou salsou a podávejte s pečenými chřesty.

 

 

 

 

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.receptyschuti.cz