Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Neděle, 21.Říjen 2018
ijournal.cz

Večer v příjemné společnosti u holandských specialit, to je možné jen v Dutch Pub.

red Zdroj: a foto: Dutch Pub 25.2.2015 Párty a večírky

Co si vybavíte, když se řekne Holandsko? Tulipány, větrné mlýny, ryby, dřeváky, pivo, kakao? A co třeba holandská kuchyně? Nic? Na tom není nic divného, protože tu doposud nebyla žádná restaurace, která by ji nabízela. Odteď se však všechno mění! Dutch Pub, jediná holandská restaurace u nás, ve které najdete vše, co si s Holandskem spojíte, se právě v Praze nově otevřela a dveře se u ní netrhly ani s významnými osobnostmi.

spolumajitel_R.Cibulka_s_chotí,_A._Prachařovou_a_J._Prachařem_

Ochutnat holandské speciality, jako obří Rotterdamský hovězí cheeseburger či tradiční pohankové palačinky Poffertjes, a užít si zábavný večer v příjemné společnosti přišli: Mahulena Bočanová, Simona Dvořáková, Aleš Háma, Markéta Hrubešová, Berenika Kohoutová, Jan Měšťák, Daniela Písařovicová, Agáta Prachařová s Jakubem Prachařem, Jan Rosák s manželkou, Emma Smetana, Pavel Soukup s rodinou, Marika Šoposká a Nikol Štíbrová.

opening_company__

„Moc se mi tu líbí, protože každá věc, na kterou kluci (majitelé) sáhnou, ta se jim podaří. Jsou to skvělí obchodníci, ale i lidi. Proto patří mezi mé nejbližší kamarády a Dutch Pub mezi restaurace, kam vždycky ráda zajdu,“ objasnila svůj blízký vztah k první holandské restauraci u nás Mahulena Bočanová.

kamarádky_Z.Straková,_A.Prachařová,_M.Bočanová

A protože bez práce nejsou koláče, nikdo z pozvaných VIP nedostal své jídlo naservírované na stůl, ale musel si ho sám nejprve ulovit a pak i připravit. První, co musela skupinka hladových udělat, bylo vylovit rybu z akvária, které podtrhuje celkovou atmosféru prostor. Tohoto úkolu se chopily Daniela Písařovicová, Emma Smetana a Simona Dvořáková. Jedna vzala podběrák, druhá to zkoušela dokonce prutem, voda stříkala všude okolo a občas nebylo jasné, jestli je ryba vytahována z vody, nebo děvčata vtahována rybou dovnitř akvária. „Ryby jsem už lovila. Byli jsme v Chorvatsku u moře, ale i přesto, že jsme měli profesionální výbavu, jsme nechytili nic. To dnes jsem byla určitě úspěšnější,“ žertovala Simona Dvořáková.

S._Dvořáková,_doc.J._Měšťák,__E.Smetana_

Po úspěšném výlovu natáhl Pavel Soukup kuchařskou zástěru a s manželkou Isabelou a Janem Měšťákem prošli výukou správného krájení masa před servírováním. Následovalo opracování ryby, její pečení pěkně na másle a ve finále se všichni naučili i naservírovat rybu slavnostně – jako anglické královně. „Já si na každém stole najdu něco, co mi chutná a vystačím si s tím. To moje žena Isabela, ta má ráda úplně všechno. Ona je z nás dvou ten skutečný gurmán,“ prozradil Pavel Soukup.

Pavel_Soukup

K opravdu honosnému podávání jídla bezesporu patří i ovoce a zelenina. Nakrájet je na talíř ale zvládne každý, kdo má nůž. Vyřezat z nich krásné ornamenty pomocí speciálních nožů metodou, která se nazývá Carving, to už chce pořádný trénink. Jak šikovné nebo nešikovné mají ruce Berenika Kohoutová a Marika Šoposká, se můžete přesvědčit sami na fotografii. „Jsem si jistá, že tuhle metodu nikdy nevyužiju. Můj kluk je schopný vyřezat ananas přesně tak, jak to dělají Vietnamci a dělá to tak často, že já to vlastně ani umět nepotřebuju,“ smála se Berenika Kohoutová a dál si užívala večera.

M._Šoposká,a_B._Kohoutová

Následoval úkol, který byl zároveň adrenalinovým i kulinářským zážitkem. Už jste někdy otevírali ústřici? Ne? Nejste sami. O tom, že to není žádná sranda, se přesvědčili i Markéta Hrubešová, Aleš Háma a Jan Rosák, kteří by po absolvování tohoto úkolu mohli jít v klidu do soutěže “Kdo přežije“. Ústřice otevírali s opatrností a precizností chirurgů, ovšem i tak se občas všichni kolem obávali, že ublíží nejen sobě, ústřici i všem přihlížejícím, ale že zničí jak nůž, tak stůl a vše živé i neživé, co se kolem nachází. Ještěže vše probíhalo pod odborným dohledem… „Ústřice jsem už několikrát jedla, ale otevřít jsem se je pokusila pouze jednou a myslím, že u tohoto počtu i zůstanu. Tahle práce patří odborníkům, protože oni nejlépe vědí, jak to správně udělat,“ komentovala svůj pokus o otevření ústřice Markéta Hrubešová.

A._Háma__a_M._Hrubešová_konzumují_ústřice

I přesto, že v kuchyni spolupracovali všichni, užívaly si zatím spíš dámy. Pak ale přišla ochutnávka vybraných holandských piv, kterých v restauraci Dutch Pub nabízejí hned padesát. V tu chvíli se začal program náramně líbit i mužům. Své pivo si každý mohl natočit vlastnoručně, což považovali za velké plus. „Jako typický Čech a chlap mám pivo rád. Když si ho můžu sám natočit a zapít s ním ty dobroty, které mi tu nabízejí, jsem spokojený,“ pochutnával si Jan Rosák a dodal, že pivo ale pije jen občas, a to jedině k jídlu.

V závěru ochutnávky následovala pravá labužnická tečka, když přinesli lahev holandského ginu Jenever. Pak už jen všichni pozdvihli sklenky, s typickým zachrochtáním zvolali „Proost!“ (holandsky „Na zdraví!“), a hromadně si připili.

A proč vlastně restaurace vznikla? K tomu se vyjádřil spolumajitel Dutch Pub Jan Mulač: „U nás žádná podobná restaurace nebyla, takže jsme se vypravili do Holandska, projeli nespočet restaurací a vybrali to nejtypičtější a nejatraktivnější z holandského prostředí. Nasbírali jsme také velké množství receptů, které jsme však částečně upravili pro české hosty,“ a poté pozval milovníky dobrého jídla, ať se přijdou na vlastní kůži přesvědčit.

www.dutchpub.cz

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: a foto: Dutch Pub