O Velikonocích slavíme konec postního období, těšme se tedy na pořádné hody! Letos připadá Velikonoční pondělí na 2. dubna – na začátek nejbláznivějšího měsíce v roce. Může se pak sváteční menu nést v jiném než aprílovém duchu?
Zajíc velikonoční s kapkou Skotské
Oblíbená dobrota a veselá ozdoba každého velikonočního stolu, kterou rádi připravujeme s dětmi,
má svou aprílovou ingredienci. Zkuste do těsta přimíchat trochu whisky, kterou máte na poličce připravenou pro zvláštní příležitosti. Heslo: „Pečte s rozumem!“.
Ingredience (1 ks):
85 g másla
1 vejce, 1 žloutek
110 g hladké mouky
¼ sáčku Kypřicího prášku Vitana
7 g mandlí (plátky)
¼ sáčku Perníkového koření Vitana
50 g krájeného sušeného ovoce
2 g Pomerančové kůry Vitana
¼ šťávy z 1 ks pomeranče
2 g Citrónové kůry Vitana
2 lžíce skotské whisky
Máslo utřeme s cukrem a postupně přimícháme ostatní suroviny, aby vzniklo hladké těsto, které nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy, pečeme při teplotě 170 stupních cca 50 minut.
Po vychladnutí dozdobíme.
Když mrkev, tak bez lepku
Kdo nemiluje přípravu pokrmů z čerstvé jarní karotky! Při přípravě tohoto skvělého bezlepkového koláče ji jistě nejen děti spoustu schroupou jako zajíčci, tak si jí kupte raději více!
Ingredience:
6 žloutků
2lž pomerančové šťávy
450 g strouhané mrkve
450 g strouhaných ořechů
1 kypřicí prášek Vitana
6 bílků
meruňková marmeláda
1 balení potahové hmoty s mandlovou příchutí Vitana
Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny a přidáme pomerančovou šťávou, pak přidáme ostatní suroviny, a nakonec zlehka přimícháme sníh z bílků. Hmotu nalijeme do dortové formy a pečeme při 170 stupních cca 40 minut po upečení necháme dort vychladnout vyřízneme z ráfku obmažeme meruňkovou marmeládou a dáme ztuhnout. Pak potáhneme mandlovou hmotou a dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.
Tradiční velikonoční beránek – tedy jehněčí
Velikonoční beránek, agnus deí, symbol Velikonoc ve všech podobách. Aprílové velikonoční menu nabízí speciální recept. Vezmete pečicí formu pro beránka, odložíte ji tak, abyste ji našli i příští rok a pustíte se do přípravy chutného jehněčího hřbetu.
Ingredience:
Pro 4 osoby
800 g jehněčího hřbetu
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 lžička pepř černý mletý Vitana
3 snítky rozmarýnu
1 lžička soli
200 ml vody
1 kostka Masoxu Vitana
Na kus kus:
50 g čerstvých bylinek mix – např. koriandr, máta, petržel nať
200 g kuskus
1 lžíce vinného octa
2 lžíce olivového oleje
400 ml vody
1 a ½ kostky zeleninového nebo drůbežího bujónu
Jehněčí hřbet nařežeme na povrchu do mřížky, vetřeme sůl, pepř, posypeme rozmarýnem a česnekem, zalijeme olivovým olejem a zakryté necháme alespoň dvě hodiny uležet v ledničce.
Marinované maso vložíme do rozehřáté pánve a opečeme 3 minuty z každé strany, podlijeme marinádou a dáme péci do trouby vyhřáté na 175 °C na 12 minut, poléváme výpekem, vypneme
a necháme dojít ještě 15 minut. Výpek slijeme, přidáme vodu a Masox a krátce provaříme
Připravíme kuskus – nasypeme jej do mísy a zalijeme vývarem připraveným z vody a bujónu asi 1 cm nad okraj, necháme stát 8 minut, načechráme vidličkou, osolíme a pokapeme zálivkou z oleje a vinného octa a promícháme s najemno nasekanými bylinkami
Nádivka Pepka námořníka
Síla Pepka námořníka pořád mnoho z nás nepřesvědčila o zařazení špenátu do jídelníčku. V nádivce s čerstvými kopřivami může pár kousků baby špenátu zůstat bez povšimnutí.
Ingredience:
400 ml plnotučného mléka
1 lžíce sádla
400 g uzené krkovice
1 šalotka
100 g čerstvých kopřiv
100 g baby špenátu
6 žloutků
3 lžíce majonézy
6 bílků
1 lžička soli
Špetka muškátového oříšku Vitana
Špetka mletého pepře Vitana
100 g mandlí na plátky
Olej na restování a vymazání formy
Troubu rozehřejeme na 200 °C, toastový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na plech a pečeme
cca 5 minut, poté jej přendáme do větší mísy a zalijeme mlékem. Uzenou krkovici nakrájíme na malé kostičky, orestujeme na sádle na pánvi, necháme vychladnout.
Rozehřejeme olej a orestujeme šalotku, kterou jsme pokrájeli nadrobno, přidáme kopřivy, špenát a necháme zavadnout, stáhneme z plamene a necháme vychladnout.
Žloutky smícháme s majonézou, solí, muškátovým oříškem a pepřem, přidáme k toastovému chlebu
i s opečenou krkovicí a špenátem a kopřivami.
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, který opatrně zapracujeme ke směsi, formu nebo formičky
na nádivku vymažeme olejem a naplníme nádivkou, pečeme 30 minut.