Hlídáte si postavu a to, co jíte, po celý rok? Bravo. A pokud tak děláte i v období Vánoc, je to obdivuhodné dvojnásobně. Všelijaké laskominy představují během svátků pokušení, kterému se dá vyvarovat včasnou přípravou. Dejte sbohem cukru a trojobalu, aby si sváteční pohodu užil i váš žaludek. Recepty vznikly ve spolupráci s hlavní výživovou poradkyní a dietní koučkou značky KetoDiet Martinou Dvořákovou.
Polévka jako výživný předkrm
Hrášková polévka s lososem
Ať už vám tradiční rybí polévka z kapra nelahodí nebo chcete jen změnu, zkuste sytě zelenou hráškovou polévku s restovaným lososem. Je plná bílkovin, vitaminů a minerálů, takže ji kromě chuťových pohárků ocení celé tělo.
Ingredience pro 4 osoby:
600 g hlávkového salátu
320 g mraženého hrášku
200 g čerstvého filetu z lososa, bez kůže
20 g másla
120 ml zakysané smetany
1 litr zeleninového vývaru
sůl a pepř podle chuti
Postup:
Lososa nakrájíme na malé kousky, které na másle orestujeme, přilijeme 400 ml zeleninového vývaru, ochutíme solí, pepřem a podusíme. Listy hlávkového salátu omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Zbytek zeleninového vývaru přivedeme k varu, vložíme do něj nakrájený salát, 200 g hrášku a asi hodinu dusíme. Zbytek hrášku povaříme zvlášť. K hotovému zeleninovému vývaru se salátem a hráškem přilijeme vývar z lososa a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku zjemníme smetanou, dochutíme solí a pepřem, přidáme uvařený celý hrášek a orestované kousky lososa. Vše ještě chvilku prohřejeme a podáváme.
Kulajda plná bílkovin
Houby nemusíte mít jen ve vánočním kubovi. Zlákat vás může proteinová kulajda s čerstvým koprem.
1 cibule
2 sáčky polévky s houbovou příchutí KetoDiet
houby dle chuti, cca 4-5 ks
1 kedlubna
zakysaná smetana na dochucení
1 hrst čerstvého kopru, nasekaného
kmín podle chuti
sůl a pepř podle chuti
Postup:
Na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby, kmín, sůl a na kostičky nakrájenou kedlubnu. Podlijeme vodou a dusíme asi 15 minut. Podle návodu připravíme proteinovou houbovou polévku a vlijeme ji do připraveného základu. Přidáme najemno nakrájený kopr a vaříme ještě asi 5 minut. Hotovou polévku dochutíme zakysanou smetanou a ozdobíme čerstvým koprem.
Salát a rybu si odpírat nemusíte
„Bramborový“ salát s minimem sacharidů
Že je bramborový salát sacharidová bomba je známo. Pokud u štědrovečerní tabule nechcete chroupat ten ledový nebo římský, zkuste sofistikovanou verzi bramborové klasiky z květáku, vajec a kopru.
Ingredience:
1 květák, rozebraný na růžičky a pokrájený na drobné kousky
6 vajec, uvařených, oloupaných a nakrájených na kostičky
1 velká červená cibule, nakrájená najemno
4 nakládané okurky nakrájené na kostičky
1 velký stonek řapíkatého celeru, nakrájený najemno
6 lžic majonézy
1 lžíce plnotučné hořčice
1,5 lžíce čerstvého kopru nasekaného
1 velká červená cibule, nakrájená najemno
4 nakládané okurky nakrájené na kostičky
sůl a sladká paprika na dochucení
Postup:
Do hrnce dejte vodu, přiveďte k varu, přidejte půl lžičky soli a pokrájený květák. Vařte asi 10 minu na skus. Slijte vodu a nechte vychladnout. Přidejte všechny ostatní ingredience, promíchejte a nechtě přes noc v lednici, aby se všechny chutě spojily. Podávejte s oblíbenou rybou. Díky kopru se k salátu bude hodit jakákoli.
Medový kapr se sezamem
Vyzkoušejte tradičního kapra jinak než v trojobalu. Med a sezamový olej se k němu skvěle hodí, dodají mu lehce exotický nádech a s vaší linií tolik nezamávají.
Ingredience:
4 filety z kapra
3 lžíce medu
2 lžíce světlé sójové omáčky
1 lžíce balzamikového octa
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
4 lžíce sezamového oleje
opražený sezam na posypání
sůl a pepř podle chuti
Postup:
Přísady na marinádu promíchejte s lisovaným česnekem, podle potřeby přidejte lžíci vody a naložte do ní rybí filety alespoň na hodinu. Maso poté zprudka opečte na pánvi nebo položte na gril. Hotové filety posypejte nasucho opraženými sezamovými semínky. Podávejte s low carb bramborovým salátem.
Cukroví bez cukru
Nízkosacharidová linecká kolečka
Ingredience:
6 lžic čekankového sirupu
140 g mandlové mouky
70 g másla
2 čajové lžičky prášku do pečiva
40 g sušené syrovátky
4 vaječné žloutky
džem bez cukru na slepení
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme několik hodin odležet v lednici. Poté vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka nebo srdíčka dle libosti. Pečeme na pečícím papíře na 170 °C cca 10 min. Po vychladnutí spojujeme marmeládou nebo lískooříškovým krémem bez cukru.
Mandlové lupínky
Ingredience:
100 g xylitolu (březového cukru)
100 g mandlí, nasekané
50 g mandlové mouky
50 g špaldové mouky + na vysypání formy
½ lžíce másla
4 bílky
Postup:
Vaječný bílek vyšleháme s březovým cukrem, přidáme špaldovou a mandlovou mouku, nasekané mandle a dobře promícháme. Formu na srnčí hřbet (nebo chlebovou) vymažeme máslem a vysypeme špaldovou moukou a směs do ní nalijeme. Pečeme na 170 °C do růžova. Nakrájíme na co nejtenčí plátky, naskládáme na pečící papír na plech a pozvolna sušíme v troubě na cca 140 °C dokřupava.