ijournal.cz

Pravidelnou stravou proti nadváze

red Zdroj: Ketodiet 10.12.2020 Gastronomie

Hlídáte si postavu a to, co jíte, po celý rok? Bravo. A pokud tak děláte i v období Vánoc, je to obdivuhodné dvojnásobně. Všelijaké laskominy představují během svátků pokušení, kterému se dá vyvarovat včasnou přípravou. Dejte sbohem cukru a trojobalu, aby si sváteční pohodu užil i váš žaludek. Recepty vznikly ve spolupráci s hlavní výživovou poradkyní a dietní koučkou značky KetoDiet Martinou Dvořákovou.


Polévka jako výživný předkrm

Hrášková polévka s lososem

Ať už vám tradiční rybí polévka z kapra nelahodí nebo chcete jen změnu, zkuste sytě zelenou hráškovou polévku s restovaným lososem. Je plná bílkovin, vitaminů a minerálů, takže ji kromě chuťových pohárků ocení celé tělo.

Ingredience pro 4 osoby:

600 g hlávkového salátupolévka hrášek_losos_KetoDiet

320 g mraženého hrášku

200 g čerstvého filetu z lososa, bez kůže

20 g másla

120 ml zakysané smetany

1 litr zeleninového vývaru

sůl a pepř podle chuti

 

Postup:

Lososa nakrájíme na malé kousky, které na másle orestujeme, přilijeme 400 ml zeleninového vývaru, ochutíme solí, pepřem a podusíme. Listy hlávkového salátu omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Zbytek zeleninového vývaru přivedeme k varu, vložíme do něj nakrájený salát, 200 g hrášku a asi hodinu dusíme. Zbytek hrášku povaříme zvlášť. K hotovému zeleninovému vývaru se salátem a hráškem přilijeme vývar z lososa a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku zjemníme smetanou, dochutíme solí a pepřem, přidáme uvařený celý hrášek a orestované kousky lososa. Vše ještě chvilku prohřejeme a podáváme.

 

Kulajda plná bílkovin

Houby nemusíte mít jen ve vánočním kubovi. Zlákat vás může proteinová kulajda s čerstvým koprem.


Ingredience:kulajda_KetoDiet

1 cibule

2 sáčky polévky s houbovou příchutí KetoDiet

houby dle chuti, cca 4-5 ks

1 kedlubna

zakysaná smetana na dochucení

1 hrst čerstvého kopru, nasekaného

kmín podle chuti

sůl a pepř podle chuti

 

Postup:

Na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby, kmín, sůl a na kostičky nakrájenou kedlubnu. Podlijeme vodou a dusíme asi 15 minut. Podle návodu připravíme proteinovou houbovou polévku a vlijeme ji do připraveného základu. Přidáme najemno nakrájený kopr a vaříme ještě asi 5 minut. Hotovou polévku dochutíme zakysanou smetanou a ozdobíme čerstvým koprem.


Salát a rybu si odpírat nemusíte

„Bramborový“ salát s minimem sacharidů

Že je bramborový salát sacharidová bomba je známo. Pokud u štědrovečerní tabule nechcete chroupat ten ledový nebo římský, zkuste sofistikovanou verzi bramborové klasiky z květáku, vajec a kopru.

Ingredience:

1 květák, rozebraný na růžičky a pokrájený na drobné kousky

6 vajec, uvařených, oloupaných a nakrájených na kostičky

1 velká červená cibule, nakrájená najemno

4 nakládané okurky nakrájené na kostičky

1 velký stonek řapíkatého celeru, nakrájený najemno

6 lžic majonézy

1 lžíce plnotučné hořčice

1,5 lžíce čerstvého kopru nasekaného

1 velká červená cibule, nakrájená najemno

4 nakládané okurky nakrájené na kostičky

sůl a sladká paprika na dochucení

 

Postup:

Do hrnce dejte vodu, přiveďte k varu, přidejte půl lžičky soli a pokrájený květák. Vařte asi 10 minu na skus. Slijte vodu a nechte vychladnout. Přidejte všechny ostatní ingredience, promíchejte a nechtě přes noc v lednici, aby se všechny chutě spojily. Podávejte s oblíbenou rybou. Díky kopru se k salátu bude hodit jakákoli.

 

Medový kapr se sezamem

Vyzkoušejte tradičního kapra jinak než v trojobalu. Med a sezamový olej se k němu skvěle hodí, dodají mu lehce exotický nádech a s vaší linií tolik nezamávají.


Ingredience:

4 filety z kapra

3 lžíce medu

2 lžíce světlé sójové omáčky

1 lžíce balzamikového octa

1 lžíce citrónové šťávy

1 lžička čerstvého zázvoru

2 stroužky česneku

4 lžíce sezamového oleje

opražený sezam na posypání

sůl a pepř podle chuti

 

Postup:

Přísady na marinádu promíchejte s lisovaným česnekem, podle potřeby přidejte lžíci vody a naložte do ní rybí filety alespoň na hodinu. Maso poté zprudka opečte na pánvi nebo položte na gril. Hotové filety posypejte nasucho opraženými sezamovými semínky. Podávejte s low carb bramborovým salátem.

 

 Cukroví bez cukru

 Nízkosacharidová linecká kolečka

 

Ingredience:

6 lžic čekankového sirupu

140 g mandlové mouky

70 g másla

2 čajové lžičky prášku do pečiva

40 g sušené syrovátky

4 vaječné žloutky

džem bez cukru na slepení

 

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme několik hodin odležet v lednici. Poté vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka nebo srdíčka dle libosti. Pečeme na pečícím papíře na 170 °C cca 10 min. Po vychladnutí spojujeme marmeládou nebo lískooříškovým krémem bez cukru.

 

Mandlové lupínky


Ingredience:mandlové lupínky_KetoDiet

100 g xylitolu (březového cukru)

100 g mandlí, nasekané

50 g mandlové mouky

50 g špaldové mouky + na vysypání formy

½ lžíce másla

4 bílky

 

Postup:

Vaječný bílek vyšleháme s březovým cukrem, přidáme špaldovou a mandlovou mouku, nasekané mandle a dobře promícháme. Formu na srnčí hřbet (nebo chlebovou) vymažeme máslem a vysypeme špaldovou moukou a směs do ní nalijeme. Pečeme na 170 °C do růžova. Nakrájíme na co nejtenčí plátky, naskládáme na pečící papír na plech a pozvolna sušíme v troubě na cca 140 °C dokřupava.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Ketodiet