ijournal.cz

Pečení a vaření se sypkým sladidlem na bázi sukralózy s cukrem nebo stévií

red Zdroj: www.nasevitaminy.cz 2.11.2019 Gastronomie

Palačinky s tvarohem

500 ml mléka, 25 g sladidla Irbis Sukralóza (sypké sladidlo), 200 g pšeničné hladké mouky, 1 vejce, 200 g měkkého tvarohu, špetka soli, olej na smažení

Těsto: V mléce ruční metličkou rozšleháme mouku, 5 g sladidla Irbis, žloutek a sůl tak, až je směs hladká a bez hrudek. Pánvičku rozpálíme, dáme pár kapek oleje, naběračkou nalijeme těsto, které opatrně rozlijeme po celém povrchu pánve a na mírném ohni usmažíme po obou stranách. Poté každou palačinku naplníme tvarohovou náplní.

Náplň: Bílek vyšleháme se zbylým sladidlem Irbis. Tvaroh rozmícháme dohladka, přidáme vyšlehaný bílek a lehce zamícháme.

Irbis SukralózaIrbis Sukralóza

Sukralóza je sladidlo asi 600x sladší než cukr, ale vzhledem k tomu, že se v lidském těle nemetabolizuje, nedodává žádné kalorie.

Je velmi stabilní a zachovává si svoji sladivost i při vysokých teplotách, proto je ideální pro vaření, pečení, zavařování a pasterizaci.

Irbis Sukralóza sypká směs: 250 g … 83 Kč                                              


Puding

500 ml mléka, 1 balíček pudinkového prášku, 20 g sladidla Irbis Sweet 3x sladší (sypké sladidlo)

Postup: 2/3 mléka vlijeme do hrnce, který není náchylný k připalování, a uvedeme do varu. Zbylou 1/3 dobře promícháme s pudingovým práškem a sladidlem Irbis.  Takto upravenou směs vmícháme do vařícího mléka a za stálého míchání dobře povaříme.
Irbis Aspartam Sweet

Irbis Aspartam Sweet 3x sladší – sypká směs: 200 g … 83 Kč

Pečte, vařte, zavařujte nebo připravujte nápoje se sypkým sladidlem na bázi aspartamu a maltodextrinu. Jedna lžička osladí stejně jako 3 lžičky cukru, o 70 % méně kaloricky.

Linecké cukroví

450 g pšeničná mouka hladká, 50 g sladidlo Irbis se stévií, 300 g tuku (Hera, máslo, 80% margarín), 2 vejce, kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu

Na vále z mouky vytvarujeme ohrádku. Do této vložíme ostatní suroviny a rychle zpracujeme na stejnorodé polotuhé těsto. Hotové zabalíme do potravinářské folie a necháme v chladu do druhého dne rozležet. Poté rozválíme na vále na tloušťku těsta cca 5 mm, vykrajujeme tvořítky zvolené tvary a ty ukládáme na čisté plechy. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů a po vychladnutí plníme zvolenou náplní.

Poznámka: pracujeme v chladném prostředí, abychom těsto při jeho výrobě tzv. nespařili.

 

Kynuté koláčové těsto

450 g pšeničné hladké mouky, 250 g pšeničná hrubé mouky, 50 g sladidla Irbis Stévie (sypké sladidlo), 50 g droždí, 1 žloutek, 50 g oleje, 0,020 g vepřového sádlo, cca 300 – 350 ml mléka, sůl.

Postup: Oba druhy mouky (hladkou i hrubou) promícháme, prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu cca 30 °C. Malou část ohřátého mléka (cca 100 ml z celkového množství) nalijeme na droždí v míse a za použití vidličky s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto – omládek. Takto připravený omládek necháme v teplém prostředí vykynout (až svůj původní objem zvětší na dvojnásobek). Do hrnečku nalijeme zbylé mléko, v něm rozpustíme sladidlo Irbis Stévie, žloutek, olej, sádlo, sůl a směs znovu zahřejeme na původní teplotu. Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme ve hladké, nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teplém prostředí vykynout. Těsto je správně vykynuté, když zvětší svůj původní objem opět minimálně na dvojnásobek. Ideální je, když vykynulé těsto opět promícháme, tj. přetužíme (odstraníme plyny a kvasinkami vyrobené kyselinky, které u citlivých jedinců mohou způsobovat tzv. pálení žáhy) a znovu necháme vykynout. Takto vyrobené těsto je připravené k dalšímu tvarování a plnění, například tvarohovou nebo makovou náplní…

Tvarohová náplň

250 g měkkého tvarohu, 50 g sladidla Irbis Stévie (sypké sladidlo), 10 g (1 kávová lžička) pudingu s vanilkovou příchutí, 2 žloutky, špetka mletého anýzu.

Postup: Všechny uvedené suroviny vidličkou promícháme, až vznikne stejnorodá hladká náplň.


Maková náplň

150 g máku, 50 g sladidla Irbis Stévie (sypké sladidlo), 300 ml mléka, 20 g máslo, strouhanky, mletá skořice.

Postup: Mák na mlýnku pomeleme. Mléko uvedeme do varu (v hrnci nenáchylném k připalování), vsypeme pomletý mák a necháme projít varem. Sundáme z ohně, přidáme sladidlo Irbis Stévie, máslo, promícháme a necháme mírně zchladnout. Přidáme špetku skořice a směs zahustíme strouhankou.

 

IRBIS STÉVIE

Velmi populární přírodní sladidlo získané ze stévie, rostliny z Jižní Ameriky. Jedna tableta Irbis Stévie sladí jako jedna kostka cukru. Je teplotně stabilní, proto se hodí na vaření i pečení.

Je vhodná k běžnému slazení, pro redukční diety i osoby, které trpí problémy spojenými s příjmem klasického cukru.

Irbis Stévie tabl220 tabletety v praktickém dávkovači 110 tablet

110 tablet … 69 Kč

220 tablet … 89 KčIrbis Stévie sypká směs

Irbis Stévie sypká směs

250 g … 100 Kč

 


Sladidla Irbis koupíte v lékárnách nebo na e-shopu s doplňky stravy od VITARu
www.nasevitaminy.cz.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.nasevitaminy.cz