Palačinky s tvarohem
500 ml mléka, 25 g sladidla Irbis Sukralóza (sypké sladidlo), 200 g pšeničné hladké mouky, 1 vejce, 200 g měkkého tvarohu, špetka soli, olej na smažení
Těsto: V mléce ruční metličkou rozšleháme mouku, 5 g sladidla Irbis, žloutek a sůl tak, až je směs hladká a bez hrudek. Pánvičku rozpálíme, dáme pár kapek oleje, naběračkou nalijeme těsto, které opatrně rozlijeme po celém povrchu pánve a na mírném ohni usmažíme po obou stranách. Poté každou palačinku naplníme tvarohovou náplní.
Náplň: Bílek vyšleháme se zbylým sladidlem Irbis. Tvaroh rozmícháme dohladka, přidáme vyšlehaný bílek a lehce zamícháme.
Sukralóza je sladidlo asi 600x sladší než cukr, ale vzhledem k tomu, že se v lidském těle nemetabolizuje, nedodává žádné kalorie.
Je velmi stabilní a zachovává si svoji sladivost i při vysokých teplotách, proto je ideální pro vaření, pečení, zavařování a pasterizaci.
Irbis Sukralóza sypká směs: 250 g … 83 Kč
Puding
500 ml mléka, 1 balíček pudinkového prášku, 20 g sladidla Irbis Sweet 3x sladší (sypké sladidlo)
Postup: 2/3 mléka vlijeme do hrnce, který není náchylný k připalování, a uvedeme do varu. Zbylou 1/3 dobře promícháme s pudingovým práškem a sladidlem Irbis. Takto upravenou směs vmícháme do vařícího mléka a za stálého míchání dobře povaříme.
Irbis Aspartam Sweet 3x sladší – sypká směs: 200 g … 83 Kč
Pečte, vařte, zavařujte nebo připravujte nápoje se sypkým sladidlem na bázi aspartamu a maltodextrinu. Jedna lžička osladí stejně jako 3 lžičky cukru, o 70 % méně kaloricky.
Linecké cukroví
450 g pšeničná mouka hladká, 50 g sladidlo Irbis se stévií, 300 g tuku (Hera, máslo, 80% margarín), 2 vejce, kůra z půlky chemicky neošetřeného citronu
Na vále z mouky vytvarujeme ohrádku. Do této vložíme ostatní suroviny a rychle zpracujeme na stejnorodé polotuhé těsto. Hotové zabalíme do potravinářské folie a necháme v chladu do druhého dne rozležet. Poté rozválíme na vále na tloušťku těsta cca 5 mm, vykrajujeme tvořítky zvolené tvary a ty ukládáme na čisté plechy. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů a po vychladnutí plníme zvolenou náplní.
Poznámka: pracujeme v chladném prostředí, abychom těsto při jeho výrobě tzv. nespařili.
Kynuté koláčové těsto
450 g pšeničné hladké mouky, 250 g pšeničná hrubé mouky, 50 g sladidla Irbis Stévie (sypké sladidlo), 50 g droždí, 1 žloutek, 50 g oleje, 0,020 g vepřového sádlo, cca 300 – 350 ml mléka, sůl.
Postup: Oba druhy mouky (hladkou i hrubou) promícháme, prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu cca 30 °C. Malou část ohřátého mléka (cca 100 ml z celkového množství) nalijeme na droždí v míse a za použití vidličky s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto – omládek. Takto připravený omládek necháme v teplém prostředí vykynout (až svůj původní objem zvětší na dvojnásobek). Do hrnečku nalijeme zbylé mléko, v něm rozpustíme sladidlo Irbis Stévie, žloutek, olej, sádlo, sůl a směs znovu zahřejeme na původní teplotu. Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme ve hladké, nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teplém prostředí vykynout. Těsto je správně vykynuté, když zvětší svůj původní objem opět minimálně na dvojnásobek. Ideální je, když vykynulé těsto opět promícháme, tj. přetužíme (odstraníme plyny a kvasinkami vyrobené kyselinky, které u citlivých jedinců mohou způsobovat tzv. pálení žáhy) a znovu necháme vykynout. Takto vyrobené těsto je připravené k dalšímu tvarování a plnění, například tvarohovou nebo makovou náplní…
Tvarohová náplň
250 g měkkého tvarohu, 50 g sladidla Irbis Stévie (sypké sladidlo), 10 g (1 kávová lžička) pudingu s vanilkovou příchutí, 2 žloutky, špetka mletého anýzu.
Postup: Všechny uvedené suroviny vidličkou promícháme, až vznikne stejnorodá hladká náplň.
Maková náplň
150 g máku, 50 g sladidla Irbis Stévie (sypké sladidlo), 300 ml mléka, 20 g máslo, strouhanky, mletá skořice.
Postup: Mák na mlýnku pomeleme. Mléko uvedeme do varu (v hrnci nenáchylném k připalování), vsypeme pomletý mák a necháme projít varem. Sundáme z ohně, přidáme sladidlo Irbis Stévie, máslo, promícháme a necháme mírně zchladnout. Přidáme špetku skořice a směs zahustíme strouhankou.
IRBIS STÉVIE
Velmi populární přírodní sladidlo získané ze stévie, rostliny z Jižní Ameriky. Jedna tableta Irbis Stévie sladí jako jedna kostka cukru. Je teplotně stabilní, proto se hodí na vaření i pečení.
Je vhodná k běžnému slazení, pro redukční diety i osoby, které trpí problémy spojenými s příjmem klasického cukru.
Irbis Stévie tablety v praktickém dávkovači
110 tablet … 69 Kč
220 tablet … 89 Kč
Irbis Stévie sypká směs
250 g … 100 Kč
Sladidla Irbis koupíte v lékárnách nebo na e-shopu s doplňky stravy od VITARu www.nasevitaminy.cz.