Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Středa, 18.Říjen 2017
ijournal.cz

Oslavte Den českého piva nejtradičnějším českým ležákem

red Zdroj: Pivovar Svijany 23.9.2014 Aktuality a pozvánky

V sobotu 27. září proběhne druhý ročník svátku všech pivařů, Den českého piva. Pivovar Svijany se do projektu zapojil už loni, v letošním roce láká na nejtradičnější české pivo uvařené pouze z humnového sladu, vody a vlastního žateckého chmele, svijanskou 450.

„Den českého piva je svátkem všech milovníků poctivého českého ležáku a my jsme se letos rozhodli jít jinou cestou, než ostatní pivovary. Nechceme pivařům předkládat speciál uvařený jen pro tuto příležitost, který už nikdo nebude mít šanci jindy ochutnat. Neholdujeme pivním experimentům, a proto budeme rádi, když si s námi naši příznivci připijí poctivým českým pivem, svijanskou 450, která je na trhu od konce minulého roku,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.

Samolepka_450Výroční svijanská 450 je nejnovějším přírůstkem ve Svijanech a dá se označovat jako nejtradičnější české pivo. Vyrábí se stejně jako všechna ostatní svijanská piva tradičním varním postupem s velkým podílem lidské práce. „Mezi surovinami najdete jen český a moravský humnový slad z malých, nezávislých sladoven, vodu z našich studní a vlastní žatecký chmel s významným podílem původního Osvaldova klonu Žateckého poloraného červeňáku, který je dnes téměř na vymření, a proto bývá nahrazován přešlechtěnými „meristémy“. Máme výhodu, že si chmel pěstujeme na vlastních chmelnicích ve vyhlášené oblasti Polepských blat, takže se nás tolik nedotýkají případné výkyvy v úrodě,“ dodává Menšík.

Právě tradiční Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku dodává pivu chuť a vůni charakteristickou pro poctivé české pivo z poloviny minulého století.

V tuto chvíli můžete svijanskou 450 ochutnat ve 130 pečlivě vybraných hospodách a restauracích po celé republice, jejichž přehled najdete na: http://pivovarsvijany.cz/mapa450/.

„I když se většina pivovarů snaží obhospodařit co největší kus trhu, u nás zvítězila snaha o kvalitu nad kvantitou a Čtyřistapadesátku nedáme úplně každému, kdo o ni projeví zájem. Vážíme si všech svých piv i práce poctivých hospodských, a proto jsme se rozhodli Čtyřistapadesátku umožnit čepovat jen podnikům, které věnují pivu správnou péči,“ říká Petr Menšík. To je důvod, proč pivovar přistoupil k označování restaurací, které splnily přísné požadavky na čepování 450. Nárok na samolepku Tady čepujeme „450“ s pořadovým číslem má pouze podnik s čistým výčepem, pravidelnou sanitací, čepováním pod tlakem směsného plynu a disponující chladnými skladovacími prostory pro sudy. K číslovaným samolepkám Svijany přistoupily proto, aby nemohlo docházet k jejich falšování a pivo se do neprověřené restaurace nemohlo dostat jinou cestou, než od pivovaru. „I když se někomu mohou zdát tyto kroky z naší strany nesmyslně přísné, věřím, že přispějí ke zlepšení prostředí v restauracích u nás, podpoří dobré restaurace a v důsledku zvýší zájem Čechů o čerstvě načepované pivo v příjemném podniku s dobrým pivem,“ říká na závěr Petr Menšík.

Více informací o pivovaru naleznete na www.pivovarsvijany.cz nebo na www.facebook.com/svijany.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Pivovar Svijany