Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Pátek, 22.Červen 2018
ijournal.cz

Letní kuchyně hotová za 15 minut

red Zdroj: Vitana 24.7.2016 Gastronomie

Vaření v létě? To nemusí znamenat hodiny strávené u sporáku. Proč se zavírat v kuchyni, zatímco slunce vyzývá jít k vodě nebo lehnout si na zahradu? Ale léto znamená také slavnostní večeře, večírky s přáteli a rodinou za doprovodu dobrého jídla. A vy, jako hostitelka, si nemůžete dovolit nechat své hosty hladovět. Aniž byste musela strávit celý den v kuchyni, nabízíme výběr letních receptů, které vyžadují pouze 15 minut času na přípravu, a přesto ohromíte originalitou a chuťovým zážitkem. Letní pochoutky znamenají lehkost, čerstvost, barvy léta a gurmánské chvíle bez stresu!

Lehké předkrmy

Výhodou léta je, že konzumujeme daleko více čerstvou zeleninu a ovoce. U lehkých studených předkrmů se není třeba stresovat, že vám jídlo vychladne, než hosté dorazí. Zkuste tedy tuto rychlou a snadnou variantu:

Rajčatové jednohubky dvou barev s fíky a šunkou

4 červená koktejlová rajčata

4 žlutá rajčata

240 g čerstvého sýra typu žervé

4 plátky selské šunkypepr sul

2 sušené fíky

1/2 svazku čerstvé bazalky 

šťáva z 1/2 citronu

1 polévková lžíce olivového oleje

sůl a pepř (mlýnek Vitana)

Rozmíchejte vidličkou čerstvý sýr se lžící olivového oleje a citronovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete. Přidejte sušené fíky nakrájené na malé kostičky a nadrobno nasekanou bazalku (pár lístků si nechejte celých na dozdobení).

Rajčata nakrájejte vždy na 4 silnější plátky, lehce osolte a opepřete a pokapejte zbytkem olivového oleje. Rozetřete sýrovo – fíkovou směs na polovinu plátků rajčat, přidejte vždy kopeček nakrájené šunky, poté přiklopte dalším plátkem zbylých rajčat, aby vám vznikly malé sendviče. Ozdobte lístky bazalky.

Marinovaná mozzarella se sezamem a okurkou

2 polévkové lžíce sezamových semínek VitanaPoctiva_rybi_front.AI

300 g mozzarelly

2 malé salatové okurky

2 jarní cibulky

2 polévkové lžíce citronové šťávy

3 polévkové lžíce sójové omáčky

1 špetka hnědého cukru

1 polévková lžíce olivového nebo sezamového oleje

1 polévková lžíce mletého zázvoru

1 polévková lžíce Italské bylinky Vitana

pepř

Na pánvi orestujte sezamová semínka při střední teplotě. Dejte stranou, nechte vychladnout. Nechte okapat mozzarellu, nakrájejte na plátky asi 1/2 cm silné. Umyté neoloupané okurky nakrájejte na tenké plátky a cibuli najemno.

Marináda: Smíchejte citrónovou šťávu, sójovou omáčku, cukr, pepř, zázvor, Italské bylinky a sezamový či olivový olej. Připravenou marinádu promíchejte v míse s mozzarellou a okurkou. Při servírování posypte porce najemno nakrájenou cibulkou.

Letní hlavní jídlo, které mají všichni rádi

Slunce svítí, je dovolená a hluboko do skříně jsme neuložili jen teplé oblečení. Nemáme chuť vařit složitá těžká jídla a jako hlavní chod si raději dáme čerstvý salát, který rozjasní tabuli. Skvělý je třeba těstovinový salát doplněný listy zelených salátů, s kousky sýru feta a žluté papriky. Snadný vegetariánský salát je vždy jednomyslnou volbou pro všechny. Pro milovníky masa doplňte hlavní chod plátkem orestovaného kuřecího masa.

Zdravý salát s těstovinamižena,_salát,_salátové_koření_a_majonéza

1 balení Vitana Penne Rigate

1 žlutá paprika

2 hrstky zelených listů rukoly nebo polníčku (lístky pampelišky)

1 balení sýru feta

4 lžíce bazalkového pesta

1 balení kuřecích prsou

1 kořenicí směs Kuře pečené bez soli, Vitana

Uvařte v lehce osolené vodě těstoviny penne, nechte okapat a zchladnout. Nakrájejte papriku na větší kostky, sýr feta, připravte si lístky rukoly nebo polníčku. Pokud jste na zahradě, neváhejte přidat mladé lístky pampelišky. Vše promíchejte s bazalkovým pestem.

Posypte kuřecí prsa kořenicí směsí Kuře pečené bez soli a na pánvi nebo zahradním grilu dozlatova ogrilujte kuřecí prsa. Na závěr osolte, aby se maso při grilování nevysušilo. Servírujte, úspěch je zajištěn!

TIP! Vyzkoušené kvalitní Penne Rigate od Vitany, oceněné kulinářským odborníkem ve velkém testu na internetovém portálu TV Nova!

Jahody, maliny, borůvky, ostružiny …

Šťavnaté, plné vitamínů – lesní plody dodají barvu vašim talířům. Ať už čerstvé nebo mražené, vždy z nich vykouzlíte chuťově vybavený dezert, kterým uděláte dojem na všechny hosty.

sorbetRychlý sorbet z lesních plodů

450 g mraženého lesního ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny)

1 bílý jogurt nebo zakysaná smetana

200 ml pomerančového džusu

2 sáčky Vanilinového cukru Vitana

Zmrazené ovoce vložte do mixéru, přidejte pomerančovou šťávu, jogurt a vanilinový cukr. Mixujte asi minutu, poté otevřete robota a dobře promíchejte lžící, tento postup opakujte 4-5x za sebou, dokud nezískáte hladké pyré. Vzniklý jemný sorbet, ve kterém stojí lžíce, můžete podávat ihned pohárech, nebo uložit na 2 hodin do mrazáku a pak vytvářet zmrzlinové kopečky.

 

Tak. A teď budete za velké gurmány a ještě vám zbyde spousta času na odpočinek. Dobrou chuť a hezké léto!

 

Mlýnek mořská sůl

57,80 Kč

Mlýnek pepř

69,90 Kč

Sezam celý loupaný

14,90 Kč

Italské bylinky

18,90 Kč

 

Penne Rigate

29,90 Kč

Vanilinový cukr

3,90 Kč

Kuře pečené bez soli

18,90 Kč

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Vitana