ijournal.cz

Chutný a zdravý tip z Bistra u Býka: Treska Protein Exklusiv plná kvalitních bílkovin

red Zdroj: www.bistroubyka.cz 5.6.2025 Gastronomie

Treskoslovenská treska s tradicí dlouhou 71 let patří k ikonickým pokrmům a stále drží krok s dobou. V československém Bistru u Býka v Hybernské ulici nedaleko Prašné brány a Masarykova nádraží v centru Prahy je nově dostupná vedle klasického a pikantního provedení  také Treska Protein Exklusiv. Treska Protein je bohatá na kvalitní bílkoviny – v balení je až 14 gramů bílkovin, které napomáhají regeneraci svalů, a zároveň je lehká na trávení. A navíc skvěle chutná! Stačí přidat do salátu, wrapu nebo si ji vychutnat s celozrným pečivem jako zdravější svačinu. Dopřejte svému tělu to nejlepší – proteinovou tresku od Ryby Košice!

treska

Tradiční treskoslovenská treska od RYBY Košicesa právem pyšní puncem pravosti a četnými oceněními, protože není vyrobená z laciných náhražek, ale výhradně z treskovitých ryb a kvalitní majonézy. Podíl masa, bílé svaloviny s výraznou strukturou, je 46 %, což dává salátu pevnou vláknitou konzistenci, bez nežádoucí mazlavosti.   

treskaA kde je začátek příběhu téhle pochoutky? Po 2. světové válce  se stát snažil dostat do jídelníčku Slováků víc ryb. „Víc ryb na stůl pracujících,“ hlásal dobový tisk. Jenže v tom byl háček. Dovážet mořské ryby nebylo zrovna nejlevnější a tak v tehdejším národním podniku RYBA Košice  hledali ekonomicky méně náročný způsob. „Řešením byla pokusná výroba tresky v remuládě, tedy v majonéze ochucené zeleninou, s plánem 65 tun na rok, která odstartovala v roce 1954. Salát z ryb a zeleniny spotřebitelům okamžite zachutnal a plán byl hned v prvním roce výroby  dvojnásobně překročen,“ vzpomínal v jednom z rozhovorů  Richard Duda, generální ředitel společnosti TAURIS a.s., do jejíhož portfolia RYBA Košice dnes patří.

treska
Recept vymyslel kuchař a cukrář Július Boško, vyhlášený specialista na studenou kuchyni.

Ovšem při startu výroby socialistické tresky byla kvalita povážlivá, k výraznému zlepšení došlo až s normou přijatou v roce 1958, podle které musel salát obsahovat výlučně maso z treskovitých ryb. Původní recepturu oprášila RYBA Košice v roce 2018, kdy na trh uvedla retro výrobek. Tradiční treskoslovenská treska v majonéze. K její výrobě používá aljašskou tresku lovenou přímo na Aljašce a filety z ní, takže žádné odřezky. Salát neobsahuje umělá sladidla a svým složením je vhodný i pro celiaky. Pikantní varianta treskoslovenské tresky je delikátně ochucená přidanými chilli papričkami.

 

O Bistru U Býka

Bistro U Býka na jednom místě nabízí to nejchutnější ze Slovenska. Většina produktů pochází přímo od společnosti TAURIS, která na Slovensku reprezentuje špičku  potravinářského segmentu. Vedle košické tresky tady najdete také lahůdkové zavináče, spišské párky, nejkvalitnější oravská slanina, žitavská klobása, domácí škvarky, šunková pěna Maťko, Zipser královský bok, salámy Nitran či Carmen a mnoho dalšího. Vyhledávané jsou také zvěřinové speciality – delikátní jelení fuet, jelení klobásy uzené studeným kouřem, myslivecký salám pikantní i v jemnější verzi s hříbky, paštika z divočáka s 55 % kančího masa nebo paštika s dančím masem a bylinkami. Bistro U Býka je otevřené od pondělí do pátku 8–20 hodin a v sobotu 9–20 hodin.

 

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.bistroubyka.cz