ijournal.cz

Základem dobrého chleba jsou kvalitní suroviny

red Zdroj: Svaz pekařů a cukrářů ČR 12.12.2022 Zajímavosti

Pokud nějaká potravina nechybí v žádné české domácnosti, určitě se jedná o pečivo. Obzvlášť pak chléb se těší velké popularitě napříč generacemi. Ale není chleba jako chleba.

Petr Mevald


Dobrý chléb je skvělá potravina sám o sobě. Poslouží výborně jako svačina i studená večeře, a jde-li o kvalitní produkt, dodá tělu potřebné živiny a zasytí. Ale ne každý chleba je opravdu hodnotnou složkou naší stravy. Platí, že „v jednoduchosti je krása“, a proto se kvalitní chléb skládá ze základních ingrediencí. Jeho výroba však je kvůli dlouhým procesům zrání nebo kynutí docela věda.

V obchodech se setkáte s nejrůznějšími druhy chleba. Někdy může být složité se v nabídce zorientovat, velkou roli při výběru by však mělo hrát složení. Pokud je seznam použitých surovin podezřele dlouhý a plný položek, u nichž ani nevíte, co jsou zač, koupi takového výrobku byste měli zvážit. (Ale pozor, například ne všechna „éčka“ jsou špatná.) Jestli chcete, aby byl chléb opravdu plnohodnotnou a přínosnou složkou vaší stravy, je dobré podle toho volit i jeho druh.

chleb-foto„Chleby z ,obyčejné bílé mouky patří k nejoblíbenějším a není důvod z nich dělat strašáka i přesto, že nepatří k nejvýživnějším. Pokud se vám však jedná o výživové hodnoty, možná by bylo lepší sáhnout aspoň občas po jiném bochníku. Velké oblibě se v poslední době těší chleby, které mají podíl žitné mouky,“ říká Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR, a dodává: „Takový chléb je mnohem výživnější, díky vláknině zasytí na delší čas a celkově dodá našemu tělu i další minerály a vitaminy. Obdobný efekt má také celozrnné pečivo.“

K výrobě základního chleba není potřeba žádných výjimečných ingrediencí. Stačí chlebový kvas, ke kterému se po vyzrání přidá mouka, voda a sůl. Z této směsi je pak vymíseno těsto a upečen chléb. Specifické aroma a textura chleba jsou zaručeny produkty metabolismu chlebového kvasu, který se neustále pomnožuje, čímž dochází k růstu specifické mikroflóry sestávající z laktobakterií a kvasinek žijících v symbióze. Jedná se tedy o běh na dlouhou trať, na jejímž konci ale stojí kvalitní a plnohodnotný chléb s křupavou kůrkou a přínosnými výživovými hodnotami.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Svaz pekařů a cukrářů ČR