Druhý svátek vánoční vybízí k návštěvám a veselí. A samozřejmě dobrému jídlu. Jestli i vy právě teď uvažujete o tom, čím si klasickou pečenou husu zpestřit, vsaďte na lahodnou přílohu plnou sezónního ovoce. Bramborový knedlík se strouhanými jablky promění vaši tabuli v nezapomenutelný koncert chutí.

Ingredience:
- 400 g brambor
- 150 g jemné krupičky
- 2 vyzrálá zimní jablka
- 1 vejce
- 1 lžíce másla
- sůl
Postup:
Brambory uvařte ve slupce nejlépe den předem a nechte dobře vychladnout. Zastudena je oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
Jablka naopak nechte i se slupkou, vykrojte jádřince a nastrouhejte nahrubo. Rukama z nich vymačkejte co nejvíce šťávy. Přidejte k nim brambory, krupičku, změklé máslo, vejce, sůl a zpracujte na tužší těsto.
Pro tento knedlík je charakteristický nepravidelný tvar. Proto jednotlivé kousky odtrhávejte nebo odkrajujte lžící a neuhlazujte. Uvařte v osolené vodě 10 minut nebo v páře 15 minut.
„Bramborový knedlík se strouhanými jablky je tak trochu zapomenutá tradiční příloha, která má své místo na tabuli během celého zimního období. Chutná lahodně nejen s pečenou husou, ale také s dalšími pečenými masy – vepřovým, zvěřinou, zajícem i králíkem,“ radí Petr Kosiner.
Recepty na další knedlíky vhodné nejen na sv. Štěpána, najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, kde vás čeká spousta inspirace na poctivé pochoutky tradiční české kuchyně.
Na 288 stránkách najdete 144 druhů knedlíků z celého světa. Od těch slavnostních s kaštany a perníkem, které voní po zimních trzích a zámeckých hostinách, přes lehčí variace se zeleninou a bylinkami, až po sladké či ovocné knedlíčky, které připomenou dětství.
Šéfkuchař Petr Kosiner z Knedlíky Láznička do knihy vtiskl nejen své zkušenosti, ale i fascinaci tímto tradičním pokrmem. Cestuje, pátrá v archivech, inspiruje se tuzemskou, historickou i světovou gastronomií. Díky tomu je tahle kuchařka ideální pro každého, kdo si chce během svátků vyčistit hlavu, zpomalit a dát prostor kreativnímu vaření..
Dárek, který uklidní i potěší
Pokud ještě letos hledáte dárek, který přinese radost nejen po rozbalení, ale celé roky – Velká knedlíková kuchařka je ta nejchutnější volba. Inspirujte se a tvořte si vlastní sváteční rituály v kuchyni.
Ve spolupráci s Knedlíky Láznička ji nyní může jeden z vás vyhrát.
Soutěžní úkol
Odpovězte na otázku: Které knedlíky doporučuje šéfkuchař Petr Kosiner k pečené huse?
a) Pikantní dýňové nočky, Rozmarýnový knedlík, špekový knedlík, trevírské vinné bochánky
b) Houskový knedlík, bramborový knedlík, karlovarský knedlík a posvícenský knedlík
c) Špenátové šišky, houskový knedlík, konopné knedlíčky, chlebový knedlík
Správnou odpověď, prosíme, pošlete do 3. ledna 2026 půlnoci na e-mail redakce@ijournal.cz prosíme uveďte Soutěž – kuchařka. Vylosovaným výhercům bude výtisk zaslán na uvedenou adresu.
Nápovědu najdete na Instagramu Knedlíky Láznička (např. v postu z 7. listopadu 2025), odkaz https://www.instagram.com/knedlikylaznicka.cz/.
Další knedlíkovou inspiraci najdete:
Web Velké knedlíkové kuchařky
Facebook Knedlíky Láznička












