ijournal.cz

Tradiční české ‚‚comfort food‘‘: Recepty na osvědčené klasiky

red Zdroj: Dobré kuře z Klatov 30.11.2025 Gastronomie

Podzim je obdobím, kdy se s chutí vracíme k osvědčené klasice. Na stole se znovu objevují omáčky, pečená masa, kořenová zelenina i jablka – suroviny, které k tomuto času neodmyslitelně patří. Teplá, poctivá jídla nás zahřejí, navodí pocit nostalgie a připomenou české recepty, ke kterým se všichni v tomto období rádi vrací. Drůbežářský závod Klatovy proto přináší tři recepty, které potěší tělo i duši – pečené kuře na jablkách, kuřecí sekaná nebo dětmi oblíbené kuře na paprice.


Pečené kuře na jablkách, s cibulí a rozmarýnem

Klasika, která nikdy neomrzí. Ale vždy se dá něčím ozvláštnit. Tentokrát jsme sáhli po jablkách a brusinkách – podzimní kombinaci se šťavnatým kuřecím masem, která navodí atmosféru babiččiny kuchyně.

pečené kuřeTip! Přidejte pár brusinek pro jemnou kyselost a slavnostní vzhled.

Ingredience:

  • 1 celé kuře (cca 1,5 kg) značky Dobré kuře z Klatov, 
  • 3 jablka, 
  • 2 červené cibule, 
  • pár snítek rozmarýnu a tymiánu, 
  • 3 lžíce olivového oleje, 
  • sůl, 
  • pepř, 
  • 1 lžíce medu, 
  • 1 citron, 
  • hrst brusinek.

Postup:

  1. Kuře potřete medem a olejem. 
  2. Osolte a opepřete jej ze všech stran, dovnitř vložte citron a snítek bylinek. 
  3. Kolem rozločte jablka a cibuli a pečte asi 90 minut při 190 °C. 
  4. Během pečení kuře polévejte výpekem, dokud kůže nezezlátne. 
  5. Nakonec podávejte s pečenými jablky, cibulí a brusinkami nebo s jinou preferovanou přílohou.

 

Pikantní kuřecí sekaná s červenou paprikou

Sekaná patří mezi ta jídla, která dokážou během chvilky provonět celý domov a přivolat k tabuli i ty největší odpůrce nedělních obědů. Verze z kuřecího masa je navíc lehčí, ale přesto krásně šťavnatá a plná chuti. 

TIP! Podávejte s jemnou bramborovou kaší a trochou dušené zeleniny – jednoduchá kombinace, která vás nezklame a udělá tak z nedělního oběda i skvělé nutričně vyvážené jídlo. 

Ingredience

  • 500 g mletého kuřecího masa DZ Klatovy, 
  • 1 velká cibule, DZ-logo
  • 1 červená paprika, 
  • olivový olej, 
  • chilli vločky (lze vynechat), 
  • 2 stroužky česneku,
  • lžičku sladké nebo uzené papriky, 
  • 300 g tvrdého sýra (gouda, eidam, ementál), 
  • 2 vejce, 
  • lžičku oregana nebo tymiánu, 
  • sůl, 
  • pepř; 
  • na glazuru: 3 lžíce kečupu, lžíce medu, lžíce worcesteru.

Postup:

  1. Cibuli a papriku pokrájejte najemno a orestujte spolu se špetkou chilli, které dodá sekané příjemný říz, na troše oleje doměkka. 
  2. Během smažení osolte. Nakonec přidejte nasekaný nebo prolisovaný česnek, zasypejte paprikou a ihned stáhněte z ohně. 
  3. Maso smíchejte s nastrouhaným sýrem a vejci a ochuťte oreganem, nasekanou petrželí, solí a čerstvě mletým pepřem. 
  4. Nakonec vmíchejte orestovanou zeleninu, na plechu (klidně ho vyložte pečicím papírem, abyste si ušetřili mytí připeklé šťávy) vytvarujte do šišky, lehounce pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 20 minutách potřete glazurou z kečupu, medu a worcesterové omáčky a pečte ještě asi 20 minut, až je maso propečené.
  5. K sekané si můžete připravit jemně vyšlehnou kaši s rozpuštěným máslem navrchu a libovolnou vařenou zeleninou. 

sekaná


Kuře na paprice s domácími noky

Jednoduché a přitom tak jednoduché jídlo, které si zamilují i děti. Křehké kuřecí maso s červenou omáčkou je jedna z nejmilovanějších klasik české kuchyně.

Ingredience:

  • 4 kuřecí stehna značky Dobré kuře z Klatov (můžete použít i kuřecí prsa), 
  • 2 cibule, 
  • 2 lžíce sladké papriky, 
  • 1 lžíce uzené papriky,
  • 1 lžíce rajského protlaku,
  • 1 lžíce mouky, 
  • 200 ml smetany, 
  • 500 ml vývaru, 
  • 2 lžíce oleje, 
  • 1 lžíce másla, 
  • sůl a pepř, 
  • citronová šťáva,
  • noky nebo těstoviny.

Postup:

  1. Na oleji osmahněte maso ze všech stran až zezlátne. 
  2. Potom jej vyndejte přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova. Potom přidejte rajský protlak, chvíli restujte a zasypte mletou paprikou.
  3. Vraťte maso zpět, zalijte jej vývarem a vařte pod pokličkou do měkka. 
  4. Než bude maso úplně měkké můžete omáčku zahustit jíškou. 
  5. Nakonec přilijte smetanu a chvilku provařte. Pro dochucení můžete omáčku zakápnou citronovou šťávou. 
  6. Podávejte s domácími noky nebo těstovinami a čerstvou petrželkou.

kuře na paprice


Právě na podzim nastává ten správný čas na to zahřát své kosti i žaludek. Proto vítáme hutnější teplá jídla jako jsou české klasiky. Právě kuře na paprice patří mezi tzv. ‚‚comfort food‘‘, které je plné dětské nostalgie. Lahodné a jednoduché jídlo, které zachutná i těm nejmenším.

Více informací naleznete na: http://www.dzklatovy.cz/

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Dobré kuře z Klatov