Podzim je obdobím, kdy se s chutí vracíme k osvědčené klasice. Na stole se znovu objevují omáčky, pečená masa, kořenová zelenina i jablka – suroviny, které k tomuto času neodmyslitelně patří. Teplá, poctivá jídla nás zahřejí, navodí pocit nostalgie a připomenou české recepty, ke kterým se všichni v tomto období rádi vrací. Drůbežářský závod Klatovy proto přináší tři recepty, které potěší tělo i duši – pečené kuře na jablkách, kuřecí sekaná nebo dětmi oblíbené kuře na paprice.
Pečené kuře na jablkách, s cibulí a rozmarýnem
Klasika, která nikdy neomrzí. Ale vždy se dá něčím ozvláštnit. Tentokrát jsme sáhli po jablkách a brusinkách – podzimní kombinaci se šťavnatým kuřecím masem, která navodí atmosféru babiččiny kuchyně.
Tip! Přidejte pár brusinek pro jemnou kyselost a slavnostní vzhled.
Ingredience:
- 1 celé kuře (cca 1,5 kg) značky Dobré kuře z Klatov,
- 3 jablka,
- 2 červené cibule,
- pár snítek rozmarýnu a tymiánu,
- 3 lžíce olivového oleje,
- sůl,
- pepř,
- 1 lžíce medu,
- 1 citron,
- hrst brusinek.
Postup:
- Kuře potřete medem a olejem.
- Osolte a opepřete jej ze všech stran, dovnitř vložte citron a snítek bylinek.
- Kolem rozločte jablka a cibuli a pečte asi 90 minut při 190 °C.
- Během pečení kuře polévejte výpekem, dokud kůže nezezlátne.
- Nakonec podávejte s pečenými jablky, cibulí a brusinkami nebo s jinou preferovanou přílohou.
Pikantní kuřecí sekaná s červenou paprikou
Sekaná patří mezi ta jídla, která dokážou během chvilky provonět celý domov a přivolat k tabuli i ty největší odpůrce nedělních obědů. Verze z kuřecího masa je navíc lehčí, ale přesto krásně šťavnatá a plná chuti.
TIP! Podávejte s jemnou bramborovou kaší a trochou dušené zeleniny – jednoduchá kombinace, která vás nezklame a udělá tak z nedělního oběda i skvělé nutričně vyvážené jídlo.
Ingredience:
- 500 g mletého kuřecího masa DZ Klatovy,
- 1 velká cibule,

- 1 červená paprika,
- olivový olej,
- chilli vločky (lze vynechat),
- 2 stroužky česneku,
- lžičku sladké nebo uzené papriky,
- 300 g tvrdého sýra (gouda, eidam, ementál),
- 2 vejce,
- lžičku oregana nebo tymiánu,
- sůl,
- pepř;
- na glazuru: 3 lžíce kečupu, lžíce medu, lžíce worcesteru.
Postup:
- Cibuli a papriku pokrájejte najemno a orestujte spolu se špetkou chilli, které dodá sekané příjemný říz, na troše oleje doměkka.
- Během smažení osolte. Nakonec přidejte nasekaný nebo prolisovaný česnek, zasypejte paprikou a ihned stáhněte z ohně.
- Maso smíchejte s nastrouhaným sýrem a vejci a ochuťte oreganem, nasekanou petrželí, solí a čerstvě mletým pepřem.
- Nakonec vmíchejte orestovanou zeleninu, na plechu (klidně ho vyložte pečicím papírem, abyste si ušetřili mytí připeklé šťávy) vytvarujte do šišky, lehounce pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Po 20 minutách potřete glazurou z kečupu, medu a worcesterové omáčky a pečte ještě asi 20 minut, až je maso propečené.
- K sekané si můžete připravit jemně vyšlehnou kaši s rozpuštěným máslem navrchu a libovolnou vařenou zeleninou.
Kuře na paprice s domácími noky
Jednoduché a přitom tak jednoduché jídlo, které si zamilují i děti. Křehké kuřecí maso s červenou omáčkou je jedna z nejmilovanějších klasik české kuchyně.
Ingredience:
- 4 kuřecí stehna značky Dobré kuře z Klatov (můžete použít i kuřecí prsa),
- 2 cibule,
- 2 lžíce sladké papriky,
- 1 lžíce uzené papriky,
- 1 lžíce rajského protlaku,
- 1 lžíce mouky,
- 200 ml smetany,
- 500 ml vývaru,
- 2 lžíce oleje,
- 1 lžíce másla,
- sůl a pepř,
- citronová šťáva,
- noky nebo těstoviny.
Postup:
- Na oleji osmahněte maso ze všech stran až zezlátne.
- Potom jej vyndejte přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova. Potom přidejte rajský protlak, chvíli restujte a zasypte mletou paprikou.
- Vraťte maso zpět, zalijte jej vývarem a vařte pod pokličkou do měkka.
- Než bude maso úplně měkké můžete omáčku zahustit jíškou.
- Nakonec přilijte smetanu a chvilku provařte. Pro dochucení můžete omáčku zakápnou citronovou šťávou.
- Podávejte s domácími noky nebo těstovinami a čerstvou petrželkou.
Právě na podzim nastává ten správný čas na to zahřát své kosti i žaludek. Proto vítáme hutnější teplá jídla jako jsou české klasiky. Právě kuře na paprice patří mezi tzv. ‚‚comfort food‘‘, které je plné dětské nostalgie. Lahodné a jednoduché jídlo, které zachutná i těm nejmenším.
Více informací naleznete na: http://www.dzklatovy.cz/













