Jaro si žádá chutné sezónní dobroty, které si doma hravě zvládnete připravit díky receptům od foodblogerky Svatavy Vaškové. Bylinky, zelenina a bílkoviny a zdravé tuky z vajíček vám dodají energii, krásně barevná jídla přitom lahodí i oku. Na Velikonoce potěšte návštěvy tradičními jidášky nebo lineckými vajíčky.
Jaro se blíží mílovými kroky, připravte se jej přivítat i ve své kuchyni. Po únavné zimě vám pomohou vrátit energii jídla plná zeleniny, nezapomeňte na pestrost a kvalitní bílkoviny a zdravé tuky, třeba z vajíček. Nejen na Velikonoce se vám jistě budou hodit recepty od foodblogerky Svatavy Vaškové alias Coolinářky.
A protože jaro je spojené s veselostí a hravostí, pohrajte si se servírováním. „Třeba oblíbenou vaječnou nádivku můžete připravit ve formě na bábovku, která jí dodá vizuální šmrnc. Talíře a misky vybírejte v jarních barvách nebo s květinovými vzory,“ dává tip Lenka Dulíková, vedoucí obchodního oddělení společnosti Blex, která provozuje e-shop nejen s kuchyňskými potřebami a dekoracemi pro váš domov Kulinaria.cz.
Kulinaria si navíc pro své zákazníky připravila speciální velikonoční slevy až 30 %.
Jarní recepty nejen na Velikonoce
Linecká vajíčka
Suroviny:300 g hladké mouky + trochu na pomoučení válu
200 g másla
100 g cukru krupice
2 žloutky
1 vanilkový cukr
nastrouhaná kůra z poloviny citronu
rybízová nebo malinová marmeláda
moučkový cukr na posypání
Nejprve opatrně oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete, uložte si je tedy v chladničce a využijte v jiném receptu. Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu. Do mísy nasypte sypké suroviny – mouku, cukr a vanilkový cukr. Promíchejte a přidejte nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Vše zpracujte v hladké kompaktní těsto, ať už rukama nebo hnětacím hákem v robotu. Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc do chladničky.
Připravte si vál, hladkou mouku, vykrajovátka, váleček a váleček s reliéfem, dva plechy a pečicí papír. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Na pomoučeném válu ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet.
Vál a válečky důkladně posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na 2 poloviny a vyválejte ho na placky asi 2–3 mm tenkou. Válejte dle libosti buď obyčejným válečkem, nebo válečkem s reliéfy. Vykrajovátkem ve tvaru vajíčka pak tvořte sušenky. Ty pokládejte na pečící papír na plechu a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 5 minut. Hotové sušenky nechte zchladnout a pak je marmeládou slepte k sobě
Využijete: Vykrajovačka ve tvaru vejce (různé velikosti)
Praktická nerezová vykrajovačka v jarním motivu vajíčka by neměla chybět v žádné kuchyni. Na výběr je hned ze čtyř různých velikostí.
Cena 25 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.
Využijete: Embosovaný váleček na těsto malý s motivem velikonočních vajíček
Váleček s laserovým gravírováním MoodForWood je vyroben z bukového dřeva. Má optimální hloubku gravírování pro dosažení nejlepších výsledků vytlačování těsta a pro snadné otiskování je potažen olejem schváleným pro přímý styk s potravinami.
Cena 239 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.
Vaječná tlačenka
Suroviny:
6 vajec
200 g šunky vcelku
1 sklenice nakládané zeleniny Moravanka (330 g)
1 jarní cibulka
200 ml majonézy
1 sáček želatiny v prášku
2 lžíce pažitky
sůl, čerstvě mletý pepř
Uvařte vejce natvrdo, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Stejně nakrájejte i vepřovou šunku a najemno nasekejte jarní cibulku. Vše dejte do větší mísy. Nakládanou zeleninu slijte, ale nálev si nechte a nalijte ho do malého hrnce. Okurky a cibulky z nakládané zeleniny nasekejte na kostičky a přidejte vše do mísy, stejně tak majonézu a ostatní drobnou zeleninu (hrášek, mrkev, kapii, …). Vše podle chuti osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a zamíchejte.
Do nálevu po zelenině nasypte želatinu a postupně zahřívejte a míchejte, aby se želatina zcela rozpustila. Pozor, směs nesmí vařit. Pak ji nechte lehce zchladnout a nalijte do směsi surovin v míse, rychle zamíchejte a ihned nalijte do chlebíčkové formy Guardini vyložené potravinářskou fólií. Tlačenku nechte několik hodin ztuhnout, pak ji vyklopte a nakrájejte na plátky.
Využijete: Forma na chlebíček Guardini Selenia, 25x12x7,9 cm
Kvalitní forma s širokou škálou využití. Poslouží při přípravě jogurtových či ovocných dortů, banánového nebo biskupského chlebíčku, slaných koláčů se zeleninou nebo klasického chleba. Formy řady Selenia jsou vyrobeny z elektrolyticky pocínované oceli. Jedná se o ekonomický typ oceli vhodný pro styk s potravinami.
Cena 167 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.
Velikonoční jidáše
Suroviny:
400 g hladké mouky2 vejce
50 g cukru krupice
60 g másla
200 g smetany ke šlehání
½ lžičky soli
½ lžičky mletého kardamomu
nastrouhaná kůra z ¼ citronu
1 lžička vanilkového cukru
⅓ kostky droždí
1 lžíce medu
1 lžíce rozpuštěného másla
zhruba 30 ml rumu
U jednoho vejce oddělte bílek od žloutku. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, 50 ml vlažné smetany a trošky mouky nechte vzejít kvásek.
Hladkou mouku, povolené nakrájené máslo, žloutek a celé vejce, zbytek vlažné smetany, cukr, sůl, kardamom a citronovou kůru dejte do zadělávací mísy. Přidejte i aktivní kvásek. Ideálně v kuchyňském robotu zadělejte těsto, zakryjte ho a nechte vykynout asi 90 minut.
Vykynuté těsto rozdělte na 16 dílů. Z každého vytvarujte symbolický provaz a zamotejte ho dle fantazie. Jidášky nechte kynout pod čistou utěrkou ještě 20 minut na plechu s pečicím papírem. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů (spodní a horní ohřev).
Každý kousek pomašlujte vaječným bílkem a pečte asi 15 minut dozlatova. Hned po vytažení z trouby ještě horké jidáše pomašlujte směsí rozpuštěného másla, medu a rumu.
Využijete: Pečicí plech Guardini Arianna 32x37x2,1 cm
Obdélníkový plech od značky Guardini z řady Arianna je vyroben z Hi-Top oceli. Je potažen dvěma nepřilnavými vrstvami Skandia Xtreme Plus, které zaručí snadné čistění. Díky vysoce kvalitnímu a nepřilnavému materiálu vám bude skvělým pomocníkem v kuchyni.
Cena 410 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.
Jarní nádivka
Suroviny:
5 bílých rohlíků nebo housek
5 vajec
50 ml smetany
400 g uzené krkovice
1 jarní cibulka
125 g čerstvého baby špenátu
2 stroužky česneku
2 lžíce sekané čerstvé pažitky
2 lžíce nasekané plocholisté petrželky
2 hrsti mandlových plátků
sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
Nejprve v cedníku spařte čerstvý špenát s nasekaným česnekem. Stačí prolít vroucí vodou, špenát zavadne. Nechte ho zchladnout, pak ho vymačkejte a i s česnekem nasekejte.
Pečivo nakrájejte na malé kostičky, ty přesypte do větší mísy. Mezitím si orestujte na kostičky nakrájené uzené maso. K pečivu přidejte žloutky, 50 ml smetany, orestované uzené, sekané mandle a jarní cibulku, pažitku, petrželku a nakonec ochuťte solí, čerstvě namletým pepřem a muškátovým oříškem.
V jiné míse vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli v tuhý sníh. Ten postupně (na třikrát) jemně vmíchejte do těsta na nádivku. Formu Guardini vymažte máslem a nandejte nádivkovou směs. Nádivku dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na asi 30 minut. Pak ji nechte mírně zchladnout a krájejte ji na plátky.
Využijete: Guardini Forma na bábovku Savarin 25cm Silver Elegance
Hladká forma z řady Silver Elegance je vyrobena z kvalitního nepřilnavého materiálu. Elegantní a stylový design využijete nejen pro pečení oblíbené bábovky. Vnitřní stříbrný povrch je vyroben z vysoce kvalitního Ilaflon Special materiálu, díky kterému se na formu nic nepřichytí.
Cena 535 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.