ijournal.cz

Jáhly: Stará superpotravina s všestranným využitím

red Zdroj: Menu Gold 14.4.2024 Gastronomie

Tato malá, ale mocná zrnka se stala v posledních letech oblíbenou součástí moderních jídelníčků. A není divu! Jáhly nejenže chutnají skvěle, ale nabízejí i řadu zdravotních benefitů. Nutričně jsou velmi bohaté, bezlepkové a nízkokalorické. Proto jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí upravit svůj jídelníček nebo zlepšit životní styl. 

 

Kuličky dávnověku

Nejsou původem z Evropy, přesto se o jáhlách mluví jako o potravině starých Slovanů. Na naše území se jako většina dalších superpotravin dostaly z Asie, kde se pěstují už tisíce let. Dnes jsou populární po celém světě a díky své výživové hodnotě a univerzálnímu využití se těší velké oblibě.  

 

Bohatství na talíři 

Pokud se divíte, co jáhly dělá tak výjimečnými, podívejme se na jejich zdravotní výhody. Jsou skvělým zdrojem vlákniny, která napomáhá udržovat zažívací systém v kondici a snižuje riziko srdečních chorob. Dále jsou bohaté na minerální látky, jako je železo, hořčík a zinek. Tyto minerály podporují zdraví kostí a imunitního systému. A co víc, jáhly jsou skvělým zdrojem bílkovin, což je důležité zvláště pro vegetariány. Co se týká dalších nutričních hodnot, tak jsou jáhly bohaté na vitaminy skupiny B, vitamin E a antioxidanty, které chrání tělo před poškozením volnými radikály. Díky nízké kalorické hodnotě se řadí mezi potraviny, které se doporučují konzumovat při redukci hmotnosti. 

 

Naslano i nasladko 

Příprava jáhel je opravdu jednoduchá a můžou být součástí nejrůznějších pokrmů. Dají se vařit, péct a dokonce i smažit. Přidávat je můžete do polévek, salátů nebo servírovat jako přílohu místo rýže či těstovin. Dají se využít i do sladkých pokrmů. Připravit z nich můžete palačinky, kaše a jiné dezerty. Konzumovat je lze i několikrát do týdne. O tom něco ví obhájci zdravého životního stylu. 

„Zastánci vyváženého a pestrého jídelníčku s vybalancovaným množstvím makroživin, vitaminů a minerálních látek jáhly pravidelně konzumují v týdenním, čtrnáctidenním či třítýdenním cyklu,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér. 

 

Zajímavosti ze světa 

V některých částech světa jsou jáhly považovány za symbol štěstí a prosperity. Například v Indii jsou nedílnou součástí náboženských obřadů a řadí se k posvátným plodinám. V části afrických zemí bývají základní potravinou mnoha tamních komunit, díky své schopnosti růst i v chudých půdách a znevýhodněných klimatických podmínkách. Jsou relativně nenáročné na vodu, na rozdíl od jiných obilovin, což je činí atraktivní volbou pro pěstování v suchých oblastech světa.  

Jáhlové placky s krůtím špízem a tzatziki

4 porce

 

IngredienceMenu_Gold_Jáhlové_placky_s_krůtím_špízem_a_tzatziki_produkt

Placky:

250 g jáhel Menu Gold

75 g mrkve

75 g cukety

2 vejce

150 g cibule

21 g kvasnic

2 lžíce hladké mouky

 

Tzatziki:

400 g okurku hadovky

200 g řeckého bílého jogurtu

2 lžíce olivového oleje

snítka kopru

stroužek česneku

citrón

 

Špíz:

500 g krůtích prsou

60 g červená cibule

120 g papriky

100 g klobásy

slunečnicový olej

sůl, pepř

 

Postup

Jáhly spaříme horkou vodou a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 15 minut do měkka. Zbytek vody scedíme a jáhly necháme vychladit. Poté k nim přidáme najemno nastrouhanou mrkev a cuketu, vejce, nadrobno nakrájenou cibulku, rozdrobené kvasnice a dochutíme solí a pepřem. Dobře promícháme a zahustíme hladkou moukou. Z těsta vytvarujeme placky o tloušťce cca 1,5 cm, které necháme 25 minut na teplém místě vykynout a poté je pomalu smažíme dozlatova z obou stran.

Na tzatziki nastrouháme okurky, které osolíme, necháme 15 minut odpočinout a poté z nich vymačkáme vodu. Jogurt osolíme, opepříme a vmícháme do něj olivový olej a nasekaný čerstvý kopr. Vše spojíme a ochutíme česnekem a citrónovou šťávou.

 

 

 

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Menu Gold