ijournal.cz

Grilování s Kozlem

red Zdroj: Velkopopovický Kozel 16.7.2015 Gastronomie

Grilovací sezóna je v plném proudu a tak je čas na radu sládků z Pivovaru Velké Popovice. Jak spojit chuť grilovaných pokrmů a poctivého piva?

Z portfolia značky Velkopopovický Kozel se ke grilování nejvíce hodí Velkopopovický Kozel 11. V pokrmech, připravovaných na grilu, lze najít kromě charakteristické chuti a aroma také karamelové, uzené nebo nakouřené tóny. Plnější chuť Kozla 11 nádherně doplní jídlo, kombinace tří druhů sladů podpoří jeho specifickou chuť a jemná hořkost zakončí celkový zážitek. Aby bylo grilování opravdovou zábavou, sládci z Pivovaru Velké Popovice přinášejí tři osvědčené recepty, které jsou ve spojení s Velkopopovickým Kozlem 11 zárukou báječně stráveného dne při zahradním grilování.

Camembert zapečený v listovém těstě

Camembert_01Ingredience:

3 ks camembertu á 125g

1 balení listového těsta

1-2 vaječné žloutky na potření těsta

pečící papír

Ingredience na náplň:

0,1 l světlého piva Velkopopovický Kozel 11

18 ks žampionů

4 lžíce přepuštěného másla

4 menší šalotky

1 lžička nasekaného tymiánu a rozmarýnu

100 g vlašských ořechů

sůl

pepř

Příprava náplně:

V pánvi rozpustíme 3 lžíce másla, přidáme najemno nakrájenou šalotku a necháme zesklovatět. Šalotku vyndáme z pánve. Zvýšíme teplotu a přidáme zbývající máslo. Na něm orestujeme žampiony, které předtím očistíme kartáčkem a nakrájíme na plátky. Když jsou opečené, přidáme do pánve bylinky. Přilijeme pivo a přidáme restovanou cibulku, přivedeme k varu a přebytečnou tekutinu odvaříme do husté konzistence. Odstavíme z tepla a dáme zachladit. Na druhé pánvi orestujeme nadrobno nasekané ořechy a přidáme je k žampionům. Podle chuti osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem.

Příprava:

Z listového těsta vyválíme plát a nakrájíme na velikost zhruba 15 x 15 cm, pokud máme větší průměr sýra, uděláme tyto plátky větší. Jde o to, aby se nám camembert dobře zabalil a těsto drželo tvar. Vychlazený camembert vodorovně prořízneme ostrým nožem na půlku.

Doprostřed vykrojeného těsta položíme kolečko sýra. Lžící přeneseme na sýr směs hub a ořechů tak, aby byl celý pokrytý. Listové těsto potřeme rozšlehaným žloutkem. Sýr do těsta zabalíme jako do šátku, cípy spojíme na vrcholu a stiskneme. Takto zpracujeme všechen sýr a náplň.

Takto připravené sýry vyskládáme na plech pokrytý pečicím papírem. Položíme na gril rozpálený na 150─170°C a grilujeme metodou nepřímého žáru 12 až 15 minut.

Pstruh plněný zeleninou v papilotě

pstruhIngredience:

1 celý pstruh

3 lžíce světlého piva Velkopopovický Kozel 11

1 snítka tymiánu

1 lístek šalvěje

máslo

sůl

pepř

alobal

Ingredience na náplň:

60 g mrkve

30 g celeru

30 g pórku (světlé části)

30 g řapíkatého celeru

Příprava náplně:

Očištěnou mrkev, celer a světlou část pórku nakrájíme na slabé nudličky. Řapíkatý celer nejprve oškrabeme škrabkou na zeleninu, tak abychom ho zbavili silných vláken na povrchu, a následně nakrájíme na co nejtenčí plátky.

Příprava:

Čerstvého pstruha zbavíme vnitřností, opláchneme ho a osušíme papírovým ubrouskem. Rybu zevnitř nasolíme, lehce opepříme a naplníme připravenou zeleninou. Vezmeme dostatečně velký plát alobalu, na kterém si přehnutím naznačíme polovinu. Na jednu polovinu položíme naplněnou makrelu, přelijeme 3 lžícemi piva, položíme na ní lístek šalvěje, snítku tymiánu a plátek másla. Druhou polovinu alobalu přehneme přes rybu, okraje přeložíme a uzavřeme tak, že je 2x přeložíme v šířce 1 centimetru a vždy zmáčkneme prstem. Stejně postupujeme u zbývajících stran. Výsledný tvar má vypadat jako obálka.

Takto zabaleného pstruha vložíme na rozpálený gril, alobal se nám po malé chvíli nafoukne, a od této chvíle je ryba za 13 až 15 minut hotová. Takto připravenou rybu ihned podáváme na horkém talíři a před hostem roztrhneme nafouklou alobalovou obálku, ze které nám vyběhne pára.


Vepřová krkovice s rozmarýnem

KrkoviceIngredience:

200 g vepřové krkovice

1 lžička mořské soli

1 snítka rozmarýnu

kuchyňský provázek

Ingredience na marinádu:

125 ml světlého piva Velkopopovický Kozel 11

125 ml olivového oleje

4 stroužky česneku

6 kuliček černého pepře

1 lžíce dijonské hořčice

1 lžíce rozmarýnu

2 bobkové listy

Příprava marinády:

Do misky dáme hořčici, přilijeme olej a metličkou obě suroviny prošleháme. Česnek pokrájíme nadrobno a přidáme do misky spolu s lehce podrceným pepřem, posekaným rozmarýnem a bobkovým listem. Nakonec zalijeme pivem, promícháme a do takto připravené marinády ponoříme krkovici a necháme odpočívat nejlépe přes noc.

Příprava:

Plát krkovice položíme na kuchyňské prkénko, po obvodu ho svážeme potravinářským provázkem a konce odstraníme, aby na grilu nezačaly hořet. Při pozdějším grilování nám bude maso díky provázku lépe držet tvar.

Po zhruba 12 hodinách maso vyjmeme z marinády, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme a dáme na rozpálený gril. Na plátek masa položíme kousek snítky rozmarýnu. Grilujeme z každé strany cca 6 minut dle výšky masa. Sundáme z grilu a necháme maso chvíli odpočinout, aby nám po krájení nevytekla všechna šťáva.

Více receptů naleznete na www.poctivegrilovani.cz.

 

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Velkopopovický Kozel