Zasytí na dlouhou dobu. Dokáží účinně pročistit organismus. Blahodárně působí na pokožku. Obsahují spoustu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. O „čem“ je řeč? O bramborách. Zelenině, která se může právem pyšnit označením superpotravina. Superpotravina, kterou bychom měli pravidelně zařadit do našeho jídelníčku. Receptů z nich existují stovky. Inspirovat se můžete také těmi od Romana Pauluse, českého šéfkuchaře oceněného michelinskou hvězdou.
Po dobytí incké říše Španěly v první polovině 16. století putovaly do Evropy kromě mnoha tun zlata a stříbra i některé exotické rostliny. Mezi nimi byly také brambory. Ty se dokonce už roku 1616 poprvé objevily na francouzském královském stole Ludvíka XIII., jenž byl známým labužníkem. U nás se ve větším měřítku rozšířilo pěstování brambor až za vlády Marie Terezie. Ta je v době takzvaných „hladových let“ nechala přivézt z Pruska, aby zabránila hladomoru. Následně se jejich pěstování a konzumování rozšířilo. Dnes je už považujeme za běžnou součást našeho jídelníčku.
Brambory jsou ideální při redukční i bezlepkové dietě
O léčivých účincích brambor věděli již tenkrát. Dnes však málokdo ví, jak bohatá je to potravina na vitamíny a minerály. „Brambory obsahují téměř 80 % vody a vařené či pečené neobsahují prakticky žádný tuk. Proto jsou ideální potravinou pro osoby, jež chtějí snížit svoji hmotnost. Jedna porce brambor má totiž mnohem menší energetickou vydatnost než stejný objem jiné obvyklé přílohy, jakou jsou například těstoviny, rýže či pečivo. Brambory navíc neobsahují žádný lepek a nejnovější výzkumy ukazují, že bramborový škrob se za určitých okolností mění v tzv. rezistentní škrob, který má na střevní mikrobiom stejně pozitivní účinky jako vláknina. Prostě superpotravina číslo jedna,“ říká Vlastimil Rasocha, místopředseda Českého bramborářského svazu.
Mají čtyřikrát více vitamínu C než jablka či hrušky
Tato zdravá zelenina v sobě ukrývá i mnoho vitamínu C. „Například jedna porce vařených brambor obsahuje kolem 10 mg vitamínu C, což je zhruba osmina doporučené denní dávky,“ upřesňuje Miloslav Chlan, předseda Českého bramborářského svazu.
Dále v nich nalezneme vitaminy B1, B2 a B6, tedy skupinu vitamínů B, které mají vliv na řadu funkcí v těle a jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Jsou také mimořádně bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků, jako je draslík, hořčík a železo. Navíc v nich najdeme antioxidanty i další speciální rostlinné látky jako například kyselinu listovou či kyselinou fenolovou, které působí proti škodlivým bakteriím a virům.
„Chcete-li si tedy zvýšit imunitu, nemusíte běžet do lékárny. Stačí si vzpomenout na brambory,“ doplňuje další informace Jaroslav Čepl, ředitel Výzkumného ústavu bramborářského z Havlíčkova Brodu.
Stovky variací na jejich přípravu
Brambor existuje řada odrůd. V základě se dají dělit na brambory varného typu A, vhodné pro saláty, varného typu B, vhodné jako příloha a varného typu C pro přípravu kaší. Stejně tak i receptů na jejich přípravu existují stovky. Vy se můžete nyní inspirovat těmi, které pro nás připravil skvělý český šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou, Roman Paulus a Český bramborářský svaz.
OSLAVTE NADCHÁZEJÍCÍ SEZÓNU BRAMBOR!
RECEPT z kuchyně ROMANA PAULUSE
Hříbkové ragú s domácími bramborovými noky
Suroviny na noky:
- 300 g vařených pasírovaných brambor / varný tip B nebo c, můžete ale použít odrůdu brambor Lilly (z Vysočiny)
- 100 g hrubé mouky
- 1 ks vajec
- 2 ks žloutky
- sůl
Příprava:
Z mouky, vajec a oleje si připravíme těsto, které okamžitě zpracujeme a hotové nočky vaříme v osolené vodě 2-3 minuty.
- 200 g hříbků
- 50 g šalotky
- 50 ml bílého vína
- 100 ml smetany
- Omáčka demi – glace
Sůl, pepř, petrželka, česnek, olej.
Příprava:
Na oleji si zprudka orestujeme očištěné hříbky, přidáme šalotku a nasekaný česnek.
Podlijeme bílým vínem a necháme zredukovat. Přidáme omáčku demi-glace a ještě jednou provaříme. Nakonec přidáme smetanu a čerstvě nasekané bylinky. Podáváme s domácími noky a listovým špenátem.
RECEPT z kuchyně Českého bramborářského svazu
Salát z pečených brambor a zeleniny
Co budete potřebovat:
- 500 g čerstvých brambor varného typu A/B. Pokud budete chtít, aby salát byl pestrobarevný, volte např. odrůdy brambor LaVie, Blue Star, Anabelle, Val Blue a Cecile
- 200 g cherry rajčat (barevná – žlutá, červená, černá)
- svazek šalotky
- červenou cibuli
- 5 větších stroužků česneku
- plnotučný tvaroh
- 2 hrsti čerstvé petrželky
- olivový olej extra virgin
- sůl a čerstvě mletý pepř, případně další koření dle chuti
Tvarohový dip
- vanička měkkého tvarohu
- pečený česnek (viz postup)
- sůl, pepř, popř. další koření
Postup:
Brambory omyjte a uvařte v osolené vodě. Hotové brambory sceďte a nechejte trochu vychladnout. Během toho nakrájejte cherry rajčata, šalotku a červenou cibuli. Vychladlé brambory lehce rozmáčkněte a naskládejte na polovinu plechu vyloženého pečícím papírem. Poté osolte a opepřete. Rajčata smíchejte společně se šalotkou, červenou cibulí, olivovým olejem, solí, pepřem a vyskládejte na druhou část plechu. Nakonec mezi ně položte neloupaný česnek.
Takto připravený plech dejte péct na 180°C cca na 20 minut. Brambory budou opečeny dozlatova a rajčata krásně měkká.
V době pečení si nasekejte petržel. Polovinu si schovejte na dozdobení, druhou přidejte do měkkého tvarohu. Do tvarohu můžete rozmačkat oloupaný pečený česnek. Tvaroh dochuťte solí, pepřem či jiným oblíbeným kořením.
Pečené brambory a zeleninu přemístěte do misky, opatrně promíchejte. Servírujte s tvarohovým dipem.
Pečené bramborové perly – LaVie
Co budete potřebovat:
- 500 g brambor odrůdy LaVie (menší hlízy)
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Brambory neloupejte, pouze je důkladně omyjte, rozkrojte podélně na polovinu a vyskládejte na plech rozkrojenou částí nahoru. Osolte, opepřete. Plech dejte péct do trouby rozehřáté na 250° C a pečte tak dlouho, dokud se rozkrojená část brambor nezačne nafukovat a brambory nezezlátnou.
Hotové brambory můžete servírovat s máslem, s dipem z předchozího receptu anebo je použít jako vynikající přílohu.
Přejeme Vám dobrou chuť…