Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Úterý, 17.Říjen 2017
ijournal.cz

Vyzkoušejte delikatesní pokrmy s italskými sýry

red Zdroj: Cheese, It´s Europe, foto: archiv, -eso- 3.10.2016 Gastronomie

Recepty z Parmigiano Reggiano DOP

 

Bramborový salát s Parmigiano Reggiano DOP

 Bramborový salát -Insalata di patate con parmiggianoSuroviny:

6 středně velkých brambor na salát

1 mrkev + 1 petržel

hrst velkolisté petrželky – najemno nasekané

75 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP

3 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce majonézy

1 šalotka – spařená a nakrájená na kolečka

sůl, čerstvě mletý černý pepř

Postup:

Ve středním hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, přidáme brambory i se slupkou a vaříme tak dlouho, dokud nezměknou. Hotové brambory oloupeme a necháme vychladnout. Oloupeme si mrkev i petržel, a stejně tak jako brambory, vaříme v osolené vodě. Jakmile mrkev i petržel změkne, propláchneme je ledovou vodou a necháme vychladnout. Brambory, mrkev a petržel nakrájíme na drobné kostky, dáme do mísy a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. V jiné míse smícháme smetanu, majonézu, nastrouhaný parmezán, pepř a sůl. Hotový dressing přidáme k připraveným bramborám a zelenině, osolíme a opepříme, pokud je třeba, dobře promícháme a vychlazené můžeme servírovat.

 

Zapékané roštěnky s křenem a Parmigiano Reggiano DOP

Zapečené roštěnky - Entrecotte al fornoSuroviny 

600 g roštěné

100 g nastrouhaného křenu

100 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP

4 lžíce tatarské omáčky

špetka soli, špetka pepře a špetka mletého koriandru

1 lžíci oleje

Postup přípravy receptu:

Maso omyjeme, naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a ochutíme koriandrem. Takto připravené jej necháme odležet v oleji.

Do rozpálené pánve vložíme roštěnky a z každé strany je asi 2 minuty orestujeme.

Opečené roštěnky vložíme na plech, posypeme směsí strouhaného parmezánu a křenu a zapečeme do zlatova.

Podáváme s opékaným bramborem a tatarskou omáčkou.

 

Recepty Asiago DOP

Vepřová roláda - Involtini di maiale
Vepřová roláda plněná sýrem Asiago DOP

Suroviny:

1 kg vepřové plece

300 g mletého masa

2 cibule

100 g pancetty

1 dcl bílého vína

200 g sýra Asiago DOP

2 mrkve, 1/2 celeru

100 g čerstvého másla

0,5 l zeleninového vývaru (na podlévání)

sůl, čerstvě mletý černý pepř, šalvěj, rozmarýn

Postup:

Vepřové plecko rozřízneme na jeden velký plát, naklepeme, lehce osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a společně s mletým masem orestujeme. Orestované maso podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří. Poté necháme vychladnout a následně smícháme s pancettou (nakrájenou na jemné kostičky) a nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Touto směsí rovnoměrně naplníme připravený plát vepřového plecka a zarolujeme jej do rolády, kterou dobře zavážeme.

Připravenou roládu dáme péct na nakrájené mrkvi a celeru s přidáním šalvěje a rozmarýnu. Podlijeme polovinou zeleninového vývaru a pečeme na 165°C po dobu cca 1,5 hodiny. Průběžně podléváme.  Nakonec do výpeku rozpustíme kousek másla. Podáváme s bramborovou kaší.

 
Kuře na česneku se smetanou zapečené sýrem Asiago

Kuře na česneku -Polo arrosto in crema di asiagoSuroviny

1 celé kuře (1 kg)

1 palička česneku

1 l smetany na vaření

50 g másla

400 g sýra Asiago DOP

sůl

Postup přípravy receptu

Celé kuře zbavíme kůže, rozpůlíme, aby se nám lépe upeklo, osolíme a potřeme prolisovaným česnekem.

Vložíme do vymazaného pekáče a zalijeme smetanou (část si necháme na polévání). Připravené kuře posypeme nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Do pekáče přidáme máslo a pečeme v troubě při teplotě cca 180°C, dokud nebude kuře měkké a sýr dozlatova upečený.

Během pečení poléváme kuře smetanou (můžeme smíchat s trochou mléka). Podáváme s bramborou kaší nebo rýží.

 

Recepty s Gorgonzolou DOP

 

Hovězí tatarák s omáčkou z Gorgonzoly Dolce DOP

Tatarák s gorgonzolou - Tartare con salsa al gorgonzolaSuroviny:

400 g hovězího masa – nejlépe svíčkové

100 g sýra Gorgonzola Dolce DOP

50 ml mléka

1 citron

1 šalotka – najemno nakrájená

balzamikový ocet

sůl, pepř

řapíkatý celer, pažitka, kapary

extra panenský olivový olej

toustový chléb

Postup:

Řapíkatý celer oloupeme, nakrájíme na tenké 5 cm dlouhé proužky a dáme do nádoby se studenou vodou a ledem. Nakrájíme (nebo naškrábeme) maso najemno, přidáme olej a kapary, dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a octem. Vše dobře promícháme. V mléku si rozpustíme a rozmícháme Gorgonzolu. Na talíře rozdělíme hovězí tatarák, na něj rozprostřeme řapíkatý celer a přelijeme omáčkou z Gorgonzoly.

Toasty připravíme nejlépe nasucho, případně zakápneme trochou olivového oleje.

 

Špenátové lívance s gorgonzolovou omáčkou

Špenátové lívance -Pancake di spinaci al gorgonzolaSuroviny

Těsto na lívance:

750 ml mléka

20 g droždí

10 g cukru

150 g špenátu (mraženého)

300 g hladké mouky

1 vejce

2 stroužky česneku

majoránka, sůl, olej na smažení

 

Omáčka:gorgonzola

1 smetana 12%

100 g sýra Gorgonzola Piccante DOP

100 g sýra Asiago DOP

4 lžíce mléka

špetka bazalky

špetka soli

 

Postup přípravy receptu

Těsto na lívance:

Z odměřeného množství mléka odlijeme část do hrnku, přidáme droždí, špetku cukru a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme veškeré ingredience na těsto, přidáme kvásek a dobře promícháme. Těsto necháme kynout asi 30 minut.

Omáčka:

Do kastrolku nalijeme smetanu, přidáme Gorgonzolu a sýr Asiago, 4 lžíce mléka, bazalku, sůl a na mírném ohni přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 15 minut.

Na oleji, v lívanečníku nebo na pánvi, usmažíme lívance. Hotové lívance přelijeme omáčkou. Podáváme s čerstvou zeleninou.

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Cheese, It´s Europe, foto: archiv, -eso-