ijournal.cz

Voňavé grilování v plném proudu – jarní soutěž o praktické ceny

red Zdroj: www.oznaceni.eu 30.4.2017 Soutěže

Teplé jarní a letní večery vybízejí k oblíbenému grilování, kdy se z rozžhaveného roštu linou vůně steaků, zeleniny nebo ryb. Už jste zahájili sezonu?

Než začnete se samotným procesem, měli byste zkontrolovat, zda máte vše potřebné:

-          Gril

-          Palivo (např. dřevěné uhlí nebo suché dříví)

-          Podpalovací prostředky (např. ve formě kostek – nezapalujeme lihem, protože může dojít k výbuchu; krbové zápalky)

-          Malá lopatka

-          Grilovací kleště

-          Dostatek surovin a různých pochutin

-          Dobrá nálada

Ani starý dobrý špekáček nevyšel z módy. Tradice je tradice a bez opékání této pochoutky, vyvolávající vzpomínky na dětské prožitky u ohýnku, by to nešlo.

 Grilování

Něco málo o špekáčcích. Víte, že…

… název špekáček mohou používat jen výrobky, které dodržují speciální recepturu?

… od r. 2011 jsou špekáčky zapsané v seznamu Zaručených tradičních specialit, který registruje Evropská komise?

… je to tepelně opracovaný masný výrobek, který tvoří několik metrů dlouhý souvislý pramen plněný ve vepřovém tenkém střevě nebo v hovězím kroužkovém střevě; je zlatohnědé barvy?

… na výrobu špekáčků se používá hovězí maso s obsahem tuku do 30 %, vepřové maso s obsahem tuku do 50 %, vepřové hřbetní sádlo, pitná voda, bramborový škrob, dusitanová solicí směs, mletý černý pepř, paprika mletá sladká (100 ASTA), česnek (ve formě vloček, koncentrátu nebo prášku v množství odpovídajícím normovanému množství čerstvého česneku), muškátový ořech mletý, polyfosfáty E 450 a E 451 (v množství 3 g/kg jako P2O5), kyselina askorbová E 300 (v množství 0,5 g/kg), obaly – hovězí kroužková střeva nebo vepřová tenká střeva, šňůrka?

 Špekáčky

Přejeme vám příjemně strávené chvíle s rodinou nebo přáteli u skvělého jídla z grilu.
Více informací na www.oznaceni.eu.

Odpovězte správně na soutěžní otázku a vyhrajte balíček potřeb vhodných do kuchyně i na grilování – chňapku, obracečku, kuchařku, utěrku a zápisník na magnetu. Odpověď pošlete nejpozději do 9. května 2017 půlnoci na e-mailovou adresu: redakce@ijournal.cz. Do předmětu uveďte Soutěž – grilování. Nezapomeňte rovněž uvést svou korespondenční adresu pro odeslání výhry.

výhra

Soutěžní otázka:
Špekáčky jsou zapsané v seznamu Zaručených tradičních specialit od kterého roku?


a) 2005

b) 2011

c) 2015

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.oznaceni.eu