ijournal.cz

V létě jezte potraviny, které vás zchladí a odlehčí

red Zdroj: Menu Gold 30.6.2022 Gastronomie

Je to tady. Zvyšující se denní teploty jsou přesně tím obdobím, kdy si tělo samo řekne o lehčí stravu. Rozhodně ho vyslyšte a využijte všechny sezónní suroviny, které se vám nabízí. Čerstvé ovoce a zelenina jsou bohaté na vitaminy i vlákninu. Odlehčit můžete jídelníček i výběrem správných příloh jako je quinoa nebo bulgur, které jsou ideální ingrediencí i do letních salátů.

 

Sáhněte po potravinách, které hydratují

Hydratace se v létě skloňuje ve všech pádech. Zvýšením konzumace zeleniny můžete tělo správně hydratovat zevnitř, za což se vám odvděčí i vaše pleť. „Půl kilem zeleniny i více denně, můžeme tělu dodat značnou část vody k potřebné hydrataci, vlákninu i celkové množství tráveniny pro správnou peristaltiku střev,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér. Sladkosti nahraďte čerstvým ovocem a těžká tučná jídla, červené maso a vnitřnosti v jídelníčku se snažte co nejvíce zredukovat.

 

Vyhněte se nudnému a nezdravému stravovacímu stereotypu

„Mnoho lidí se odbývá rychlou studenou stravou v podobě suchého pečiva, uzenin, paštik, sýrů, sladkostí, káviček, jogurtů, kousků zeleniny a tyto jídla se stereotypně opakují, což má u spousty lidí za následek malátnost, unavenost, nechuť k jídlu, plynatost a nevolnost,“ upozorňuje Merva. Využijte všech dostupných zdrojů hlavně lokálních potravin. Doporučuje se konzumace zelené zeleniny, tedy okurek, salátů, bylinek, papriky, špenátu, brokolice apod. Vhodné jsou také rajčata, celer, ředkvičky, mrkev a petržel. Z ovoce meruňky, jahody, broskve, hrozny a melouny. Z luštěnin je nejvhodnější červená čočka, čočka beluga, fazole a boby mladé sóji. Z příloh pak ty, které obsahují podstatné množství bílkovin jako například quinoa a bulgur.

 

Potraviny, které ochladí

Během horkých dnů je vhodné konzumovat potraviny, jež ochladí a osvěží organizmus. Z ovoce sem patří především subtropické plody (kiwi, pomeranče, grepy, banány). Druhů syrové zeleniny přirozeně ochlazujících tělo je spoustu. Za příčinnou stojí obsah vody. Nejvíce doporučujeme konzumaci zelené zeleniny (celer, řapíkatý celer, špenát, zelí, zelené saláty, okurky, cukety, čekanku), ředkvičky, rajčata a vařené brambory a batáty. Tyto potraviny skvěle doplní ryby a mořské plody, které mohou být přes léto podstatným zdrojem bílkovin.

 

Tři dokonale letní jídla podle Milana Mervy a Menu Gold

 

Bulgurový salát s mangem a ořechy

4 porce


Ingredience:

160 g bulguru Menu GoldBulgurový salát s mangem a ořechy

2 manga

400 g cottage sýru

2 lžíce ricotty

4 lžíce medu

4 lžíce kokosových plátků

40 g sušených brusinek nebo rozinek

40 g pekanových ořechů

lžička skořice

Postup

Bulgur vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme podle návodu na obalu. Po uvaření necháme vychladnout. Mango najemno nakrájíme a v misce smícháme s vychlazeným bulgurem, cottage sýrem, ricottou, sušeným ovocem a skořicí. Osladíme medem podle chuti. Servírujeme ozdobené kokosovými plátky a ořechy.

 

Kuskus s pečenou zeleninou

3-4 porce

 
Ingredience:Kuskus s pečenou zeleninou

200 g kuskusu Menu Gold

1 lžička ghee

100 g cukety

100 g lilku

1 šalotka

2 lžíce olivového oleje

1 střední paprika

1 lžička sušeného tymiánu

50 g vlašských ořechů

Hrst sekané čerstvé bazalky

Sůl, pepř

 

Postup

Kuskus vložíme do misky a zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody. Osolíme, opepříme a necháme zakryté cca 10 minut odstát. Poté přidáme lžičku ghee, promícháme a odložíme stranou.

Cuketu a lilek nakrájíme na kostičky, smícháme s olivovým olejem a kořením. Připravenou zeleninu vložíme do trouby předehřáté na 190 °C. Po deseti minutách k zelenině přisypeme vlašské ořechy. Pečenou zeleninu smícháme s hotovým kuskusem. Můžeme posypat strouhaným parmezánem nebo tofu. Ozdobíme bazalkou a podáváme.

 

Obložená quinoa placka

4 porce


Ingredience:Obložená quinoa placka

260 g quinoy bílé Menu Gold

100 ml rýžového mléka

2 vejce

1 stroužek česneku

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička soli

2 lžíce olivového oleje

rajčatový protlak

1 lžička oregana

200 g krůtí šunky s min. 90 % masa

200 g mozzarelly

 

Postup

Quinou propláchneme a přes noc namočíme do vody. Druhý den slijeme vodu a ještě jednou quinou propláchneme. Promícháme s prolisovaným česnekem, práškem do pečiva, solí rýžovým mlékem, vejci a rozmixujeme do hladkého, řídkého těsta. Plech vyložíme pečicím papírem, potřeme olejem, nalijeme těsto a uhladíme. Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 220 °C cca 15 minut. Poté vytáhneme z trouby, natřeme protlakem, posypeme oreganem a navrstvíme nakrájenou šunku a mozzarellu. Plech vrátíme zpět do trouby a dopékáme na 200 °C cca 5 minut, dokud se sýr nerozteče. Podáváme teplé nebo studené.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Menu Gold