Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Neděle, 24.Červen 2018
ijournal.cz

Užijte si tradiční zabijačku – inspirujte se recepty šéfkuchařů

red Zdroj: www.JakNaVelkeVeci.cz 4.12.2016 Gastronomie

Nevinná klobása s muškátovou dýní a karamelizovanými jablky                          

4 porce

4 ks/ 600 g         (Ne)vinná klobása Schneidervinna_klobasa

5 cl                       slunečnicový olej

200 g                    brambory typ C

600 g                    muškátová dýně

5 cl                       olivový olej

4 stroužky            česnek

1 snítka                tymián

2 dcl                     smetana 30%

50 g                      máslo, sůl, pepř

                              

 

Karamelizovaná jablka:                                                              

4 ks                       jablka zelená nakrájená na ¼ a bez jadřince

10 g                      máslo

20 g                      cukr krupice

1 dcl                     pivo světlé

                             sůl

                            černý pepř (čerstvě namletý)

                                                                         

Postup:

Dýni rozkrájíme na ¼ i se slupkou a jadřinec vyhodíme. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, přidáme tymián a položíme na plech. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a dýni do ní vložíme. Pečeme cca 40 minut. Pak hranou lžíce dýni oddělíme od slupky a upečenou dýni stáhneme. Dýni umixujeme.

Brambory osolíme a uvaříme do měkka, slijeme vodu a rozšťoucháme. Do brambor přidáváme teplou smetanu a studené máslo. Vyšleháme do hladka. Případně dosolíme.

Přidáme teplé dýňové pyré a vyšleháme dohromady.

Na pánvi s tlustým dnem dáme rozpustit cukr. Když zhnědne, přidáme jablka na ¼ a máslo.  Zalijeme pivem a necháme na slabém ohni vařit cca 10 minut do chvíle, kdy jablka změknou.

Nevinnou klobásu stočíme do šneka a opečeme na troše oleje z obou stran do zlatova.

 

Špejlové jelítko s plněnou bramborou a restovanou zeleninou                   

4 porce

4 ks                       Jelítko SCHNEIDERjitrnice

2cl                        slunečnicový olej

2 ks                      brambory typ B větší kus

3 dcl                     creme fraiche / zakysaná smetana

100 g                    jarní cibulka (nadrobno)

50 g                      slanina (nadrobno)

                              sůl, pepř

1 stroužek            česnek (na plátky)

50 g                      fazole

50 g                      cibule červená (na nudličky)

50 g                      žampiony (na čtvrtky)

50 g                      slanina (na kostičky)

50 g                      kedlubna (na kostičky)

                              sůl

                             černý pepř (čerstvě namletý)


Postup:

Brambory umyjeme a podélně nařízneme slupku kolem dokola. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a dáme je péci do měkka. Necháme je trochu zchladnout a rozřízneme na polovinu v místě, kde jsme si nařízli slupku.

Lžící vydlabeme bramboru tak, aby slupka zůstala neporušená. Přidáme nakrájenou jarní cibulku, opečenou slaninu, creme fraiche, osolíme a opepříme. Hmotu dobře promícháme a naplníme do vydlabané brambory. Bramboru rozpečeme cca 8 minut v troubě.

Na pánvi opečeme slaninu, přidáme žampiony, cibuli, česnek, fazole a kedlubnu. Osolíme a opepříme.

Jelítko na mírném ohni opečeme na pánvi.

 

 

 

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.JakNaVelkeVeci.cz