ijournal.cz

Tradiční cukroví lze upéct zdravěji a neméně chutně

red Zdroj: www.probio.cz 16.12.2025 Gastronomie

Blíží se advent a s ním přípravy na nejkrásnější svátky roku. Děti se těší na dárky, na pohádky i na cukroví a vy už možná přemýšlíte, jak ho upéct zdravěji a zároveň stejně dobře jako babička nebo maminka. Špaldová mouka je ideálním řešením.

mouka

Symbolem českých Vánoc je kapr, bramborový salát a cukroví. Miniaturní dezerty rozličných tvarů a chutí se u nás pečou už od předminulého století a osvědčené recepty se dědí jako rodinný poklad. Mění se však suroviny, a tak se občas stane, že linecké, rohlíčky nebo pracny nechutnají tak, jak si je pamatujeme.

Základem většiny tradičních druhů bývá mouka. Zatímco dnes používáme zpravidla pšeničnou hladkou, dříve byla dostupnější mouka špaldová. Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Má podobné složení jako klasická pšenice, ale ve porovnání s ní, je nutričně bohatší.

Poskytuje vyvážený zdroj vitaminů, minerálních látek a vlákniny, které jsou nesmírně důležité pro naši střevní mikroflóru. Protizánětlivá role vlákniny může snížit riziko srdečních chorob i cukrovky. Pomáhá také odvádět z těla cholesterol a částečně léčit vysoký krevní tlak.

Díky své jemně oříškové chuti se špaldová mouka výborně hodí na pečení vánočního cukroví, od perníčků přes linecké až po plněné košíčky. Těstu dodá příjemnou vláčnost a plnější chuť.

Česká společnost Probio garantuje vždy 100 % ryzí špaldu v biokvalitě. Špaldu stejně jako ostatní plodiny pěstují na ekologických polích, takže její kvalita není negativně ovlivněna případnými zbytky chemických postřiků či hnojiv. Řada nutričních odborníků má s BIO špaldou dobrou zkušenost a doporučují alespoň na určitou dobu odlehčit organismu od pšeničného škrobu a lepku a zkusit nahradit pšeničnou mouku moukou umletou z ryzí špaldy. Špalda má obecně nižší alergenní účinky a je dobře stravitelná. Navíc její oříšková chuť a vůně, ať už ve sladkých bábovkách, buchtách, cukroví nebo ve slaných kvasových chlebech, tyčinkách a špaldotech, je prostě výborná.

Produktové tipy – BIO špaldová mouka Probio

Akce na BIO špaldové mouky od 19. 11. do 19. 12. 2025

BIO špaldová mouka Probio celozrnnáBIO špaldová mouka Probio celozrnná, jemně mletá 

Celozrnná mouka je plnohodnotná mouka z celých zrn. Proto má přirozeně tmavší barvu a obsahuje vlákninu a další cenné živiny, které se nacházejí v obalu a v klíčku zrna. Celozrnná špaldová mouka je vhodná na koláče, buchty, perníky, chléb, quiche, pizzy…

Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Má podobné složení jako klasická pšenice, ale ve porovnání s ní je nutričně bohatší. Začínáte-li s celozrnnými moukami, můžete zkusit ve svém oblíbeném receptu nahradit 1/3 bílé mouky moukou špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou a pak postupně zvyšovat poměr.

Zakoupíte na e-shopu Probio.cz za 64 Kč (od 19. 11. do 19. 12. za akčních
51 Kč).

BIO špaldová mouka Probio hladká

BIO špaldová mouka Probio hladká

Tato bílá bio mouka se skvěle hodí na sváteční pečení – k přípravě koláčů, vánoček, mazanců, vánočního pečiva či k zahušťování polévek a omáček. Využijete ji i na pečení domácího chleba.

Zakoupíte na e-shopu Probio.cz za 74 Kč (od 19. 11. do 19. 12. za akčních 59 Kč).

BIO špaldová mouka chlebováBIO špaldová mouka chlebová

Je ideální volbou pro běžné pečení. Chlebová mouka si zachovala část obalové vrstvy, dobře se zpracovává a k tomu ještě obsahuje důležité nutriční látky pro náš organismus. Na pečení chleba je tou nejlepší volbou. Je tmavší, má výraznější aroma, vyšší obsah bílkovin a chleba se z ní peče dobře v troubě i v domácí pekárně, jak z droždí, tak i kváskový.

Zakoupíte na e-shopu Probio.cz za 70 Kč (od 19. 11. do 19. 12. za akčních
56 Kč).

RECEPTY:

Čokoládové cookies

 

Na přípravu 16 ks cookies budete potřebovat:

50 g bio mouky špaldové celozrnné jemně mleté Probio

50 g bio mouky špaldové hladké Probio

40 g škrobu

20 g bio cukru moučkového třtinového Probio

¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva

85 g másla (změklého)

35 g bio čokokapek Probio

cookies


Postup:

Všechny ingredience smíchejte dohromady a zpracujte hladké těsto. Z těsta tvarujte kuličky a ty rozmáčkněte na placičky silné asi půl centimetru. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 15–17 minut.

NÁŠ TIP: zkuste přidat kakao, ořechy, sušené ovoce atd…

Další recepty nejen na zdravější alternativy cukroví na www.probio.cz

 

Matcha stromečky ze špaldových piškotů

 

Překvapte na Vánoce originálními recepty ze špaldové bio mouky a připravte pro návštěvu tyto výborné matcha stromečky. Jak na to?

 stromečky


Na přípravu jedné dávky piškotů – světlých (do těsta) budete potřebovat:

4 vejce

40 g bio třtinového cukru moučkového Probio

100 g bio celozrnné špaldové mouky jemně mleté Probio

špetku soli 

 

Na podstavec (piškoty tmavé):

1 vejce

10 g bio třtinového cukru moučkového Probio

25 g bio celozrnné špaldové mouky jemně mleté Probio

špetku soli 

½ lžíce bio kakaa Probio

 

Postup:

Mouku prosejte přes jemné sítko. Oddělte žloutky od bílků a z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Postupně přisypávejte cukr. Poté po jednom vmíchejte žloutky a přidejte celozrnnou mouku (v případě kakaových piškotů i kakao). Dobře promíchejte, ale ne příliš prudce, aby těsto zůstalo nadýchané. Na plech s pečicím papírem tvořte pomocí cukrářského sáčku z piškotového těsta kulaté tvary. Pečte 17–20 minut na 180 °C dozlatova. 

  

Ingredience na stromečky:

150 g upečených piškotů (světlých) + piškoty na podstavec (kakaové)

50 g bio třtinového cukru moučkového Probio

60 g másla

3 lžíce mléka

3 lžíce rumu

4 g Matcha Tea

 

Ingredience na krém:

150 ml mléka

½ vanilkového pudinkového prášku 

125 g másla

50 g bio třtinového cukru moučkového Probio

1 lžíce rumu

 

Světlé piškoty namelte najemno. Poté přidejte moučkový cukr, Matcha Tea a na kousky nakrájené změklé máslo. Přilijte mléko a rum a vše zpracujte v kompaktní hladké těsto.

Nyní připravte krém. Z mléka a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Nechte ho vychladnout, občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup. Máslo s cukrem vyšlehejte a po lžících zašlehávejte vychladlý pudink. Nakonec zašlehejte rum. Krémem naplňte cukrářský sáček.

Formičku na stromeček můžete vysypat moučkovým cukrem a těsto do ní po malých kouscích vtlačujte. Uprostřed udělejte otvor, díky němuž bude stromeček dutý, ale celistvý. Stromeček naplňte připraveným krémem. Nakonec naplněný stromeček posaďte na piškot a nechte jej v chladu zatuhnout do druhého dne.

Další recepty, nejen na zdravější varianty cukroví, ale například i pro bezlepkové pečení, najdete na www.probio.cz.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.probio.cz