Fazole se řadí mezi hodnotné luštěniny obsahující významné množství bílkovin (cca 20g/100g), rozpustnou i nerozpustnou vlákninu (více jak 8g/100g) a malé množství tuku (0,5-1,5g/100g). Díky obsahu bílkovin pomáhají budovat svalovou hmotu.Jako bohatý zdroj vlákniny jsou fazole vhodné pro ty, kteří [...]
Přestože je Eleanor Roosevelt známá svým výrokem o tom, že v žádném věku by se nemohla spokojit s tím, sednout si jen tak ke krbu a dívat se kolem. A že život je určený k tomu, aby se prožil a [...]
Leden 26, 2024
Gastronomie
Jako bohatý zdroj vlákniny jsou fazole vhodné pro ty, kteří do svého jídelníčku nezařazují optimální množství zeleniny. Lze je také používat místo přílohy k masu nebo rybě. Po uvaření má jemnou chuť. Hodí se do míchaných salátů, polévek nebo jako hlavní [...]
Leden 16, 2024
Gastronomie
Tradice pečení Tříkrálového koláče má kořeny již v antickém Řecku. Vylosovaný otrok se stával na jeden den králem. Pekl se dokonce i na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. Zapékaly se do něho fazole. Královnou Francie na jeden den se stala dáma, [...]
Leden 5, 2024
Gastronomie
Chladný vzduch, omalovánky z mrazu na oknech a peřina, která pokryla krajinu kolem, to je letošní zima jako z pohádky. Nejen děti, ale i dospělí se radují z bohaté nadílky, která jednoznačně připomíná ikonické malby Josefa Lady. Připomenout si atmosféru [...]
Prosinec 30, 2023
Gastronomie
Jste připraveni na změnu? Vyzkoušejte tyto tři skvělé receptyHoubový kuba je oblíbené postní jídlo, které je vhodnou přípravou na sváteční, převážně masité hodování. Obvykle se připravuje z krup, proč ale letos nevyzkoušet něco nového a nenahradit je pohankou? Tahle starobylá, v současnosti [...]
Prosinec 17, 2023
Gastronomie
Pokud patříte k těm, kterým na Štědrý den nesmí na talíři chybět kapr, zpozorněte. Tuto tradičně vánoční rybu můžete podávat v klasickém trojobalu nebo pouze pečenou v troubě – co ale tyto svátky vyzkoušet něco nového? Máme pro vás neotřelý recept na kapří [...]
Prosinec 13, 2023
Gastronomie
Užijte si během podzimních a zimních dnů dobroty, které vám připomenou léto a dny plné slunce. Připravte si recepty, v nichž hraje prim oranžové ovoce kaki Persimon Bouquet, které ještě nedávno dozrávalo na horkých španělských svazích. Do snídaňové kaše, polévky, pečených [...]
Listopad 16, 2023
Gastronomie
Svatý Martin letos na bílém koni podle všeho nepřijede. Nicméně nám přiveze první letošní mladé víno a spoustu jídla vč. tučného husího masa, knedlíků a jiných těžkostí. Svatomartinské hody jsou příležitost, kdy se můžeme setkat s přáteli a rodinou. Bohužel jsou [...]
Listopad 11, 2023
Krása a zdraví
Období, kdy bude k dostání čerstvá zvěřina pocházející z našich lesů tu bude zanedlouho. S čím ale tuto pochoutku servírovat? Ať už se chystáte na přípravu jelena, daňka, srnky nebo divočáka, chybu neuděláte s knedlíky, které jsou provoněné perníkem. Petr Kosiner, šéfkuchař firmy Knedlíky [...]
Listopad 6, 2023
Gastronomie