Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Čtvrtek, 18.Říjen 2018
ijournal.cz

Škola grilování s Vitanou

red Zdroj: Vitana 8.7.2016 Gastronomie

Milujete vůni čerstvě grilovaného masa a zeleniny? Rádi servírujete lahodné pokrmy své rodině i přátelům? Jestli ano, je čas důkladně se připravit na „dobu grilovací“. V naší Škole grilu se naučíte profesionální triky šéfkuchaře, díky kterým bude vámi připravovaný pokrm ještě šťavnatější a lahodnější. Vyzkoušejte si originální i ověřené recepty a staňte se grilovacím mistrem.

Griluje se už po staletí, ale až v posledních letech se z této oblíbené přípravy pokrmů stal u nás fenomén. V žádné z okolních zemí není grilování tak populární jako v České republice. Společnost Vitana, jako expert a nejvýznamnější hráč v kategorii koření, se na právě začínající období grilování opět náležitě nachystala. 

21 

Evoluce v grilování

„V letošním roce jsme se rozhodli pojmout grilovací sezónu trochu jinak. Zatímco doposud jsme stavěli především na novinkách, letos přicházíme s grilovacím tématem Evoluce grilování. Griluje se v podstatě od pravěku, a právě teď přichází doba vrcholu grilovací evoluce.  S Vitanou si tak můžete naplno užít Dobu grilovací.  Co se týče novinek, jsou pro letošní rok, v duchu grilovacího tématu, připravena speciální mamutí balení nejoblíbenějších grilovacích směsí,“ říká Alice Feixová z oddělení marketingu.

Vitana udává směr

Na nejnovější trendy v oblasti grilování Vitana zareagovala loňským uvedením grilovacích směsí do citrusové šťávy a řadou Gurmánského koření s obsahem velkých kusů surovin, které si mohou spotřebitelé prohlédnout díky okénku v obalu. Vstříc vychází Vitana také zájemcům o zdravější životní styl. Žádné její kořenicí směsi neobsahují přidaný glutamát a některé druhy jsou zcela bez soli. 

http://fresh.iprima.cz/jak-na-to/tipy-triky-na-nejlepsi-grilovacku

 

ŠKOLA GRILOVÁNÍ – RECEPTY

Receptury jsou určeny vždy pro 4 osoby

 

Filet z tmavé tresky na grilované zelenině

720 g treska tmavá filet

2 polévkové lžíce kořenicí směsi Marinovaná ryba Vitana

30 ml šťáva z citronu a pomeranče23843-Gurmanska-zelenina-30g_3D

150 g lilek

150 g cuketa

150 g paprika mix

150 g cibule červená

2 polévkové lžíce kořenicí směsi Gurmánská zelenina Vitana

30 ml  extra panenský olivový olej

Rybu rozdělíme na čtyři porce po 180 g. Šťávu z pomeranče a citronu smícháme s kořenicí směsí Marinovaná ryba Vitana, vložíme do ní rybu a necháme marinovat přibližně 20 minut. Na rozpálený gril položíme hliněný grilovací tácek, který vyložíme z poloviny pečícím papírem pro snadnější manipulaci s rybou (maso je křehké, abychom jej nepotrhali). Papír potřeme olivovým olejem a rybu grilujeme 3 minuty z každé strany. Současně grilujeme zeleninu, kterou potom smícháme s olivovým olejem a kořenicí směsí Gurmánská zelenina.

 

Salát z grilované červené řepy s kozím sýrem, jablky a rukolou

300 g  červená řepa předvařená, loupaná

2 kávové lžičky kořenicí směsi Gurmánské italské koření Vitana23844-Gurmanske-italske-koreni-30g_3D

180 g čerstvý kozí sýr

1 ks jablka (ideálně Granny Smith)
Mlynek_4pepre_67g
30 g rukola

20 ml extra panenský olivový olej

25 ml balzamikový ocet

kvalitní čerstvě mletý pepř a sůl (Vitana mlýnek)


Připravíme si marinádu smícháním olivového oleje a balzamikového octu, do které vložíme červenou řepu nakrájenou na klínky a necháme minimálně 2 hodiny uležet. Řepu potom grilujeme ze všech stran, osolíme, opepříme, přidáme kořenicí směs a naaranžujeme na talíř spolu s kozím sýrem, jablky nakrájenými na tenké nudličky a rukolou. Na závěr pokapeme olivovým olejem.

 

Jednoduchý salát ke grilumed-a-horcice

400 g míchaný listový salát

200 g cherry rajčata

60 ml steaková omáčka Med a hořčice Vitana

80 ml extra panenský olivový olej

10 ml balzamikový ocet světlý

Saláty opereme, osušíme, přidáme nakrájená rajčata. Ze zbylých ingrediencí připravíme smícháním dresink, který nalijeme na salát až těsně před podáváním.

 

Hovězí burger se sýrem Brie, brusinkovou omáčkou a salátem

4 ks hamburgerové houskybrusinkova

600 g mletý hovězí krk

3 polévkové lžíce kořenicí směsi Gurmánský steak Vitana Vitana

180 g sýr Brie

100 ml Steak omáčka brusinková Vitana

rukola

ledový salát

Z okořeněného masa vytvarujeme burgery, potřeme trochou oleje, grilujeme 3 minuty z jedné strany, obrátíme, přiložíme sýr a grilujeme z druhé strany. Těsně před dokončením opečeme na grilu housky, obě strany pomažeme steakovou omáčkou. Na spodek dáme ledový salát, potom burger s Brie, rukolu a přiklopíme horní polovinou housky.

 

Grilovaná kachní prsa s bramborovými plackami a švestkovou omáčkou

4 kachní prsa s kůží

2 polévkové lžíce kořenicí směsi Gurmánské kuře Vitanatěsto4809-Steakova-omacka-svestkova_250ml_3D

12 ks bramborové placky z Bramborového těsta Vitana dle návodu – potřít olejem

Švestková omáčka Vitana

Kůži na kachních prsou nařízneme na mřížku, položíme na gril, nejprve kůží nahoru – cca 4 minuty, otočíme, okořeníme a grilujeme spolu s bramborovými plackami další 4 minuty – prsa budou medium. Podáváme se švestkovou omáčkou.

 

GyrosRIEB002758_AW

Originální směs česneku, cibule, papriky a bylinek určená pro přípravu tradiční řecké speciality gyros. Jedinečná receptura a vyvážená chuť umožňují široké použití této směsi. Je vhodná k přípravě specialit z mletého masa, skopového, kuřecího nebo masových minutek.

Cena: 24,90 Kč

Grilovací kořeníRIEB002758_AW

Univerzální kořenicí směs založená na paprice, černém pepři a šalvěji. Je vhodná pro všechny druhy mas od kuřecího, přes vepřové a hovězí až po ryby. Používá se nejen k přípravě grilovaného masa, ale i k ochucení minutek a na pečení.

Cena: 24,90 Kč

Grilovací česnekové kořeníRIEB002758_AW

Směs koření určená pro milovníky česneku, vhodně doplněná zázvorem. Pokrmům dodá výraznou chuť a aroma. Směs je vhodná k přípravě všech druhů grilovaných mas, zvláště pak kuřecího. Výborně se hodí také k sladkovodním rybám.

Cena: 24,90 Kč

 

Grilované kuřeRIEB002758_AW

Koření je směsí jemně umletých bylinek, sladké papriky a kmínu. Lahodnou paprikově–bylinkovou chuť doplňuje načervenalá barva koření, která vytvoří na povrchu kuřete křehkou a křupavou kůrku. Směs je kromě kuřecího masa vhodná na přípravu pečené krůty, drůbežích rolád nebo králičí pečínky.

Cena: 24,90 Kč

Poctivá majonézamajonéza

Tato lahodná majonéza s vyšším obsahem vajec má recepturu přesně odpovídající chuti českých spotřebitelů. Vysoký obsah vaječných žloutků v kombinaci s kvalitním olejem vytváří její ideální chuť. Poctivá majonéza od Vitany se umístila na vítězném stupni dokonce ve velkém testu majonéz 2015 na http://tn.nova.cz

Cena: 24,90 Kč (240 ml), 44,90 Kč (435 ml)

 

 

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Vitana