Jste připraveni na změnu? Vyzkoušejte tyto tři skvělé recepty
Houbový kuba je oblíbené postní jídlo, které je vhodnou přípravou na sváteční, převážně masité hodování. Obvykle se připravuje z krup, proč ale letos nevyzkoušet něco nového a nenahradit je pohankou? Tahle starobylá, v současnosti neprávem opomíjená obilnina má totiž mnoho výhod. Je to mimořádně zdravá potravina, obsahující spoustu kvalitních bílkovin, vlákniny, stopových prvků i vitaminů. Má příjemnou oříškovou chuť a je uvařená rychleji než kroupy. A s houbami a majoránkou si výborně rozumí. A pokud chcete dodržet novoroční tradici a dát si k obědu čočku, tak můžete vyzkoušet rovněž netradiční způsob, co takhle čočková polévka s rajčaty anebo čočka Beluga s vepřovou kotletou? Ať už preferujete klasiku nebo vyzkoušíte letos nějakou netradiční dobrotu, tak si jídlo a čas s rodinou či přáteli užijte. Dobrou chuť a pěkné svátky!
Pohankový kuba
Voňavá pohanka s houbami, bramborami a ozdobená rukolou
4 porce
Ingredience:
320 g pohanky Menu Gold
40 ml oleje
200 g cibule
200 g směsi hub
(žampiony, hlíva ústřičná)
Zeleninový vývar
Majoránka
200 g brambor
20 g rukoly
Postup:
Na rozehřátém oleji zarestujeme najemno nakrájenou cibuli a houby. Na části oleje lehce orestujeme také pohanku a zalijeme zeleninovým vývarem v poměru 1:1,5. Tři minuty povaříme, zakryjeme a dáme do tepla na cca 20 minut odpočinout. Na kostičky nakrájené brambory předvaříme. Vložíme na plech a zapečeme při 180 °C do zlatova. Hotovou pohanku smícháme s houbami a ochutíme majoránkou. Před podáváním ještě společně zapečeme 8 minut na 180 °C. Na talíři k pohance s houbami přidáme pečené brambory a dozdobíme rukolou.
Čočka beluga s vepřovou kotletou
4 porce
Ingredience:
300 g čočky beluga Menu Gold
cca 600 ml vývaru
720 g vepřové kotlety
80 g másla
hladká mouka
slunečnicový olej
1 cibule
2 stroužky česneku
125 g mladého špenátu
sůl, pepř
4 vejce
Postup:
Čočku beluga vložíme do vroucího vývaru. Vaříme 23-27 minut, poté scedíme. Kotletu omyjeme, osušíme, v půlce nařízneme a naplníme studeným máslem. Opepříme, osolíme a ze všech stran opečeme na rozehřáté pánvi dozlatova. Výpek zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme uvařenou čočku, vepřovou šťávu a vmícháme opraný špenát. Podáváme se sázeným vejcem a naklíčenou čočkou beluga.
Náš tip na naklíčenou čočku:
Čočku propláchneme a necháme ve studené vodě přes noc. Poté opět propláchneme a dáme do sklenice, kterou zaděláme síťkou, utáhneme gumičkou a obrátíme vzhůru dnem. Dáme na okno a sklenici podložíme, aby mohla větrat. Několikrát za den propláchneme a necháme klíčit do požadované velikosti. Klíčky uchováváme v lednici.
Polévka z červené čočky a drcených rajčat
80 g červené čočky půlené Menu gold
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
40 g řapíkatého celeru
olivový olej
200 g drcených rajčat
1 stroužek česneku
provensálské koření
1 lžička cukru
sůl
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, drcená rajčata, zasypeme čajovou lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme utřený česnek, provensálské koření, osolíme a krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme propláchnutou červenou čočku a krátce povaříme. Polévku dochutíme a podáváme.