ijournal.cz

Neobvyklé jídlo, které oživí vaše Vánoce a Nový rok

red Zdroj: Menu gold 17.12.2023 Gastronomie

Jste připraveni na změnu? Vyzkoušejte tyto tři skvělé recepty

Houbový kuba je oblíbené postní jídlo, které je vhodnou přípravou na sváteční, převážně masité hodování. Obvykle se připravuje z krup, proč ale letos nevyzkoušet něco nového a nenahradit je pohankou? Tahle starobylá, v současnosti neprávem opomíjená obilnina má totiž mnoho výhod. Je to mimořádně zdravá potravina, obsahující spoustu kvalitních bílkovin, vlákniny, stopových prvků i vitaminů. Má příjemnou oříškovou chuť a je uvařená rychleji než kroupy. A s houbami a majoránkou si výborně rozumí. A pokud chcete dodržet novoroční tradici a dát si k obědu čočku, tak můžete vyzkoušet rovněž netradiční způsob, co takhle čočková polévka s rajčaty anebo čočka Beluga s vepřovou kotletou? Ať už preferujete klasiku nebo vyzkoušíte letos nějakou netradiční dobrotu, tak si jídlo a čas s rodinou či přáteli užijte. Dobrou chuť a pěkné svátky!

 

Pohankový kuba

Voňavá pohanka s houbami, bramborami a ozdobená rukolou

4 porce

 Pohankový kuba

Ingredience:

320 g pohanky Menu Gold

40 ml oleje
200 g cibule
200 g směsi hub
(žampiony, hlíva ústřičná)
Zeleninový vývar
Majoránka
200 g brambor
20 g rukoly



Postup:

Na rozehřátém oleji zarestujeme najemno nakrájenou cibuli a houby. Na části oleje lehce orestujeme také pohanku a zalijeme zeleninovým vývarem v poměru 1:1,5. Tři minuty povaříme, zakryjeme a dáme do tepla na cca 20 minut odpočinout.  Na kostičky nakrájené brambory předvaříme. Vložíme na plech a zapečeme při 180 °C do zlatova. Hotovou pohanku smícháme s houbami a ochutíme majoránkou. Před podáváním ještě společně zapečeme 8 minut na 180 °C. Na talíři k pohance s houbami přidáme pečené brambory a dozdobíme rukolou.

 

Čočka beluga s vepřovou kotletou

4 porce

 Čočka beluga s vepřovou kotletou

Ingredience:

300 g čočky beluga Menu Gold
cca 600 ml vývaru
720 g vepřové kotlety
80 g másla
hladká mouka
slunečnicový olej
1 cibule
2 stroužky česneku
125 g mladého špenátu
sůl, pepř
4 vejce

 

Postup:

Čočku beluga vložíme do vroucího vývaru. Vaříme 23-27 minut, poté scedíme. Kotletu omyjeme, osušíme, v půlce nařízneme a naplníme studeným máslem. Opepříme, osolíme a ze všech stran opečeme na rozehřáté pánvi dozlatova. Výpek zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme uvařenou čočku, vepřovou šťávu a vmícháme opraný špenát. Podáváme se sázeným vejcem a naklíčenou čočkou beluga.

 

Náš tip na naklíčenou čočku:

Čočku propláchneme a necháme ve studené vodě přes noc. Poté opět propláchneme a dáme do sklenice, kterou zaděláme síťkou, utáhneme gumičkou a obrátíme vzhůru dnem. Dáme na okno a sklenici podložíme, aby mohla větrat. Několikrát za den propláchneme a necháme klíčit do požadované velikosti. Klíčky uchováváme v lednici.

 

Polévka z červené čočky a drcených rajčat

4 porce

Ingredience:polévka

80 g červené čočky půlené Menu gold

1 cibule
1 mrkev
1 petržel
40 g řapíkatého celeru
olivový olej
200 g drcených rajčat
1 stroužek česneku
provensálské koření
1 lžička cukru
sůl

 

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, drcená rajčata, zasypeme čajovou lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme utřený česnek, provensálské koření, osolíme a krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme propláchnutou červenou čočku a krátce povaříme. Polévku dochutíme a podáváme.

 

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Menu gold