ijournal.cz

Nejlepší šunka na světě? Jamón!

red Zdroj: www.edelikatesy.cz 22.9.2021 Gastronomie

Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou degustací, stejně jako u vína, které by k této lahůdce nemělo nikdy chybět. Jak se tedy zorientovat v jednotlivých jamónech tak, abyste si vybrali ten pravý pro vás?

 

Montellano_Jamón Bellota_14800czkJamón serrano vs. jamón iberico

Hlavním dělítkem je druh prasat, ze kterých se sušená šunka vyrábí, ty jsou dva – jamón serrano z bílého vepře a jamón ibérco z černých iberských prasat.

Jamón serrano je šunka z bílých prasat patřící do podobné kategorie jako italské prosciutto nebo portugalské presunto. Vcelku ji poznáte podle světlého kopýtka, na talíři podle světlejší barvy, tuk je více oddělen od masa a mramorování je méně výrazné. To má za výsledek jemnější chuť, která nepřetrvává na jazyku.

Naproti tomu jamón ibérico se vyrábí z černých iberských prasat a jedná se o světový unikát.  Přezdívá se jí také pata negra, podle černého kopýtka, které toto polodivoké prase má. Samotná šunka se vyznačuje intenzivní tmavou rubínovou barvou a mramorováním zdravého nasyceného tuku. Chuť tohoto jamónu je výrazná a dlouhotrvající.

 

Dělení jamónu ibérico

Samotný jamón ibérco se dělí velice specificky, a to dle způsobu života a stravy prasat.

  • Jamón ibérico de bellota je tou nejdražší a nejexkluzivnější šunkou na světě. Iberská prasata se volně pasou v dubových hájích a v období od září do února se živí výhradně žaludy. Tomuto způsobu výkrmu se říká „montanera“. Takováto šunka zraje alespoň 36 měsíců.

  • Jamón ibérico de recebo je šunka z prasat, které během montanery nedosáhla požadované váhy a je třeba je dokrmit běžným organickým krmivem.

  • Jamón ibérico de cebo se vyrábí z vepřů krmených běžným způsobem a zraje 24 měsíců.

 

 Jamón ibérico de bellota, Montellano, cena 14 800 Kč, www.edelikatesy.cz



Dělení jamónu serrano

U světlého jamónu je třeba kontrolovat označení původu, pouze tak máte jistotu, že je šunka vyrobena z nejvhodnějších a nejtypičtějších oblastí a splňuje přísné podmínky pro způsob a dobu zrání. Při výběru byste tedy měli hledat označení D.O. jamón de Trevélez nebo jamón de Teruel

jamon-serrano-trevelez-etiqueta-roja-jamon-de-juviles
Dále se pak dělí dle doby zrání:

- Paleta – přední plec, doba zrání kolem 10 měsíců

- Hembra – doba zrání kolem 9-12 měsíců

- Bodega – doba zrání 9-12 měsíců

- Reserva – doba zrání 12-15 měsíců

- Gran reserva – doba zrání 15-24 měsíců

 

Jamón serrano de Trevélez, Jamones se Juviles, cena 3 990 Kč, www.edelikatesy.cz

 

Jak si tedy jamón vybrat?

Dle chuťových preferencí si můžete zvolit mezi jemnějším serrano nebo intenzivnějším ibérico. Kupujete-li jamón vcelku, je lepší zvolit zadní kýtu (jamón) než přední kýtu zvanou paleta, ta obsahuje méně masa a je náročnější na krájení, jelikož obsahuje kosti.


delikatesy

V případě jamónu je pravda, že čím větší, tím lepší. Větší kus kýty s dostatečným množstvím tuku umožňuje delší dobu zrání a lepší chuťový zážitek. Nejkvalitnější jamóny se prodávají o váze kolem 8 kg.

Objednávejte na stránkách https://www.edelikatesy.cz/

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.edelikatesy.cz