Sladké a šťavnaté mango vládne nejen tropickým oblastem, ale i našim kuchyním. Čtyři originální recepty vám ukážou, že s tímto ovocem jde vytvořit nejen klasika, ale i odvážné chutě plné svěžesti a exotiky.
Tip: Mango, které potěší na první sousto. Pro všechny recepty je důležité používat opravdu zralé mango, nejlépe s označením RTE (Ready To Eat – připraveno k okamžité spotřebě). To od Titbitu navíc zraje přirozeně, bez chemie, kousek od Prahy. Díky řízenému zrání je mango lahodně sladké, šťavnaté a zralé právě v ten správný moment. Navíc je chráněné tenkým jedlým filmem, který prodlužuje jeho čerstvost. Skvěle se hodí do smoothie, salátů i k masu – nebo jen tak na lžičku.
Letní závitky s mangem a krevetami
Svěží závitky, ve kterých se potkává sladké mango s křupavým salátem, čerstvými bylinkami a krevetami. Zabalené v rýžovém papíru chutnají skvěle jako předkrm i lehká večeře. Díky jednoduché přípravě je zvládne opravdu každý – bez vaření, jen s trochou trpělivosti při balení.
Ingredience pro 4 osoby:
zralé mango
rýžový papír, 8 ks
vařené krevety, 16 kousků
salát dle vašeho výběru, 8 lístků
čerstvé bylinky na dochucení – koriandr, máta, bazalka, perilla, pažitka
na omáčku Nuoc Cham:
šťáva z 1 limetky
stroužek česneku – rozmačkaný, 1 ks
cukr, 2 polévkové lžíce nebo dle chuti
voda, 6 polévkových lžic nebo 90 ml
rybí omáčka, 3 polévkové lžíce
pálivá paprička Bird’s eye/rawit – najemno nasekaná, 1 nebo 2 ks
Postup:
Oloupejte a nakrájejte mango na plátky. Krátce namočte rýžový papír do nádoby s teplou vodou. Nechejte vodu okapat a položte papír na čistou utěrku.
Asi do třetiny papíru dejte salát vašeho výběru a na něj dejte 2 krevety, mango a čerstvé bylinky.
Část rýžového papíru, která je blíž vám, přeložte přes náplň. Založte boční strany a pevně zarolujte. Položte pod vlhkou utěrku, než uděláte zbytek rolek.
Příprava omáčky: V malé misce smíchejte limetkovou šťávu, rozmačkaný česnek, cukr a vodu.
Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte rybí omáčku a nasekané pálivé papričky. Dochuťte podle chuti limetkovou šťávou, rybí omáčkou nebo cukrem.
Marinované kuře na grilu se salátem pak-choy a majonézou z Mangolíny
Tohle kuře je jako malý gastronomický zázrak na talíři. Maso má kombinaci chutí, kterou jen tak někde nenajdete. Je sladké, kyselé, ostré a slané zároveň.
Ingredience pro 4 osoby:
2 velká kuřecí prsa (ideálně z farmářského chovu)
150 g bílého jogurtu
2 lžíce ze skleničky Jakoby Harissy od Titbitu
šťáva z poloviny citrónu
sůl, pepř, olej
2 ks pak-choy (chuť tohoto salátu je lehce nahořklá, s nádechem čínského zelí)
Postup:
Kuře zbavte kůže a naložte do paprikové Harissy, jogurtu a citrónové šťávy. Osolte a nechte odležet alespoň 30 minut.
Kuře pokládejte rovnou na gril s troškou oleje, opečete z obou stran a dejte stranou. Salát rozčtvrťte, osolte a opečte z nakrojené strany tak, aby byl stále křupavý.
Servírujete s dipem nebo s přílohou jako hlavní chod.
Majonéza, dip nebo omáčka jako tajná ingredience pro dokonalý grilovací požitek
Jednodušší recept asi už nenajdete. Přitom se tato majonéza nebo chcete-li dip hodí ke grilování jako slunce k létu. Stačí smíchat přibližně 100 g majonézy se 100 g Mangolíny, což je mangové chutney od Titbitu, obsahující tři zralá manga, chilli papričky, česnek, zázvor a koření. Vznikne originální a chuťově vyladěná omáčka k masu, majonéza na hamburgeru, dressing k salátu nebo dip pro zeleninu.