ijournal.cz

Mango – ovoce, které prostě baví

red Zdroj: www.titbit.cz 12.6.2025 Gastronomie

Sladké a šťavnaté mango vládne nejen tropickým oblastem, ale i našim kuchyním. Čtyři originální recepty vám ukážou, že s tímto ovocem jde vytvořit nejen klasika, ale i odvážné chutě plné svěžesti a exotiky.

Mango Keitt RTETip: Mango, které potěší na první sousto. Pro všechny recepty je důležité používat opravdu zralé mango, nejlépe s označením RTE (Ready To Eat – připraveno k okamžité spotřebě). To od Titbitu navíc zraje přirozeně, bez chemie, kousek od Prahy. Díky řízenému zrání je mango lahodně sladké, šťavnaté a zralé právě v ten správný moment. Navíc je chráněné tenkým jedlým filmem, který prodlužuje jeho čerstvost. Skvěle se hodí do smoothie, salátů i k masu – nebo jen tak na lžičku. 

Mango Twin Titbit 

Letní závitky s mangem a krevetami

Svěží závitky, ve kterých se potkává sladké mango s křupavým salátem, čerstvými bylinkami a krevetami. Zabalené v rýžovém papíru chutnají skvěle jako předkrm i lehká večeře. Díky jednoduché přípravě je zvládne opravdu každý – bez vaření, jen s trochou trpělivosti při balení.

závitky

Ingredience pro 4 osoby:

zralé mango

rýžový papír, 8 ks

vařené krevety, 16 kousků

salát dle vašeho výběru, 8 lístků

čerstvé bylinky na dochucení – koriandr, máta, bazalka, perilla, pažitka

 

na omáčku Nuoc Cham:

šťáva z 1 limetky

stroužek česneku – rozmačkaný, 1 ks

cukr, 2 polévkové lžíce nebo dle chuti

voda, 6 polévkových lžic nebo 90 ml

rybí omáčka, 3 polévkové lžíce

pálivá paprička Bird’s eye/rawit – najemno nasekaná, 1 nebo 2 ks

 

Postup:

Oloupejte a nakrájejte mango na plátky. Krátce namočte rýžový papír do nádoby s teplou vodou. Nechejte vodu okapat a položte papír na čistou utěrku.

Asi do třetiny papíru dejte salát vašeho výběru a na něj dejte 2 krevety, mango a čerstvé bylinky.

Část rýžového papíru, která je blíž vám, přeložte přes náplň. Založte boční strany a pevně zarolujte. Položte pod vlhkou utěrku, než uděláte zbytek rolek.

 

Příprava omáčky: V malé misce smíchejte limetkovou šťávu, rozmačkaný česnek, cukr a vodu.

Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte rybí omáčku a nasekané pálivé papričky. Dochuťte podle chuti limetkovou šťávou, rybí omáčkou nebo cukrem.

 

Marinované kuře na grilu se salátem pak-choy a majonézou z Mangolíny

Tohle kuře je jako malý gastronomický zázrak na talíři. Maso má kombinaci chutí, kterou jen tak někde nenajdete. Je sladké, kyselé, ostré a slané zároveň.

kuře s majonézou

Ingredience pro 4 osoby:

2 velká kuřecí prsa (ideálně z farmářského chovu)

150 g bílého jogurtu

2 lžíce ze skleničky Jakoby Harissy od Titbitu

šťáva z poloviny citrónu

sůl, pepř, olej

2 ks pak-choy (chuť tohoto salátu je lehce nahořklá, s nádechem čínského zelí)

 

Postup:

Kuře zbavte kůže a naložte do paprikové Harissy, jogurtu a citrónové šťávy. Osolte a nechte odležet alespoň 30 minut.

Kuře pokládejte rovnou na gril s troškou oleje, opečete z obou stran a dejte stranou. Salát rozčtvrťte, osolte a opečte z nakrojené strany tak, aby byl stále křupavý.

Servírujete s dipem nebo s přílohou jako hlavní chod.

Majonéza, dip nebo omáčka jako tajná ingredience pro dokonalý grilovací požitek

Jednodušší recept asi už nenajdete. Přitom se tato majonéza nebo chcete-li dip hodí ke grilování jako slunce k létu. Stačí smíchat přibližně 100 g majonézy se 100 g Mangolíny, což je mangové chutney od Titbitu, obsahující tři zralá manga, chilli papričky, česnek, zázvor a koření. Vznikne originální a chuťově vyladěná omáčka k masu, majonéza na hamburgeru, dressing k salátu nebo dip pro zeleninu.

dip 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.titbit.cz