Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Neděle, 24.Září 2017
ijournal.cz

Jak poznat kvalitní zmrzlinu a na co si dát na obalech pozor?

red Zdroj: Prima 28.6.2016 Gastronomie, Rady, tipy, názory


Mnozí z nás si horké dny užívají, někteří ale doslova trpí a snaží se všemožně zchladit. Kromě koupání se v létě rádi osvěžíme chlazenými nápoji, ale nepohrdneme ani lahodnou zmrzlinou. Ne o všech zmrzlinách se ale dá říci, že by byly z kvalitních surovin. Jak ale poznáme, že zmrzlina svým složením nepřipomíná spíše zmrzlou hmotu plnou náhražek a umělých barviv? Prozradíme vám, co konkrétně byste měli na obalech bedlivě hlídat.

Co je dobré na obalech zmrzlin kontrolovat aneb nenechte se obalamutit

PRIMA_logoNa obalech je dobré kontrolovat, zda zmrzlina obsahuje mléko, tvaroh, či smetanu. V mnoha případech se tyto ingredience na obalech neobjevují a mohou být nahrazovány jinými umělými přísadami. „U zmrzlin je také dobré hlídat si poměr mililitrů a gr
amů. Pokud má balení např. 55 mililitrů a pouze 25 gramů, značí to, že balení zmrzliny obsahuje příliš vzduchu. Dávat pozor
bychom měli také na obsah ovoce ve zmrzlinách. U některých výrobků je bohužel pravé ovoce nahrazováno nejrůznějšími kombinovanými ovocnými šťávami,“
říká Dalena Martiníková, která vymyslela zmrzlinu Mrož a dnes působí jako vedoucí řízení jakosti a vývoje výrobků značky Prima zmrzlina.

Jak se má spotřebitel orientovat v nabídce zmrzlin, jak pozná, že je tam rostlinný tuk nebo poctivá smetana a proč jí dát přednost?

Pokud chce spotřebitel vědět, zda je ve zmrzlině rostlinný tuk nebo ne – může to snadno poznat ze složení výrobku, kde tyto informace musí být výrobcem uvedeny a dokonce tam musí být deklarováno, o jaký druh rostlinného tuku se jedná (kokosový, palmový, palmojádrový). Navíc zmrzlina před složením musí mít uvedenou tzv. kategorizaci, takže pokud obsahuje rostlinný tuk a k tomu třeba i smetanu, musí být uvedeno, že se jedná o mražený krém s rostlinným tukem a smetanou; pokud smetanu neobsahuje, pak se uvádí, že se jedná o mražený krém s rostlinným tukem.  Pokud splňuje zmrzlina požadavek na označení smetanová, pak se takto může označit a přirozeně musí být vyrobena ze smetany nebo másla. Smetanová zmrzlina je mnohem chutnější, je jemnější a více se v ní rozvinou chuťové složky – např. vanilka, kakao atp. (Příkladem jsou zmrzliny skupiny Pegas, které jsou bez rostlinného tuku a obsahují pravou smetanu a pravou čokoládu).

 

Jakou zmrzlinu si dát v případě, že si hlídáme kalorie

Prima_Mroz ve vanicce_59 KcZmrzlina bude vždy považována za dezert, který lidé konzumují pro potěšení a za odměnu. Od zmrzliny očekáváme, že si na ní především pochutnáme. Proto by měla být vyrobena z opravdových a poctivých surovin, a nikoli z náhražek. Pokud ji nekonzumujeme několikrát denně, není nutné si přísně hlídat kalorie. Jednou za čas si člověk může bez výčitek dopřát i krémovou smetanovou zmrzlinu. Za tzv. dietnější variantu zmrzliny můžeme považovat ovocnou klasiku v podobě jahodové zmrzliny Mrož, která je vyrobena ze smetany, tvarohu a obsahuje více jak 55% ovoce.


Tvarohová zmrzlina je v Čechách a na Slovensku doslova raritou

Tvarohová zmrzlina je v Čechách i na Slovensku specialitou a patří mezi nejprodávanější. Ve světě se už tak velké oblíbenosti netěší. V zahraničí je velmi populární např. zmrzlina jogurtová. Tento trend přichází postupně i k nám. A jaké příchutě jsou nejvíce v oblibě? Češi jsou v tomto ohledu velmi konzervativní a už dlouhá léta vede vanilková následována čokoládovou a hned na třetím místě je jahodová. Pozvolna lidé přechází k chutným zmrzlinám a hodně se prosazují zmrzliny s obsahem ovoce.

Co jste možná o zmrzlině nevěděli

  • Zmrzliny se barví i přírodními barvivy: pomocí červené řepy vznikne červená, díky chlorofylu vznikne zelená, z mořských řas modrá a z borůvek fialová
  • Teplá zmrzlina. Takto zmrzlináři nazývají zmrzlinu, která se po vyjmutí z mrazáku nechá chvíli rozmrazit a poté se servíruje. Vyzkoušejte to, zmrzlina pak chutná opravdu lépe
  • Pokud zmrzlina roztaje a znovu ji zamrazíte, tak v ní porušíte vazbu mezi tukem a vodou. Vodní pára vystoupí a z vody pak vzniknou krystalky
  • Nejvíce se prodávají impulzní balení zmrzlin k okamžité konzumaci. To jsou zmrzliny na špejli nebo kornouty, Ruská zmrzlina apod.

Teplá zmrzlina vzniká přímo při výrobě, před jejím zmrazením. Dá se nasimulovat v domácích podmínkách tím, že se vyndá z mrazáku a nechá se chvíli povolit/rozmrazit.

Pokud zmrzlina roztaje, pak je pravda, že se poruší vazba mezi mléčnou (vodovou) částí a tukem. Žádná vodní pára z ní ale nevystoupí. Tím porušením vazeb vznikne pak její „hrubost“ ve formě ledových krystalů.

Prima recept: Rozmarné léto

Ingredience:Prima_Rozmarné léto

1 kopeček Mrož černý rybíz- vanička

4 dlouhé piškoty

Hrst malin a borůvek

Jahody

Polévková lžíce marmelády z černého rybízu

Postup:

Na dezertní talíř dejte 4 dlouhé piškoty, které namažte marmeládou. Díky marmeládě budou piškoty krásně držet u sebe. Navrch piškotů položte kopeček zmrzliny černý rybíz. Přidejte maliny, borůvky, jahody, ozdobte trochou domácí marmelády z černého rybízu a ihned podávejte.

 

Zmrzlinový čokobanán
Prima_Čokobanán

Ingredience:

2x kopeček – Pegas Extra čokoládová

1x kopeček –Prima Stracciatella

5 plátků banánu

Šlehačka

Hoblinky čokolády

Čokoládový topping

Postup:

Do misky vložte dva kopečky čokládové zmrzliny, 1 kopeček stracciatelly, přidejte plátky banánu, posypte hoblinkami čokolády a zalijte čokoládovým toppingem.



Lesní symfonie

Ingredience:Prima_Lesní symfonie

1x kopeček – Pegas vanilková ve vaničce

1x kopeček – Jahodový Mrož ve vaničce

1x kopeček  – Prima Stracciatella

Lesní směs

Jahodový topping

Šlehačka

Dvě sladké trubičky

Postup:

Do misky vložte kopeček vanilkové zmrzliny, kopeček jahodové zmrzliny a kopeček stracciatelly, posypte lesní směsí, zalijte jahodovým toppingem a přidejte dvě sladké trubičky. Na závěr ozdobte trochou šlehačky.

 


 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Prima