Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Úterý, 21.Listopad 2017
ijournal.cz

Jak povznést sýr na zážitek?

red Zdroj: Král sýrů 12.5.2016 Gastronomie

Povzneste sýr na zážitek s neobvyklými kombinacemi Krále Sýrů. Vladislav Stuparič, kapitán Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů ČR, zabrousil až do molekulární kuchyně a vytvořil perfektní chuťové zážitky, které můžete ochutnat v květnu a červnu na Prague Food Festivalu  nebo na Bosch Fresh Festivalu.

Pokud se na festivaly nedostanete, vyzkoušejte si zjednodušenou verzi doma. S následujícími recepty úspěch zaručen!

Král Sýrů NEBESKÝ se smaženými jahodami v těstíčku se zeleným pepřem, tataráčkem z červené řepy a drobenkou z burákového másla

Jak vytvoříme dokonalý sýrový zážitek? Aby měl sýr Král Sýrů NEBESKÝ tu nejlepší chuť, nejlépe dvacet minut před servírováním ho vyjmeme z lednice a nakrájíme na 1 cm široké dílky, které položíme na talíř. Přidáme jahody smažené v těstíčku a tataráček z červené řepy a lehce posypeme drobenkou z burákového másla.

Jahody v těstíčku

4 porce

 KS_Nebesky

1 ks Král Sýrů Nebeský

4 jahody

100 ml mléka

1 vejce

55 g hladké mouky

½ lžičky nakládaného zeleného pepře

¼ lžičky drceného černého pepře

¼ lžičky soli

¼ lžičky kypřícího prášku, olej na smažení


Postup:

1. V misce rozmícháme mléko se žloutkem, rozmělněným zeleným pepřem, černým pepřem a solí. Přimícháme mouku, důkladně promíchanou s kypřícím práškem a vymícháme dohladka. Nakonec přimícháme ušlehaný bílek.

2. Jahody očistíme a po jedné napíchneme na špejli. Ponoříme do těstíčka a poté do rozpáleného oleje. Když těstíčko ztuhne a začne se smažit, špejli krouživým pohybem mezi prsty z jahody vytáhneme a dosmažíme dozlatova.  Přendáme na papírovou utěrku a necháme vsáknout přebytečný olej.

 

Tataráček z červené řepy

4 porce


50 g uvařené oloupané řepy – uvaříme vcelku ve slupce nebo koupíme už vařenou, vakuovanou

15 g medu

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce octa balsamico

Sůl podle chuti


Postup:

Řepu nakrájíme na jemné kostičky a dáme do mísy. Přidáme ostatní ingredience, dobře promícháme a necháme odležet alespoň 30 minut.

 

Drobenka z burákového másla

4 porce

15 g burákového másla

35 g mouky

3 g moučkového cukru

Špetka soli

¼ lžičky kypřícího prášku


Postup:

1. V misce smícháme burákové máslo se solí a s cukrem. Přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a zpracujeme na těsto. Vytvarujeme váleček, položíme na arch pečícího papíru, přimáčkneme a zakryjeme fólií.

2. Těsto rozválíme na plát o síle asi 2 mm, odstraníme fólii a s pečícím papírem ho přendáme na plech. V troubě, nahřáté na 160°C ho upečeme dorůžova. Necháme vychladnout a rozdrtíme na drobenku.

Král Sýrů KRÉMOVÝ se šátečky z listového těsta plněnými dušenými hruškami s mangem a pěnou z pražených ořechů na hnízdečku z rukoly s medovo-hořčicovým dresinkem

 

Král Sýrů KRÉMOVÝ vyjmeme asi 20 minut před servírováním z chladu a nakrájíme ho na pravidelné trojúhelníčky (na každý talíř stačí 30 g sýra). Rukolu lehce promícháme s medovo-hořčicovým dresinkem aihned podáváme na talíři spolu se sýrem a šátečky z listového těsta plněnými dušenými hruškami s mangem. Král Sýrů KRÉMOVÝ je jedinečný sám o sobě, ale díky této gurmánské kombinaci objevíte jeho ještě lepší a dokonalejší chuť!

 

Šátečky z listového těsta

4 porce

KS_Kremovy
1 ks Král Sýrů KRÉMOVÝ

100 g listového těsta

75 g oloupaných hrušek bez jádřince

10-15 g cukru podle sladkosti hrušek a manga

50 g dužiny manga

100 ml vody

2 ks hřebíčku

1 ks skořice, špetka soli

Lžička citrónové šťávy, 1 plátek oloupaného zázvoru

1 lžíce drcených slunečnicových semínek

Na špičku nože soli, bílek na potření

 

Postup:

1. Hrušky nakrájíme na kostičky a mango rozmixujeme. V rendlíku svaříme vodu s cukrem, zázvorem, citrónovou šťávou a kořením, přidáme hrušky a dusíme doměkka, ale ne na kaši. Vyndáme koření, zázvor, lehce osolíme, přidáme mango a zvolna vaříme do zhoustnutí.

2. Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme na čtverce asi 6 x 6 cm, do středu každého dáme lžičku náplně a dva růžky čtverce přes ní zmáčkneme pevně k sobě. Hotové šátečky potřeme lehce rozšlehaným bílkem s vodou a posypeme drcenými slunečnicovými semínky se solí.

3. Hotové šátečky rozložíme na plech s pečícím papírem a v troubě nahřáté na 200°C je upečeme dozlatova.

 

Pražené ořechy

4 porce

25 g vyloupaných vlašských ořechů

5 g másla

2 jehličky rozmarýnu

50 g zakysané smetany

75 g smetany 30%

1/4 lžičky soli


Postup:

1. Ořechy pokrájíme na hrubo a zvolna je na másle opékáme dozlatova. Přilijeme polovinou smetany, osolíme, přidáme rozmarýn a asi 5 minut zvolna povaříme. Odstavíme a necháme zvolna vychladnout.

2. Potom ořechy rozmixujeme, smícháme se zakysanou smetanou a podle chuti přisolíme. Smetanu ušleháme a opatrně ji smícháme s ořechovou směsí.

 

Rukola s medovo-hořčicovým dresinkem

4 porce

50 g vyprané rukoly

15 g medu

10 g dijonské hořčice

10 g olivového oleje extra virgin

Špetka soli

Špetka drceného pepře

 

Postup:

V misce smícháme med s hořčicí a olejem, podle chuti osolíme a opepříme. Rukolu lehce promícháme dresinkem a ihned podáváme.

 

 

 

 



 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Král sýrů