Klasika je fajn, ale léto si říká o upgrade. Guacamole si skvěle rozumí se sladkým ovocem i šťavnatou zeleninou – stačí pár čerstvých surovin a vznikne dip, který zaujme víc než kdejaký salát. Zkuste guacamole s mangem, ananasem nebo pečenými rajčaty – ideální ke grilovanému masu, na toust, do wrapu nebo jen tak k chipsům.
Základem každého guacamole je avokádo. To nezralé je přímo noční můra. Ale nezoufejte – čekat na to, až avokádo samo změkne, už dneska nemusíte. Na trhu existují tzv. avokáda RTE – ready to eat – zralá k okamžité spotřebě. Například Česká firma Titbit nechává avokáda dozrávat až v Česku. Výsledkem je plod, který není měkký jen na povrchu, ale dokonale zralý už od pecku. A právě z takového avokáda chutná guacamole jako v Mexiku.
Tip: Pecky nevyhazujte! Pokud guacamole nesníte hned, vraťte je zpět do misky – kuchaři tenhle trik používají, aby směs nezhnědla, ale lepší je šťáva z limetky. A nebojte, tuhle pecku vážně nikdo omylem nespolkne.
Guacamole s mangem
Existuje nespočet receptů na guacamole, protože každý má svůj vlastní způsob, jak ho připravit a vylepšit. V tomto případě se vylepšuje zralým mangem.
1 mango RTE Titbit
1/2 červené cibule
1/4 chilli papričky
1/2 limety
1 stroužek česneku
1 lžíci nasekaného koriandru
1 rajče
sůl, pepř
Postup: Avokáda rozmačkejte vidličkou, přidejte špetku soli a pokapejte limetkovou šťávou. Přidejte prolisovaný česnek, nakrájené mango, koriandr, čerstvou cibulku, rajče a chilli papričku. Ingredience promíchejte, stačí dochutit a můžete podávat. V tomto guacamole se bude chuťově vyjímat i máta nebo pažitka.
Guacamole s ananasem
Tentokrát s osvěžujícím ananasem. Kromě toho, že si pochutnáte, dopřejete tělu také porci vlákniny navíc.
2 avokáda RTE Titbit
1 zralý ananas
1/2 červené cibule
1/4 chilli papričky
1/2 limety
1 stroužek česneku
1 lžíci nasekaného koriandru
1 rajče
sůl, pepř
Postup: Avokáda rozmačkejte vidličkou, přidejte špetku soli a pokapejte limetkovou šťávou. Ananas nakrájejte na kostičky. Přidejte nasekanou cibulku, kostičky rajčat, nakrájené chilli a najemno nastrouhaný nebo lisovaný česnek. Zamíchejte i koriandr a dochuťte dle sebe.
Guacamole s pečenými rajčaty
Další z receptů je inspirovaný Itálií, takže v něm nebudou chybět pečená rajčata a čerstvá bazalka.
2 avokáda RTE Titbit
hrst cherry rajčat
1/2 červené cibule
1/4 chilli papričky
1/2 limety
1/2 stroužku česneku
1 lžíci nasekané bazalky
1 rajče
sůl, pepř
Postup: Cherry rajčata rozpulte a opečte na pánvi na olivovém oleji (nebo ideálně na grilu). Avokádo rozmačkejte vidličkou a pokapejte limetkovou šťávou. Přidejte sůl, nasekanou cibulku, kostičky rajčat, pečená rajčata, nakrájené chilli a najemno nastrouhaný česnek. Zamíchejte i bazalku a dochuťte podle sebe.
Perfektně zralé avokádo dělá z guacamole víc než jen dip – tak vybírejte pečlivě. A stejnou péči věnujte i ostatním surovinám. Chtěli byste vyzkoušet další recepty na guacamole se slaninou a fetou? Koukněte na www.titbit.cz.