Fazole jsou velmi oblíbenou ingrediencí veganských a vegetariánských pokrmů, jelikož jsou dokonalým zdroj rostlinných bílkovin. Díky obsahu bílkovin pomáhají budovat svalovou hmotu, a díky vysokému množství rozpustné i nerozpustné vlákniny jsou např. vhodnou přílohou pro „masožravce“, kteří naopak nezařazují do svého jídelníčku dostatečné množství zeleniny.
Ať už je zvolíte jako hlavní ingredienci nebo např. přihodíte pro zpestření do polévky, vězte, že jeden šálek vařených fazolí denně může snížit hladinu LDL cholesterolu až o 20 %, stabilizovat inzulín a krevní cukr, snížit krevní tlak i riziko infarktu. Zajišťuje pravidelný odchod stolice, aktivizuje trávicí trakt. U konzumentů s citlivějším trávením mohou fazole zpočátku vyvolávat plynatost, která postupně mizí, protože časem se tělo dokáže trávení luštěnin přizpůsobit.
„Konzumace fazolí je vhodná v jakoukoli denní dobu. Nedoporučuji je konzumovat pouze před pohybovou aktivitou, neboť můžou vyvolat, pro velký obsah vlákniny, zažívací potíže. Hodí se ovšem jako zdroj rostlinných bílkovin po tréninku a navíc jsou přirozeně bezlepkové,“ vysvětluje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold.
MENU GOLD Fazole barevná 450 g
Tento typ fazole má moučnou konzistenci a nabízí široké využití. Hodí se skvěle do polévek, salátů, omáček, na zapečení nebo pyré. Barevné fazole dozrávají ve světlejších a tmavších barvách, díky čemuž jsou pokrmy s nimi pestřejší. Při úpravě jim nevadí ostřejší kořenění, a proto jsou ideální např. pro přípravu chilli con carne. Vedle vysokého podílu bílkovin a vlákniny vyniká barevná fazole nízkým podílem tuku.
Doporučená cena: 39,90 Kč, www.menugold.cz
Recept MENU GOLD
Fazolové těstoviny s kuřecím masem
4 porce
Ingredience:
200 g fazole barevné Menu Gold
320 g penne
400 g kuřecí prsa
200 g krájených rajčat
Bazalka
200 ml smetana 33 %
4 vejce
50 g parmazánu
120 g cibule
Řepkový olej na restování
Sůl, pepř
Postup:
Fazoli den předem namočíme a uvaříme podle návodu. Penne uvaříme „na skus“. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky osolíme, opepříme a zarestujeme na rozehřátém oleji. Přidáme rajčata a nakrájenou bazalku. Promícháme, přidáme uvařené fazole a těstoviny, opět promícháme a vložíme do vymazaného pekáčku. Smetanu, vejce a parmazán smícháme a nalejeme na těstovinovou směs. Vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C a pečeme cca na 30-40 minut. Podáváme teplé jako hlavní jídlo.