Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Středa, 20.Září 2017
ijournal.cz

Budějovický Budvar používá Chráněná zeměpisná označení již 11 let

red Zdroj: Budějovický Budvar 29.11.2015 Zajímavosti

BudweiserBudvar_B-Original_CZ_330ml_nerosenaPivovar Budějovický Budvar začal používat před 11 lety dvě Chráněná zeměpisná označení (dále jen CHZO) „Českobudějovické pivo“ a „Budějovické pivo“. Pivo značky Budweiser Budvar se tím zařadilo do prestižní společnosti tradičních evropských specialit. Označení CHZO dává zákazníkům garanci, že jimi zakoupený produkt byl vyroben předepsaným způsobem, z přesně definovaných surovin a v jednoznačně určeném místě výroby.

Pivovar Budějovický Budvar pokračuje od svého založení ve slavné tradici výroby piva, které se od středověku vařilo ve městě České Budějovice (Budweis) a označovalo se podle místa svého původu prostě jako „Budweiser Bier“. Pivovar se snaží zachovat originalitu českobudějovického piva i jeho tradiční výrobní postup a předat toto bohatství příštím generacím.

logo_PGI_czPřed 11 lety – 1. května 2004 – získala piva značky Budweiser Budvar právo užívat loga Chráněné zeměpisné označení (CHZO) „Českobudějovické pivo“ nebo „Budějovické pivo“. CHZO „Českobudějovické pivo“ a „Budějovické pivo“ se zároveň stala prvními označeními tohoto druhu, které získaly potravinářské výrobky z nově přistoupivších členů EU v roce 2004 ve střední a východní Evropě. Budějovický Budvar své zkušenosti z procesu registrace později poskytl i Českému svazu pivovarů a sladoven při získání CHZO „České pivo“. Podmínky pro získání CHZO jsou opravdu přísné.

„Výroba piva s označením CHZO je naším dobrovolným závazkem ke spotřebitelům a zároveň garancí kvality, která jde vysoko nad zákonný rámec. Orgány státní správy kontrolují zdravotní nezávadnost produktů nebo shodu jejich složení s informacemi na obalu, ale primárně nezkoumají kvalitu, jak je chápána běžnými spotřebiteli. Kvalitu z pohledu konzumenta zásadním způsobem řeší právě CHZO,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru.

BUDVAR_foto_zdroj_gastrovylety_(1)CHZO dává zákazníkům jistotu, že produkt byl vyroben předepsaným způsobem, z přesně definovaných surovin a v jednoznačně určeném místě výroby. Proto nepřipadá v úvahu licenční výroba a zákazníci na celém světě mají jistotu, že pivo označené jako CHZO „Českobudějovické pivo“ (případně „Budějovické pivo“) není levnou napodobeninou a bylo uvařeno v Českých Budějovicích. „Díky našim originálním postupům, specifickým výrobním podmínkám a produkci pouze v našem pivovaru máme celý proces bezprostředně pod kontrolou a zaručujeme tak, na rozdíl od licenčních výrobců, neměnnou a vysokou kvalitu našeho piva. Náš zákazník kdekoliv na světě má jistotu, že si zakoupil originální produkt, nikoliv napodobeninu,“dodává Adam Brož.

BUDVAR_foto_zdroj_gastrovylety_(2)Podmínky pro udělení CHZO „Českobudějovické pivo“ nebo „Budějovické pivo“ jsou velmi přísné. K výrobě piva s tímto označením musí být přesně dodržen technologický postup, místo výroby a mohou se používat jen přesně definované suroviny. Při výrobě piva označovaného CHZO „Českobudějovické pivo“ nebo „Budějovické pivo“ tedy nepřipadá v úvahu použití například rýže nebo dalších přísad a aditiv typu chmelových extraktů. Dodržování všech předepsaných parametrů pro CHZO průběžně kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Suroviny používané pro výrobu CHZO „Českobudějovické pivo“

Voda: čerpá se výlučně z artéských studní, které jsou hluboké přes 300 metrů a zasahují až do třetihorního podloží Českobudějovické pánve. Voda z artéských studní je tak čistá, že před použitím pro výrobu piva nevyžaduje žádnou úpravu. Její čistota odpovídá nejpřísnějším kritériím stanoveným pro kojeneckou vodu. Složení mikro prvků v této vodě má značný podíl na typickém a nenapodobitelném chuťovém profilu vyráběného piva.

Slad: může pocházet pouze z ječmene vypěstovaného v geograficky přesně vymezené oblasti Moravy, který splňuje vysoká kritéria kvality a pochází výhradně ze tří českých odrůd sladovnického ječmene.

Chmel: při výrobě lze použít jen odrůdu Žatecký poloraný červeňák, nakupovaný a dávkovaný výlučně ve formě lisovaného hlávkového chmele (nikoliv pelet nebo extraktů). Chmel musí být pěstován ve vymezených katastrálních územích pouhých 14 obcí v žatecké chmelařské oblasti. 

chmel

Kvasinky:výhradně kmen kvasinek spodního kvašení (Saccharomyces pastorianus), který byl izolován počátkem 20. století přímo v pivovaru Budějovický Budvar. Vlastnosti kvasinek dávají budějovickému pivu charakteristickou vůni a chuť.

Pivo značky Budweiser Budvar v sobě spojuje specifické geografické podmínky Českých Budějovic, pivovarský fortel, po staletí předávané zkušenosti místních lidí, pečlivě dodržovaný výrobní postup a nejkvalitnější suroviny. To vše společně vytváří jeho nezaměnitelnou chuť s jemnou hořkostí, kterou oceňují zákazníci na celém světě.

 

www.oznaceni.eu, www.budvar.cz, www.budejovickybudvar.cz

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Budějovický Budvar