Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Středa, 22.Listopad 2017
ijournal.cz

Bodlák s nezaměnitelnou chutí? Seznamte se s artyčoky a ochutnejte je v letním menu Fit Calories

red Zdroj: Bageterie Boulevard 22.7.2017 Gastronomie

Lze ho vařit, péct i grilovat – řeč je o artyčoku, rostlině pocházející z oblasti Středozemního moře. Ta přináší skvělé oživení i do české kuchyně díky svému výbornému hořko-sladkému srdíčku, které je však skryto pod vrstvou okvětních lístků, jež je třeba nejprve řádně očistit. Technicky se totiž nejedná o zeleninu, ale o bodlák. Jeho na první pohled nedostupného vzhledu se tedy kuchař nesmí zaleknout, protože pokud si člověk s jeho čištěním vyhraje, odmění se mu artyčok jeho nezaměnitelnou chutí a spoustou prospěšných látek.

Artycok_HiResArtyčok se skvěle hodí i k detoxikaci, protože působí na náš vylučovací systém, a to zejména na játra, která fungují jako čistička našeho těla. Navíc snižuje cholesterol, zlepšuje trávení a je vhodný také pro diabetiky. Obsahuje totiž cukr inulin, který má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Jeho konzumace dodá lidskému organismu vitamín C, provitamin A, kyselinu listovou, ale také hořčík, železo nebo vápník. Nejen kvůli těmto pozitivním vlastnostem a jeho chuti jej zařadila do aktuálního letního Fit Calories menu i Bageterie Boulevard. Rodilý Ital a restauratér Riccardo Lucque zkombinoval marinované artyčoky s ricottou s pestem, pečenými rajčaty a rukolou, které dochucuje medová zálivka a hoblinky parmazánu. To vše je zabaleno v olivovém chlebu.

 

Jak se čistí?

Při čištění artyčoku si člověk musí dát pozor na vnější okvětní lístky chránící srdíčko – obsahují velké množství železa, takže mohou ruce zbarvit dočerna. Doporučuje se tedy před manipulací potřít ruce citronovou šťávou. Připravovat lze i celý artyčok, kdy je jej třeba opláchnout, poté odříznout horní čtvrtku a stopku nožem. Následně se vytrhnou konce okvětních lístků nůžkami a dojde k odstranění trnů. Takto připravený artyčok je vhodný ke grilování, pečení nebo přípravu v páře. Pokud se chceme dostat přímo k srdíčku, ulomíme stonek, zbavíme se pichlavých lístků a opatrně okrajujeme až k samotnému středu. Následně z něj vydlabeme část uprostřed, připomínající vlásky nebo vousy. Nakonec je dobré jej zakápnout citronovou šťávou, protože artyčoky rychle mění barvu. Pak už je můžeme upravovat podle své chuti, restovat, péct nebo třeba jako v případě nového Fit Calories menu Bageterie Boulevard marinovat. Skvěle se hodí do salátů, sendvičů, rizota nebo na pizzu. 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Bageterie Boulevard