Avokádo a mango – dvě exotické ingredience, které si našly cestu do českých kuchyní. Avokádo, symbol mexické kultury, si získalo srdce mnoha Čechů, a to nejen díky oblíbenému guacamole. Věděli jste, že 14. září má tento pokrm svůj svátek? A co když k avokádu přidáte mango? Vznikne neodolatelná kombinace, která osvěží každý stůl. Připravte si dva jednoduché recepty v pohodlí domova nebo vyrazte do víru města, které bude v září pulzovat mexickými tóny.
Pokud chcete zažít mexickou energii na vlastní kůži, navštivte 16. září Mexické dny v rámci akce Zažít město jinak v Praze. Tato událost nabízí skvělou příležitost ochutnat autentické mexické pokrmy a zažít atmosféru mexické kultury. A pokud hledáte místo, kde si můžete vychutnat mexické speciality po celý rok, doporučujeme restauraci Las Adelitas. Stejně jako v této restauraci, tak i doma používejte pouze zralé avokádo a mango. Vyzkoušejte plody od Titbit, které dozrávají ve speciálních zracích komorách v Čechách. Díky unikátní technologii zrají od pecky, tak jako na stromě. Chutnají pak jako políbené exotickým sluncem.
Guacamole z avokáda a manga
Existuje nespočet receptů na guacamole, protože každý má svůj vlastní způsob, jak ho připravit a vylepšit. Základní recept obvykle obsahuje avokádo, limetkovou šťávu a sůl. Mnoho lidí přidává další ingredience jako červenou cibuli, chilli papričky, koriandr, rajčata nebo dokonce ovoce. A právě tento recept je jedním z těch, který vás inspiruje k vyzkoušení nové chuti. Tento neobvyklý twist na klasický recept s mangem vás překvapí svou vyváženou chutí. Dip je ideální pro večery s přáteli, kdy chcete nabídnout něco originálního. Navíc je příprava rychlá a jednoduchá, takže si ho můžete vychutnat kdykoliv.
• 2 RTE avokáda hass
• 1 RTE mango
• šťáva z poloviny limety
• špetka soli
• hrst nakrájené pažitky
• hrst nakrájené máty
• 1 nasekaná chilli paprička
Postup: Avokáda rozmačkejte vidličkou společně s limetkovou šťávou a špetkou soli. Přidejte na kostičky nakrájené mango, mátu, pažitku a chilli papričku. Ingredience promíchejte a můžete podávat.
Hummus s avokádem
Hummus s avokádem je jako upgrade klasického hummusu na vyšší úroveň. Přidáním avokáda získáte nejen jemnější texturu, ale také krásnou nazelenalou barvu. Skvěle se hodí jako dip k čerstvé zelenině, celozrnným tortillám nebo jako náplň do sendvičů. A jestli rádi experimentujete, zkuste ho přidat do salátu. Příprava je tak jednoduchá, že ji zvládne i ten, kdo si s kuchyní moc nerozumí, ale má mixér.
• 1 RTE avokádo hass
• 1 plechovka cizrny
• 2 lžíce tahini
• 1 lžička římského kmínu
• 1 lžička soli
• šťáva z poloviny limety
• 1 stroužek česneku
• trochu olivového oleje
Všechny suroviny smíchejte a rozmixujte do požadované konzistence. Hotový hummus dozdobte uzenou paprikou, černým sezamem, pažitkou, římským kmínem a polovinou limety. Nakonec ještě zakápněte olivovým olejem. Pokud dáváte přednost mangu, použijte ho místo avokáda a vznikne vám zbrusu nový recept.
Více receptů na www.titbit.cz.