Snídaně je nejdůležitější jídlo dne a ve Francii to vědí nejlépe. Káva a croissant je pro Francouze každodenním rituálem, díky kterému se dostane do pohodové nálady a je připraven na vše, co mu den přinese. Nechte se inspirovat a začněte [...]
Leden 21, 2021
Gastronomie
Fazole se řadí mezi hodnotné luštěniny obsahující významné množství bílkovin (cca 20g/100g), rozpustnou i nerozpustnou vlákninu (více jak 8g/100g) a malé množství tuku (0,5-1,5g/100g). Díky obsahu bílkovin pomáhají budovat svalovou hmotu.Jako bohatý zdroj vlákniny jsou fazole vhodné pro ty, kteří [...]
Leden 10, 2021
Gastronomie
Pojďme si zopakovat pár tradičních staročeských receptů. Základem jsou vždy dobré ingredience kombinované s kvalitním kořením. Zjistíte ale, že základem tradiční české kuchyně je pár druhů koření a není třeba zvláštních nákupů. Stačí opravdu dobrý kmín a pepř, voňavá majoránka, petržel, [...]
Prosinec 31, 2020
Gastronomie
ČOČKA – novoroční klasika, lidová tradice, nebo pouhá pověra… Ať už patříte k milovníkům tradic nebo ne, jisté je, že ČOČKA je zdraví prospěšná, lehce stravitelná a téměř bez kalorií, což po Vánocích uvítá asi každý z nás. Stejně, jako případnou finanční [...]
Prosinec 30, 2020
Nezařazené
V posledních několika letech se stává vegetariánství a veganství čím dál větším trendem. Nahrazovat živočišné produkty rostlinnými se stalo pro určitou část společnosti moderní.Mléko a sója jsou bezpochyby z pohledu výživy dva významné produkty, které se však natolik liší, že je není [...]
Prosinec 22, 2020
Rady, tipy, názory
Populární proteinová dieta neboli ketodieta není už tak neznámým stravovacím režimem jako před lety. Panují však okolo ní stále různé mýty, dotazy na účinnost, princip a zdraví prospěšnost. Na nejčastější otázky odpovídají čtyři výživoví specialisté české značky KetoDiet.Ketodieta, ketonová, ketogenní, [...]
Prosinec 21, 2020
Krása a zdraví
Fakta nebo fikce?Proč si mravenci vybírají máslo a odmítají margarín? Je nutné vyřazovat tuky z našich jídelníčků, abychom netloustli? Je chemické složení margarínu skutečně jen málo odlišné od složení plastů? Pojďme se podívat, jak to vlastně ve skutečnosti vůbec je.1. Je [...]
Prosinec 20, 2020
Zajímavosti
Vánoce jsou obdobím pohody, klidu, štěstí a radosti, které trávíme se svými nejbližšími. Vánoce nás provázejí celým našim životem. Už jako malí píšeme dopis Ježíškovi a jako dospělí se pak tato přání snažíme plnit dětem a všem, které máme rádi. [...]
Prosinec 12, 2020
Gastronomie
Hlídáte si postavu a to, co jíte, po celý rok? Bravo. A pokud tak děláte i v období Vánoc, je to obdivuhodné dvojnásobně. Všelijaké laskominy představují během svátků pokušení, kterému se dá vyvarovat včasnou přípravou. Dejte sbohem cukru a trojobalu, aby [...]
Prosinec 10, 2020
Gastronomie
Dlouho očekávaný konec uzavření restaurací, obchodů a služeb a nadcházející vánoční a novoroční svátky oslaví Pivovar Svijany společně novým pivem Svijanským Svátkem. Stejně jako v případě Svátečního ležáku, který pivovar uvařil u příležitosti červnového otevření restaurací po první vlně koronaviru, jde [...]
Prosinec 8, 2020
Gastronomie