Od září letošního roku mohou spotřebitelé využívat příznivé účinky rybího oleje norské značky s více než 160 letou tradicí. Díky přítomnosti omega-3 mastných kyselin DHA, EPA a vitaminu D lze posilovat imunitu, činnost mozku, srdce či zraku konzumací jedné čajové lžičky rybího oleje denně.
Značku Möller’s založil v roce 1854 lékárník Peter Möller, který odhalil souvislost mezi
nízkou nemocností obyvatel norského pobřeží a konzumací rybího oleje. Jeho výrobek „lékařský rybí olej“ z čerstvých tresčích jater se během dlouhých desetiletí příliš nezměnil, což platí i pro oblast lovu tresek v severní části Norského moře u ostrovů Lofoty.
Olej a kapsle
Značka Möller’s, patřící společnosti Orkla Health, představuje na českém trhu tři produkty (doplňky stravy): Omega-3 rybí olej z tresčích jater s příchutí citronu, Omega-3 rybí olej z tresčích jater bez příchuti a Omega-3 rybí olej ve formě kapslí. Kapsle představují variantu pro spotřebitele, kteří preferují jinou než tekutou formu užívání. Výhradním distributorem pro tuzemský trh je potravinářská společnost Vitana.
Rybí olej Möller’s obsahuje zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA, které si tělo neumí samo vytvořit, a proto mu musí být dodávány prostřednictvím stravy. Jejich pozitivní vliv na činnost srdce, mozku a zraku prokázaly stovky vědeckých studií.
Dalšími důležitými složkami této přírodní suroviny jsou také vitaminy A, D a E. Rozsáhlé výzkumy potvrzují, že přispívají ke správné funkci imunitního systému (A, D), udržení normálního stavu zraku (A), kostí a zubů (D) a ochraně buněk před oxidativním stresem (E).
Vysoké množství těch správných omega-3 kyselin
Pro dosažení správného účinku omega-3 mastných kyselin je zásadní množství kyselin DHA a EPA ve výrobku. Produkty Möller’s jsou vyrobeny z oleje z mořských zdrojů, které poskytují vysoké množství těchto důležitých omega-3 mastných kyselin s nejdelším řetězcem a prokázanými účinky na zdraví.
Oceněná chuť
Möller’s je dlouhodobě nejprodávanější značkou ve své kategorii v Norsku. Většina norské populace zahajuje svůj den čajovou lžičkou rybího oleje, což pro našince může znít, díky zkušenostem s jeho chutí, trochu zvláštně. Opak je však pravdou. Výrobky Möller’s z tresčích jater několikrát získaly prestižní ocenění „Výjimečná chuť“ od Mezinárodního institutu chuti a kvality v Bruselu (ITIQ). Tento úspěch potvrzuje i obsazení poroty, jejímiž členy byli i kuchaři z restaurací oceněných michelinskou hvězdou.
Lov v souladu s ekologií
Rybí olej Möller’s je certifikován ekologickou organizací Friend of the Sea, která zaručuje lov ryb udržitelným a přísně regulovaným způsobem. Friend of the Sea je nezisková organizace, jejímž cílem je udržovat biologickou rozmanitost v moři a podporovat udržitelný rozvoj produkce a obchodu s mořskými produkty.
„Rybí olej má pro uživatele opravdu velkou škálu benefitů a je možné ho užívat v podstatě kdykoliv od šesti měsíců věku dítěte. Vitamin D hraje nejen důležitou roli v udržení normálního stavu kostí a zubů, ale zjistili se i jeho extraskeletální účinky. Spolu s vitamínem A přispívá k odolnému imunitnímu systému. Nízké hladiny vitamínu D jsou prokazovány u řady autoimunitních chorob. Zvláště v ekonomicky vyspělých státech se šíří epidemie hypovitaminózy D a je spojována s narůstající obezitou. Vitamin E chrání buňky před oxidativním stresem. Mastné kyseliny EPA a DHA zase přispívají k správné činnosti srdce. DHA je prospěšná k udržení normální činnosti mozku, DHA a vitamin A přispívají k udržení dobrého stavu zraku,“ říká primářka MUDr. Eva Daňková, CSc., z Centra prevence a léčby alergií a poruch imunity – Immunia.