ijournal.cz

Nejlepší školní oběd vaří jídelna z Vrchlabí

red Zdroj: Makro ČR 25.8.2016 Gastronomie, Koktejl

Ve finále soutěže o Nejlepší školní oběd 2016, které se uskutečnilo v Brně, zvítězilo zařízení školního stravování F-gastro catering z Vrchlabí. Tématem letos bylo kompletní bezmasé menu. Soutěž již sedmým rokem pořádá Společnost pro výživu, záštitu nad akcí převzal Magistrát města Brna a generálním partnerem je společnost MAKRO. Stříbro si odnesla jídelna Základní školy a Mateřské školy Velký Beranov, na třetím místě se umístily kuchařky z 22. mateřské školy Plzeň.

pokrmPorotu i žáky základních škol okouzlila vítězná škola s menu složeným z polévky z farmářského trhu, houbového rizota s marinovanou červenou řepou, rukolou a parmazánem a fazolového brownies s banánem. Druhé místo obsadila Základní škola a Mateřská škola Velký Beranov s brokolicovou polévkou, paprikovým luskem plněným kuskusem,  bramborovými gnocchi s restovanou zeleninou s rajčatovou omáčkou a bulgurem s ovocem jako dezertem. Bronzový pohár převzala 22. mateřská škola Plzeň, která soutěžila s dýňovou polévkou se smetanovým nočkem, vanilkou a žitným krutonem, cizrnovými kuličkami s červenou řepou, bylinkami a bio sezamovým semínkem, dvoubarevným batátovým pyré, glazovanou zeleninou, jogurtovým dipem s medvědím česnekem a domácím farmářským tvarohovým krémem s jahodami, chia semínky a mátovým cukrem.

„Souboj finálové desítky byl velmi vyrovnaný. Všechny školy do něho šly s velkým nasazením. Soutěžící vařili i z méně tradičních surovin, jako je pohanka, quinoa nebo rukola. Přestože musí dodržovat mnoho předpisů a letošní téma nebylo vůbec snadné, podařilo se jim připravit chutné a zajímavé pokrmy,“ hodnotí finálové kolo Anna Packová, hlavní organizátorka soutěže.

Každý ze soutěžních týmů tvořili vedoucí dané školní jídelny a jeden až dva pracovníci provozu. Na přípravu 20 porcí měly týmy dvě hodiny. Všechna přihlášená menu musela splňovat normou stanovený limit 34 korun za polévku, hlavní jídlo a dezert. Důležitým kritériem jsou také přísné nutriční nároky. Aby se menu mohlo přihlásit do soutěže, musí se nacházet na pravidelném jídelním lístku školní jídelny a patřit mezi oblíbené pokrmy malých strávníků. V prvním korespondenčním kole hodnotila zaslané obědy odborná porota. Posuzovala vhodnost použitých surovin a jejich vyváženost, nutriční hodnoty, technologický postup přípravy a samozřejmě i chuť a barevnou lákavost pokrmů.

 v kuchyni

„Soutěžící dnes předvedli obdivuhodný výkon, protože připravit celé menu za 34 korun a splnit veškeré požadavky na školní oběd není vůbec jednoduché. Navíc bezmasá jídla jsou náročnou disciplínou i pro šéfkuchaře. Některé z dnešních pokrmů by se mohly podávat i v restauracích. Na obědech bylo znát, že se jídelny snaží pracovat s kvalitními a čerstvými surovinami,“ sdělil Petr Stádník, člen poroty a šéfkuchař MAKRO ČR, který má zkušenosti z několika michelinských restaurací. „Jídelny by obecně měly začít používat méně soli, cukru a mouky a vařit více s obilovinami nebo luštěninami. Soutěžní týmy jsou důkazem, že se jim to daří čím dál více.“

Do finálové poroty zasedli odborníci na výživu a stravování, zástupce Asociace kuchařů a cukrářů, zástupce generálního partnera velkoobchodu MAKRO ČR a medií. Stejně důležitá však byla i účast dětských strávníků, pro které jsou obědy určeny v první řadě.

Rostoucí trend v zájmu o čerstvé a kvalitní suroviny potvrzuje i velkoobchodní síť MAKRO ČR, kde nakupuje velká část českých školních jídelen. „Mezi našimi zákazníky z řad školních kantýn jsou stále oblíbenější čerstvé ryby, maso i zelenina,“ uvádí Petr Stádník. Nejčastěji kupované přílohy jsou pak těstoviny a brambory. „Kvalita každé kuchyně se odvíjí od toho, jaké ingredience používá. Bohužel je stále oblíbená i konzervovaná zelenina, která kuchařům usnadňuje přípravu. Na příkladu soutěžních obědů je vidět, že čerstvé suroviny jsou vždy lepší a ani školní jídelny se jim už nevyhýbají,“ uzavírá.

 dobre chutnani

Nejlepší školní jídelny a jejich menu:

 

  1. místo: F-gastro catering zařízení školního stravování (Vrchlabí)

Polévka

Polévka z farmářského trhu

Hlavní jídlo

Houbové rizoto s marinovanou červenou řepou, rukolou a parmazánem

Dezert

Fazolové brownies s banánem

                                                   

  1. místo: Základní škola a Mateřská škola Velký Beranov (Velký Beranov u Jihlavy)

Polévka

Brokolicová polévka

Hlavní pokrm

Paprikový lusk plněný kuskusem, bramborové gnocchi s restovanou zeleninou, rajčatová omáčka

Dezert

Bulgur s ovocem

 

  1. místo: 22. mateřská škola Plzeň

Polévka

Dýňová polévka se smetanovým nočkem a vanilkou, žitný kruton

Hlavní jídlo

Cizrnové kuličky s červenou řepou, bylinkami a bio sezamovým semínkem, dvoubarevné batátové pyré, glazovaná zelenina, jogurtový dip s medvědím česnekem, vitamínová voda s mandarinkou

Salát

Salát polníček s máslovou hruškou a výhonky z řepy

Dezert

Domácí farmářský tvarohový krém s jahodami, chia semínky a mátovým cukrem
 

Nejlepší polévka: Střední průmyslová škola dopravní Plzeň (Karlovarská 99, Plzeň)

Hrachová s květákovými růžičkami a koriandrem

Nejlepší hlavní jídlo: F-gastro catering zařízení školního stravování s.r.o. (Vrchlabí)

Houbové rizoto s marinovanou červenou řepou, rukolou a parmazánem

Nejlepší dezert: F-gastro catering zařízení školního stravování s.r.o. (Vrchlabí)

Fazolové brownies s banánem

 

Ve finálovém klání se utkaly následující školní jídelny (v abecedním pořadí):

  1. 22. mateřská škola Plzeň
  2. Základní škola Svitavy
  3. F-gastro catering, zařízení školního stravování s.r.o., Vrchlabí
  4. Mateřská škola Střítež nad Bečvou
  5. Střední průmyslová škola dopravní Plzeň
  6. Školní jídelna Brno
  7. Základní škola a Mateřská škola Leskovec
  8. Základní škola a Mateřská škola Velké Svatoňovice
  9. Základní škola a Mateřská škola Velký Beranov
  10. Základní škola Český Brod

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Makro ČR