ijournal.cz

Kuchařka první republiky

red Zdroj: Smart press 18.5.2015 Knihy

Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd

Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková

potah republika.indd
Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.



Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

Ke každému receptu fotografie: Alena Hrbková Vazba: pevná Formát: 172 x 240 mm Počet stran: 224 stran 

K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)

Autorky Kuchařky první republiky

Jitka Rakosnikova_foto Alena HrbkovaJitka Rákosníková původně vystudovala Filosofickou fakultu, obor španělština-dějepis a řadu let se pak věnovala výuce španělštiny na VŠE v Praze. Postupně se ale začala věnovat spíš svému koníčku – vaření, a hlavně psaní o něm. Působila v řadě časopisů (Elle, Esquire, Harper´s Bazaar, Marianne) a stále více se zaměřovala na gastronomickou žurnalistiku. Stála tak u zrodu časopisu Apetit, Pražského kulinářského institutu, časopisu F.O.O.D. a působila rovněž v časopisu Gurmet. Napsala několik kuchařek (Malí kuchaři, Česká domácí kuchařka, Polévky, Ořechy), editovala několik dalších a věnuje se také překladům (Jeffrey Steingarten, Mary Berry, Jamie Oliver). V době, kdy začala působit v gastronomických časopisech, také vzniklo její přátelství a spolupráce s Evou Všetíčkovou.

Eva Vsetickova_foto Alena HrbkovaEva Všetíčková vystudovala FAMU, obor dokumentární tvorba. Pracovala v Krátkém filmu a v České televizi. Od roku 2004 se začala profesionálně věnovat tomu, co ji opravdu baví – vaření. Začala redakční prací v gastronomických časopisech Gurmet, Apetit a F.O.O.D. a dál prohlubovala své znalosti v oboru. S Jitkou Rákosníkovou spolupracovala na dvoudílné knize Česká domácí kuchařka. Díky své sběratelské vášni pro staré kuchařské knihy a také přátelství s Jaroslavem Sapíkem, legendou české gastronomické scény, se kterým společně napsala kuchařskou knihu jeho rodinných receptů Můj divotvorný hrnec, se v poslední době čím dál více zabývá kuchyní našich předků. V současné době pracuje ve vydavatelství Burda.

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Smart press