Zkuste do jídelníčku celé rodiny zařadit jáhly. Jsou ideálním zdrojem energie pro výkonnostní sportovce věnující se např. běhu, cyklistice nebo třeba plavání. Drobná zrnka si však v podobě sladké snídaňové kaše nebo dezertu oblíbí i děti.
Jáhly se považují za typickou staročeskou potravinu. Patří mezi výrobky racionální výživy a poslední dobou se opět dostávají do hledáčku lidí, kteří se vracejí ke kořenům. Dokáží zpestřit jídelníček, protože je lze konzumovat nasladko i naslano. Patří mezi potraviny vhodné pro bezlepkovou dietu nebo diabetiky.
Jáhly jsou drobné žluté kuličky, které se vyrábějí z prosa. Proso se omílá mezi mlýnskými kameny obdobně jako mechanicky loupaná pohanka. Jáhly patří mezi obiloviny bohaté na kyselinu křemičitou, vitamíny B1, B2 a kromě tuku a železa obsahují hodnotné bílkoviny. Mají příznivý vliv na zpevnění kostí, růst vlasů a díky hořčíku a vápníku pozitivně ovlivňují činnost srdce.Lze je konzumovat nasladko (v podobě kaší, palačinek, dezertů apod.) i naslano (jako přílohu k hlavním jídlům, v omeletách, slaných koláčích apod.).
MENU GOLD Jáhly 500 g, doporučená cena 29,90 Kč
„Zastánci vyváženého a pestrého jídelníčku s vybalancovaným množstvím makroživin, vitaminů a minerálních látek jáhly pravidelně konzumují v týdenním, čtrnáctidenním či třítýdenním cyklu,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.
Co získáte, když jáhly zařadíte do svého jídelníčku?
- protože jsou zdrojem vitaminu B, mohou pomoci doplnit jeho množství do organismu a působit tak preventivně proti únavě
- proti únavě mohou působit také proto, že mají nízký glykemický index, zasytí na delší dobu a mohou tedy prodloužit pracovní výkon (jsou velmi vhodné pro diabetiky)
- díky sycení organismu na delší dobu a lehké vstřebatelnosti jsou ideálním předtréninkovým zdrojem komplexních sacharidů před sportovním výkonem trvajícím 60 a více minut
- pocit sytosti, po jejich konzumaci ocení také ti, kteří si přejí redukovat porce přílohy k obědu či večeři v souladu s vybalancovaným poměrem makroživin
- lehká vstřebatelnost může také pomoci lidem s citlivým trávením či dráždivým trakčníkem
- řadí se k potravinám přirozeně bezlepkovým, proto jsou vhodnou potravinou pro celiaky
- konzumace jáhel obohatí jídelníček o další zdroj železa, proto jsou vhodné pro lidi s jeho nedostatkem