ijournal.cz

Zdravé a chutné recepty s tuňákem pro každou příležitost!

red Zdroj: Calvo 9.7.2014 Gastronomie

Calvo přichází s novými recepty, které se hodí jak pro rodiny s dětmi a sportovce se zdravým životním stylem, tak pro fanoušky dobrého jídla. Recepty byly připraveny španělským šéfkuchařem s cílem poskytnout návod na přípravu jídel, která nejen skvěle chutnají a jsou inspirována Středomořím, ale zároveň mají potřebnou výživovou hodnotu. Základ každého jídla tvoří čerstvé a kvalitní suroviny, které v kombinaci s tuňákem, jenž se díky vysokému obsahu bílkovin, minerálních látek a omega-3 mastných kyselin řadí mezi jednu z nejzdravějších ryb, předčí očekávání i těch nejnáročnějších strávníků. Ať už připravujete pohoštění pro přátele, partnera, nebo rodinu, inspirujte se těmito recepty!

Calvo_tunak_olivovy_olej 

RODINNÁ VEČEŘE

Vrátili jste se z odpolední procházky či celodenního výletu a vaše děti mají hlad? Nebo děti přiběhly z hřiště, kde si celý den hrály s kamarády, a vy jim chcete udělat radost dobrou večeří? Zároveň byste rádi připravili něco rychlého, zdravého a výživného, aby měly energii, kterou potřebují? Pak právě pro vás je skvělou volbou recept na salát s kuskusem ze světlého tuňáka. Děti si jej rychle zamilují.

Doba přípravy: 15 minut

Recept_č._1

Salát s kuskusem ze světlého tuňáka

Ingredience:

  •  1 plechovka tuňáka v olivovém oleji Calvo
  •  200 cl vody
  • 200 g kuskusu
  • 1 rajče
  • 1 okurka
  • 1 jablko
  • 30 g malin
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • mandle
  • sůl a pepř
  • olivový olej Arbequina
  • balzámový ocet

Postup:

Nejprve uvařte kuskus a nechte ho vychladnout. Mezitím si nakrájejte na malé kousky okurku, rajče a jablko. Vmíchejte vše do kuskusu a přidejte mandle a čerstvě nastrouhaný zázvor.

Podle chuti okořeňte a přidejte ocet. Směs dáme do hranaté mísy a nahoru položte dobře okapané kousky tuňáka. Ozdobte malinami.

PARTY S PŘÁTELI

K životu neodmyslitelně patří večírky, a k nim zase dobré jídlo a pití. Pokud jste se ocitli v roli hostitele, máme pro vás tip, s nímž určitě nešlápnete vedle. Připravte speciální sendviče s tuňákem a sýrem v domácím pita chlebu.

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Recept_č._2

Sendvič s tuňákem a sýrem v domácím chlebu pita

Ingredience:

  • 2 plechovky tuňáka v olivovém oleji Calvo
  •  1 červená cibule
  • 125 g sýra mascarpone (lze použít i jiný krémový sýr)
  •  2 nakládané okurky
  • 1 snítko koriandru
  • 4 sušená rajčata

Na chléb pita:

  • 250 g hladké mouky
  •  125 cl vody
  •  1 lžička droždí

Postup:

Začněte s přípravou pita chleba. Do mísy dejte mouku, přidejte droždí a vodu. Míchejte, dokud nevytvoříte hladké těsto. Těsto nechte odpočívat zhruba hodinu. Mezitím si nasekejte cibuli a přidejte na kousky nakrájené okurky a rajčata. Vše smíchejte se sýrem, okapaným masem z tuňáka a nasekanými lístky koriandru.

Z těsta si vytvořte bochánek, který následně vyválejte do kruhu o průměru přibližně 6 centimetrů o tloušťce přibližně 2 centimetry. Na rozpálenou pánev si dejte trochu olivového oleje, vložte pita placku a smažte po každé straně zhruba 3 minuty. Nechte chvíli vychladnout, přeložte na polovinu a naplňte připravenou směsí.

POSTAVA SNŮ

Pokud vám k vysněné postavě ještě kousek schází, se správnými stravovacími návyky a zdravými recepty svého cíle brzy dosáhnete. Klíčem k úspěchu je vyvážený poměr sacharidů, tuků a kvalitních bílkovin. Nesmíte zapomínat také na pitný režim a dbát na konzumaci potravin bohatých na minerály a vitamíny. Recept na avokádo plněné tuňákem je přesně ten, který vám dodá jak dostatek energie, tak potřebné nutriční hodnoty.   

Doba přípravy: 15 minut

Recept_č._3

Avokádo plněné tuňákem

Ingredience:

  • 1 konzerva tuňáka Calvo ve vlastní šťávě
  • 1 dozrálé avokádo
  • domácí majonéza nebo bílý jogurt
  • cibule
  • cherry rajčátka
  • petržel
  • olivový olej

Postup:

Scezeného tuňáka, nakrájenou cibuli, petržel a cherry rajčátka dobře promíchejte. Přidejte domácí majonézu nebo bílý jogurt. Avokádo rozdělte na polovinu a opatrně vyndejte pecku. Nakonec naplňte avokádo směsí z tuňáka.

Doporučení: Avokádo připravte těsně před podáváním, protože velmi rychle oxiduje. Avokádo opláchněte ve vodě a pokapejte trochou olivového oleje.

PŘEKVAPENÍ PRO PARTNERA

Chystáte romantickou večeři pro dva? Ať už plánujete oslavu výročí, nebo jen pěkný večer a chcete, aby byl nezapomenutelný, zkuste upéct zákusek z listového těsta, lilku a tuňáka. Koláč skvěle voní, ale ještě lépe chutná. A nezapomeňte na dobré víno, nejlépe se hodí dobře vychlazené bílé nebo růžové.

Doba přípravy: 45 minut

Recept_č._4

Zákusek z listového těsta, lilku a tuňáka

Ingredience:

  • 3 konzervy tuňáka Calvo v olivovém oleji
  • 1 lilek
  • 2 rajčata
  • 50 g parmezánu
  • 1 hrst pažitky
  • 1 lžíce hořčice
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Postup:

Tuňáka sceďte a položte stranou. Lilek a rajčata nakrájejte na tenké plátky a položte na vymazaný plech na pečení. Pečte asi 20 minut při teplotě 170 °C, a následně vyndejte a odložte stranou. Tuňáka a hořčici promíchejte v misce. Nakrájejte sýr parmezán. Na další plech rovnoměrně rozložte listové těsto a na něj dejte vrstvu lilku, sýra, rajčat a tuňáka. Tento krok opakujte ještě dvakrát a nakonec dejte péct do trouby na 10 minut při teplotě 170 °C.

Calvo_tunak_vlastna_stavaVíce receptů najdete na nově spuštěných facebookových stránkách společnosti Calvo: 

https://www.facebook.com/CalvoCR

 

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Calvo