ijournal.cz

Vánoční inspirace s pomazánkou Nutella®

red Zdroj: Ferrero Group 22.12.2020 Gastronomie
Vánoce mají být plné radosti a skvělého domácího jídla. Souhlasíte? Pak pro vás máme tipy na sladké dezerty   i sváteční snídaně, které provoní váš dům a vykouzlí úsměv na tváři vašim nejbližším. S vánoční edicí pomazánky Nutella® můžete vytvořit jedinečné dobroty na každý den – od ranních francouzských toastů přes veselé kynuté sněhuláky po banánový chlebíček. Užijte si vánoční kulinářské potěšení s pomazánkou Nutella® a poté si vychutnejte své dílo v kruhu rodiny.

nutella
Prázdnou sklenici pak nemusíte vyhazovat, ale můžete ji vlastnoručně přetvořit na originální svícen. Spoustu inspirace na vánoční pečení, ale i kreativní tvoření či výrobu přání
můžete najít na www.nutella.com.

Vánoční francouzský toast s pomazánkou Nutella®

Na 4 toasty potřebujete:toast

  • 8 plátků toastového chleba
  • 3 vejce
  • ¼ hrnku mléka
  • ½ lžičky vanilky
  • špetku soli
  • 4 lžíce pomazánkyNutella®, 1 lžíce na porci

 

Postup:

V misce rozšlehejte vejce, mléko, vanilku a směs nalijte do mělké nádoby. Na prkénko položte 4 plátky chleba a pomocí vánočního vykrajovátka vykrojte střed každého plátku. Zbylé 4 plátky ponechte vcelku. Všechny kousky chleba namočte do vaječné směsi. Na nepřilnavé pánvi opečte každý kousek do zlatova z obou stran. Na 4 nevykrojené plátky chleba namažte pomazánku Nutella® a každý z nich přikryjte jedním vykrojeným plátkem. Pomazánka Nutella® krásně zvýrazní vykrojený tvar.

Tip: Vykrojené kousky chleba nemusíte vyhazovat – můžete z nich také vyrobit malé francouzské toasty

Banánový chlebíček s brusinkami a oříšky s pomazánkou Nutella®

chlebíčekNa 8 porcí potřebujete

  • 2 hrnky hladké mouky
  • ¼ hrnku krystalového cukru
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 velmi zralé banány, rozmačkané
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 1 velké vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • ¼ hrnku másla, rozpuštěného
  • 1 hrnek brusinek
  • ½ hrnku nasekaných ořechů (libovolná kombinace vlašských ořechů, pekanových ořechů, kešu ořechů, pistácií)
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 8 lžic lískooříškové pomazánky Nutella®, 1 lžíce na porci


Postup:

Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte olejem a vysypte moukou. V misce rozmíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Ve druhé misce rozmíchejte banány, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, vejce a máslo. Tekutou směs přelijte přes suchou a jemně vše míchejte, aby vzniklo kypré, vlhké těsto. Přidejte brusinky a nasekané ořechy. Těsto rozprostřete do připravené formy, posypte ovesnými vločkami a pečte 60 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Horní strana chlebíčku by měla být vyklenutá a dozlatova, a po zapíchnutí párátka doprostřed by na něm neměly zůstat zbytky těsta. Nechte chlebíček ve formě 15 minut vychladnout a pak ho vyjměte a nakrájejte. Podávejte s lískooříškovou pomazánkou Nutella®na každém z plátků.


Pečení sněhuláci s krémovou náplní a s pomazánkou Nutella®


Na 12 sněhuláků potřebujete:sněhuláci

Krémová náplň:

  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 2 velké vaječné žloutky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce másla, na kostičky
  • 1 lžička vanilky

 
Těsto na sněhuláky:

  • ½ hrnku krystalového cukru a 1 lžíceNutella_XMAS
  • ¼ hrnku teplé vody (38 až 43 °C)
  • 2 ¼ lžičky sušeného aktivního droždí Nutella_XMAS
  • 4 hrnky hladké mouky
  • 2 lžíce rostlinného tuku
  • 1 hrnek teplého plnotučného mléka
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 4 lžičky studené vody
  • 1 lžíce mléka
  • 1 vejce
  • 12 lžic lískooříškové pomazánky Nutella®, 1 lžíce na porci

Postup:

Příprava krému: Mléko přiveďte k varu, rozpusťte v něm 2 lžíce cukru a poté odstavte. V misce smíchejte žloutky a zbylé 2 lžíce cukru, až se směs spojí, přidejte kukuřičný škrob. Odměřte ¼ hrnku mléčné směsi a zvolna ji vmíchejte do směsi vaječné. Do zbývající směsi mléka s cukrem za stálého míchání přidávejte spojenou vaječnou směs. Rendlík s krémem dejte na plotnu a za stálého míchání zahřívejte asi 3 minuty, dokud mírně nezhoustne.Odstavte, šlehejte a postupně přidávejte studené máslo a vanilku, dokud se vše nespojí, asi 15 minut. Alespoň na 2 hodiny dejte krém ztuhnout do ledničky. (Krém lze připravit den předem.)

Příprava těsta: V teplé vodě rozpusťte lžíci cukru a posypte droždím. Nechte 2–3 minuty odstát, promíchejte a nechte znovu odpočívat asi 10 minut, dokud nevzejde kvásek. Do mísy prosejte mouku a uprostřed vytvořte důlek. V další misce našlehejte tuk, zbylý cukr, kvásek a mléko. Zvolna přilévejte tekutou směs do důlku uprostřed mouky a vytvořte těsto. Hněťte asi 10 minut. Povrch těsta pomažte olejem. Poté těsto zakryjte a nechte ho na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto srazte a uhlaďte. V misce smíchejte prášek do pečiva se studenou vodou a rovnoměrně rozetřete po těstě. Těsto vyklopte a zhruba 10 minut ho hněťte, dokud nebude hladké a jemné. Zakryjte a nechte 30 minut stát.

Dokončení: Rozdělte těsto na 12 středně velkých a 12 malých kousků a pomocí dlaní a válečku z nich vytvořte placičky. Do středu každé placky vložte lžíci krému. Okraje ohrňte nahoru, spojte je a následně zatočte. Nechte bulky odpočívat, spojem dolů, zakryté alespoň 30 minut. Předehřejte troubu na 190 °C. Spojte jednu malou a jednu střední bulku k sobě tak, abyste vytvořili sněhuláka. Rozšlehejte 1 vejce a 1 lžíci mléka. Povrch sněhuláků potřete vaječnou směsí a pečte 10–12 minut. Dozlatova upečené sněhuláky nechte vychladnout a ozdobte je pomazánkou Nutella®.

Svícen ze sklenice od pomazánky Nutella®

Na 1 svícen potřebujete:svícen

  • 1 prázdnou sklenici od pomazánky Nutella® 350 g
  • Bílou akrylovou barvu ve spreji
  • Lepidlo ve spreji
  • Nůžky
  • Pravítko
  • Třpytivý červený kreslicí papír 5 × 26 cm
  • Tužku
  • Elektrickou svíčku

Postup:

Sklenici od pomazánky Nutella® nastříkejte zvenčí barvou ve spreji a nechte dobře zaschnout. Mezitím si na červený papír pomocí pravítka nakreslete svou originální vánoční vesničku a obrys pečlivě vystřihněte. Tuto šablonu nalepte na sklenici tak, aby třpytivá strana byla vidět. Nakonec už jen vložte svíčku do sklenice a hotový svícen umístěte na vhodné místo, aby váš domov naplnil nádhernou vánoční atmosférou.

 


 




Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Ferrero Group