Pokrmy, které připravujeme pro určitá období roku mají svoje historické kořeny a tradice. Existuje dokonce celá kniha o dějinách chutí. V ní se autor snaží vypátrat například proč Evropané, jejichž kuchyně široce používala koření od dob Římské říše, s příchodem 19.století zcela [...]
Listopad 1, 2022
Gastronomie
Veselý a strašidelný svátek, který slaví celá rodina. Halloween, který letos připadá na úterý 31. října, není zdaleka jen o hrůzu nahánějících kostýmech. Mnoho lidí svátek bere také jako příležitost k uspořádání tematické večeře s lahodnými halloweenskými recepty na jídelním lístku: děsivě krvavé [...]
Říjen 31, 2022
Gastronomie
Dvacátý osmý říjen je pro nás, Čechy, významný den. Právě 28. 10. 1918 se totiž Československo po rozpadu Rakousko-uherské monarchie stalo hrdým a nezávislým státem. Historie na tuto éru vzpomíná jako na „první republiku“. A je to právě první republika, [...]
Říjen 27, 2022
Gastronomie
Spoustu lidí trápí nějaké to kilo navíc, další lidé naopak řeší zdravotní problémy a jiní se začínají zajímat o zdravý životní styl. Jedno mají ale společné, a to přechod na zdravější stravovací režim. Ať už chtějí zhubnout, udržet štíhlou linii, [...]
16. října oslaví pekaři Světový den chleba a pečiva. Letošní rok je pro tuzemské výrobce pečiva z existenčního hlediska obzvláště obtížný a několik z nich už museloukončit svůj provoz. Na vině je extrémní zdražení pohonných hmot, plynu a vstupních surovin.Velkoobchodní [...]
Říjen 16, 2022
Zajímavosti
Doplňky stravy jsou bezpochyby velkými pomocníky nejednoho z nás. Výrobky na trhu jsou však přísně dozorovány a některé nejsou v naší zemi ani dostupné, protože mají pro místní úřady problematické složení. Velmi ožehavým tématem jsou například doplňky s melatoninem. Je k tomu důvod, nebo [...]
Říjen 9, 2022
Krása a zdraví
Fazole jsou velmi oblíbenou ingrediencí veganských a vegetariánských pokrmů, jelikož jsou dokonalým zdroj rostlinných bílkovin. Díky obsahu bílkovin pomáhají budovat svalovou hmotu, a díky vysokému množství rozpustné i nerozpustné vlákniny jsou např. vhodnou přílohou pro „masožravce“, kteří naopak nezařazují do [...]
Říjen 9, 2022
Gastronomie
Malé, oranžové, ovšem velmi silné a plné vitamínů. Tak by se dalo jednoduše popsat ovoce kaki, jehož sezóna právě začíná. A jednou nejlahodnějších odrůd je pak kaki Persimon Bouquet od společnosti Anecoop. Jemné a plné vitamínůKaki Persimon Bouquet je zářivé a [...]
Září 29, 2022
Gastronomie
Jasným současným trendem je zdravý životní styl a péče o tělo i duši. Přesto u nás trpí asi 20 % žen a až 10 % mužů anémií, a často o tom ani nevědí. Chudokrevnost, jak zní český název anémie, je [...]
Září 27, 2022
Krása a zdraví
V současné době roste tlak různých zájmových skupin na omezení spotřeby masa výměnou za rostlinné imitace. Propagována je strava, která je vysoce zpracována a v mnoha případech obsahuje pro člověka nestravitelné složky. Pro získání podobných výživových hodnot je zároveň nutné imitace [...]