ijournal.cz

Světová premiéra miniatur českých kuchařek Romana Vaňka

red Zdroj: Pražský kulinářský institut, foto: Tomáš Novák/PRAKUL 13.3.2024 Společenské akce a události
Představení prvních miniatur českých kuchařek na světě, křest kuchařky „Sváteční“ a milion prodaných výtisků Bílé řady kuchařek Romana Vaňka ovládly pražský Mánes.

„Pondělní večer, kterého se zúčastnilo bezmála dvě stě hostů, potvrdil, že česká kuchyně má hluboké kořeny a stále se vyvíjí. Miniatury našich kuchařek jsou symbolem inovace a respektu k tradici, a já jsem hrdý, že je mohu představit světu,“ řekl zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. Významným hostem večera byla první dáma České republiky Eva Pavlová. 

Vanek_Manes


Inspiraci pro unikátní miniatury českých kuchařek byla podle slov Romana Vaňka „Das Kleinste Kochbuch der Welt“ – nejmenší kuchařka světa z roku 1906, která je považována za vzácný sběratelský skvost. Na celém světě existuje pouhých deset známých exemplářů, z nichž tři jsou uchovávány v perfektním stavu v České republice. Právě tyto historické kousky byly impulzem pro vytvoření dvou českých ekvivalentů, které spojují vášeň k sběratelství s odkazem české gastronomické kultury. „Dvě miniatury, Poklady klasické české kuchyněSladké poklady české a moravské kuchyně, které jsme představili veřejnosti, symbolizují start naší cesty k zachycení duše české kuchyně v miniaturním formátu. Každý výtisk je opatřen certifikátem pravosti od Hahnemühle, zaručujícím jeho autenticitu,“ vysvětlil Roman Vaněk.

MINIATURY_VANĚK

Skvosty, které patří v knihovnách mezi vzácné tisky

Oba tituly miniatur mají i svůj „rodný list“ v podobě ISBN, díky němuž získaly oficiální status knih, které budou moci být uchovány pro budoucí generace v knihovnách. Budou umístěny
v Národní knihovně ČR, ale také v oddělení vzácných tisků Městské knihovny v Praze, kde bude miniatura sousedit s legendární Pražskou biblí, nejstarší vytištěnou biblí u nás. Obě miniatury převzali, právě k umístění do knihoven, Mgr. Tomáš Foltýn, generální ředitel Národní knihovny České republiky, a RNDr. Tomáš Řehák, Ph.D., ředitel Městské knihovny v Praze a předseda Sdružení knihoven České republiky.

Mini kuchařky jsou ručně vázané, uložené v originální modré etuji s ruční zlacenou ražbou. Tituly byly vyrobeny v Ateliéru Krupka, a to každý v limitovaném počtu 111 ručně podepsaných exemplářů. Každý kus je přitom originál. Unikátní díla si zaslouží i unikátní kmotry, a proto miniatury pokřtil Petr Forman, který se svým bratrem Matějem patří k ikonám českého umění. „Kultura a gastronomie jsou dva pilíře, které vytvářejí duši národa. Tímto křtem nejen oslavujeme minulost, ale také inspirujeme budoucí generace,“ prohlásil Petr Forman s úsměvem.

Forman, Hama


Rozměry miniaturních kuchařek Romana Vaňka:

  • v palcích: 2,913‘‘ x 2,165‘‘ x 0,551‘‘
  • v milimetrech: 74 x 55 x 14 mm
  • váha samotné miniatury: cca 48 g

 

Milion bílých kuchařek inspiruje české domácnosti

Vanek, HrubesovaSoučástí slavnostního večera v pražském Mánesu byl i křest nejnovější kuchařky Romana Vaňka „Sváteční“ a oslava miliónu prodaných výtisků tzv. bílé řady Vaňkových kuchařek. „Vždy jsem věřila, že jídlo je umění a dnešní večer to jen potvrzuje,“ sdílela své dojmy herečka, spisovatelka a vášnivá kuchařka Markéta Hrubešová, která se stala kmotrou nové kuchařky Sváteční. „Je to pro mě pocta být součástí tohoto kulinářského příběhu,“ dodala.

Kulturní a gurmánské zážitky pondělní události byly obohaceny hudbou, která umocnila atmosféru jedinečnosti. Před vypuknutím samotné akce udržoval energii přítomných na nejvyšším stupni The Loop Jazz Orchestra pod vedením Jana Hasenöhrla, držitele Grammy, který s Enniem Morriconem a Českým národním symfonickým orchestrem nahrál hudbu pro oscarový film „Osm hrozných“ Quentina Tarantina. Když pak byly všechny knihy pokřtěny, přidala večeru autentický dotek moravská kapela Dareband s valašským bardem Jurou „Darebou“ Václavíkem.

Vanek_Manes

Večer plný oslav a uznání českého kulinářského dědictví skončil, ale jeho dozvuky budou znít v gastronomickém světě ještě dlouho. Díky přínosu všech účastníků a hostů se tento večer nejen zapíše do knižních dějin, ale především do srdcí všech, kteří mají rádi českou kuchyni a kulturu.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Pražský kulinářský institut, foto: Tomáš Novák/PRAKUL