ijournal.cz

Pekaři jsou v ČR stále nedoceněni

red Zdroj: Svaz pekařů a cukrářů 19.10.2024 Rady, tipy, názory

16. říjen je od roku 1945 známý jako Světový den chleba a pečiva. Pro Čechy, pro které je pečivo nepostradatelnou součástí jídelníčku, je tento den skvělou příležitostí připomenout si význam pekařského řemesla.

 Foto_kavárna_bistro_pekárna


Tento den mimo jiné oslavuje schopnost soběstačnosti České republiky ve výrobě kvalitního pečiva za dostupné ceny. Udržitelnost tohoto stavu je však čím dál složitější. Cena pečiva v ČR je stále jednou z nejnižších v EU, což svědčí o efektivitě českých pekařů, kteří neustále pracují na udržení kvality za dostupné ceny. Udržení dobré kvality za nízké ceny je stále složitější, protože rostoucí provozní náklady, nízká ziskovost oboru a  nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a pracovníků, kteří by zvládali pracovat v nočních hodinách a o víkendu, zhoršuje udržitelnost stavu pekárenského průmyslu.

Navzdory výzvám, jako byl nárůst cen energií a surovin v posledních letech, dokázali čeští pekaři pečivo zdražit méně, než by se očekávalo. „Až do roku 2022 byla cena pečiva po dobu 10 let stabilní, přičemž skokové zvýšení přišlo až v souvislosti s událostmi jako válka na Ukrajině, kdy se zvýšily ceny energií, obilí a další vstupy. Od té doby však došlo spíše k mírnému poklesu dodavatelských cen i přesto, že za poslední dva roky stoupla inflace o dalších 10 %,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

 

Platy pekařů jsou dlouhodobě nízké

V roce 2024 činí průměrná měsíční hrubá mzda českého pekaře přes 32 000 Kč. Během uplynulých let sice rostla rychleji než u většiny odvětví, přesto zůstává ve srovnání s jinými profesemi či celorepublikovým průměrným platem, který je téměř 46 000 Kč, nízká. „Platy v našem oboru jsou dlouhodobě nejnižší a pekaři si zaslouží, i vzhledem k náročnosti jejich povolání, lepší platové ohodnocení. K drobnému nárůstu mezd v našem oboru v uplynulých letech sice došlo, ale stále není dostatečný a pro mnoho mladých lidí může být demotivační. V blízké budoucnosti můžeme čelit akutnímu nedostatku kvalitních pekařů,“ dodává Bohumil Hlavatý.

Graf 

Pekařina se neustále vyvíjí

„České pekárny prošly a nadále procházejí řadou modernizačních procesů, které s sebou nesou značné náklady, od nákupu kvalitních surovin, přes nové energeticky úspornější pece a stroje až po investice do solárních kolektorů a tepelných čerpadel,“ potvrzuje chlebový someliér Stanislav Janíček a dodává: „I pekařina se neustále vyvíjí a rovněž se mění preference spotřebitelů. V posledních letech můžeme nejen ve velkých městech pozorovat otevírání nových tzv. bistro pekáren s návratem k řemeslné výrobě.“


Světový dSvaz pekařů a cukrářů světový den chlebaen chleba a pečiva

Tento svátek všech pekařů vyhlásila Mezinárodní unie pekařů a cukrářů (UIBC). Svátkem základní lidské potraviny se přihlásila k 16. říjnu, který v roce 1945 vyhlásila Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) jako den boje proti hladu. Světový den chleba se slaví v řadě zemí, včetně České republiky, zpravidla formou odborných konferencí a osvětových akcí, dnů otevřených dveří v pekárnách, ochutnávkami chlebového sortimentu, setkáváním pekařů a propagací chleba jako základní a nepostradatelné lidské potraviny.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR) je potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol. Více informací nawww.svazpekaru.cz.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Svaz pekařů a cukrářů