Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Středa, 22.Listopad 2017
ijournal.cz

Mýty o McDonald’s

red Zdroj: McDonald’s, foto: -eso- 18.9.2016 Koktejl, Zajímavosti

logoNa začátku bývá většinou vtípek, nedorozumění nebo zlomyslnost – mýty, které často obletí celý svět, vznikají mnohdy nevinně, ale končí zbytečným strašením spotřebitelů po celém světě, které se táhne i léta.

McDonald’s jako globální značka a ikona svého oboru má za desítky let existence zkušenosti s dlouhou řadou mýtů. Na následujících řádcích vám přinášíme aktuální přehled nesmyslů, které se šíří o zlatých obloučcích, a přidáváme vysvětlení, jak je to doopravdy.

  1. Nugety – Je to skutečné kuře

Mýtus: Nugety se vyrábějí ze svítivě růžové hmoty, jejíž foto koluje na internetu. Neobsahují skoro žádné maso a jsou plné chemie a náhražek.

Chicken McNuggets obsahují jen libové maso z kuřecích prsíček nahrubo pomleté, marinované a obalené ve strouhance a  těstíčku – takový trojobal naruby.

 

  1. Burger – 100% hovězího, max. 20% tuku zasyrova

Mýtus: Burger od McDonald’s člověka zabíjí vysokým počtem kalorií, levnými surovinami a koktejlem chemických látek, který způsobuje, že jídlo neplesniví ani po letech. Nemá žádné živiny.

Takzvaný růžový sliz ve výrobcích z hovězího masa McDonald’s v České republice, na Slovensku ani jinde v Evropě nepoužívá a nikdy nepoužíval. Pro výrobu hamburgerových plátků používá pouze ručně vykostěné výsekové partie předního hovězího masa. K umletému masu se nepřidávají žádné další přísady ani emulgátory. Maso v hamburgerech je 100% hovězí, které má zasyrova jen 20% tuku. Ochucuje se solí a pepřem po ogrilování.


hamburger

Růst plísní je závislý na prostředí, kde je potravina uložena. Příznivá pro růst je především vlhkost a přítomnost plísní v místě uložení. Přísná pravidla pro kvalitní a hygienické zpracování surovin a pro přípravu pokrmů u McDonald’s mohou způsobovat, že výrobky McDonald’s vyschnou dříve, než je plíseň stihne napadnout nebo plesniví až za delší čas.

  1. Hranolky – Ze skutečných brambor

Mýtus: Hranolky se vyrábějí z bramborové hmoty, jsou promořené chemickými látkami, cukrem a přesolené. Smaží se v takřka jedovatém oleji.McBrambora_a_běžná_brambora

V České republice a na Slovensku používá McDonald’s hranolky vyrobené z odrůdy brambor Russet Burbank a Innovator. Po vstupní kontrole a rozkrájení jsou hranolky ošetřeny dextrózou v koncentraci desetiny procenta (roztok přírodního cukru používaný ke standardizaci barvy) a stabilizátorem, který je chrání před hnědnutím. Nakonec jsou předsmaženy a rychle zmraženy. V restauracích se pak zmražené hranolky usmaží ve směsi řepkového a slunečnicového oleje s obsahem trans-nenasycených mastných kyselin pod 2 %, což je minimum, kterého lze při jeho výrobě dosáhnout. V žádném případě nejsou obaleny v  tucích ani látkách živočišného původu. Fritování trvá přesně tři minuty při teplotě 168˚C. Po vytažení se hranolky nechají okapat a přidají se max. 4 gramy soli na jednu várku. Maximální doba, po kterou jsou hotové hranolky uchovávány před podáním zákazníkům, je sedm minut.

  1. Hranolky – Žádný smrtonosný pesticidhranolky

Mýtus: Brambory na hranolky McDonald’s se ošetřují agresivními pesticidy, kvůli kterým jsou na poli několik týdnů jedovaté. McDonald’s si navíc na dodavatelích použití tohoto pesticidu vynucuje.

Žádný z dodavatelů McDonald’ Europe nepoužívá pesticid „monitor“, o kterém koluje video na YouTube. Tento pesticid obsahuje nepovolenou složku methamidophos, která byla v Evropské unii zakázána v roce 2008. V rámci dodavatelských podmínek, připravených v roce 2009, se všichni dodavatelé McDonald’s musí rychle zapojit do programu zaměřeném na snižování použití pesticidů.

  1. Vejce – Skutečná vejce

Mýtus: McDonald’s používá sušená vejce.

Pro snídaně používá McDonald’s pouze čerstvá vajíčka z České republiky. Slepice nežijí v klecích, ale jsou chované v zastřešených halách na podestýlce. Dodavatelé musí splňovat náročné požadavky programu Animal Welfare, který zvířatům zaručuje dobrou životní úroveň. Všechny vajíčkové muffiny či wrapy a míchaná vajíčka připravuje McDonald’s až na místě z čerstvých vajec ve skořápce.

  1. Antibiotika, stimulanty, hormony – Přesně podle zákona

Mýtus: Kuřata a skot, ze kterých se vyrábí maso pro McDonald’s, jsou krmeny antibiotiky a stimulanty, aby zvířata nebyla nemocná a rychle narostla. Jejich maso pak obsahuje léčiva, která jsou používána i v lidské medicíně.

Používání antibiotik se řídí podle legislativy Evropské unie z roku 2006, která používání antibiotických stimulátorů růstu v krmivu bez výjimky zakazuje. Jakákoliv léčiva se podávají jen v případě onemocnění zvířat pod dohledem veterinárního lékaře a po vysazení léčby musí být dodržena ochranná lhůta, než je dotyčné zvíře poraženo, aby nebyla léčiva obsažena v mase.

  1. Olej  

Mýtus: Smažené věci se připravují na přepáleném palmovém oleji, který je plný chemických látek způsobujících rakovinu a kardiovaskulární problémy.

McDonald’s používá pouze směs řepkového a slunečnicového oleje s obsahem trans-nenasycených mastných kyselin pod 2 %, což je minimum, kterého lze při jeho výrobě dosáhnout. Olej ve fritézách se několikrát denně filtruje a pravidelně kontroluje. Speciální zařízení měří obsah nežádoucích látek. Ve chvíli, kdy jejich množství dosáhne stanovené hranice, obsluha olej vymění. Hranolky a ostatní produkty jako třeba nugetky se fritují v oddělených nádobách.

  1. Sodík/sůl

Mýtus: Výrobky v McDonald’s jsou přesolené, což přispívá k vysokému krevnímu tlaku a poškozuje srdce.

McDonald’s postupně snižuje obsah soli ve svých produktech od roku 2010 v rámci vlastního programu. Jeho cílem je snížit celkový podíl soli ve výrobcích McDonald’s o 10 procent. U některých konkrétních potravin však došlo ke snížení obsahu soli až o 25 procent a například u hranolek se obsah soli snížil o 20 procent.

  1. Hitparáda chemikálií – látky z vlasů, brouků, červů…

Mýtus: Bulky McDonald’s obsahují síran amonný, aby byly bulky načechranější. Síran amonný se používá jako půdní hnojivo nebo ochrana proti škůdcům.

McDonald’s nepoužívá síran amonný.

Mýtus: Pro aromatizaci masa a změkčení pečiva používá McDonald’s aminokyselinu L-Cystein syntetizovanou z lidských vlasů nebo kachních peří.

L-Cystein pro potravinářské účely se nevyrábí z lidských vlasů. U McDonald’s ho obsahuje jen Ovocná taštička, i zde se však jedná o jeho odstranění.

Mýtus: Aroma TBHQ (tert-Butylhydroquinone) je v osmnácti jídlech od McDonald’s. Ve větším množství může vyvolat břišní nádory.

TBHQ McDonald’s Europe nepoužívá.

Mýtus: Zelenina používaná McDonald’s obsahuje propylenglykol, který se používá třeba jako rozpouštědlo pro barvy, hydraulická kapalina, nemrznoucí směs nebo v elektronických cigaretách.

Zelenina používaná v McDonald’s  je dodávána balená v kuchyňské úpravě, tj. umytá, v případě salátů nakrájená. Při její přípravě se nepoužívají žádné chemikálie, tedy ani propylenglykol. 

Mýtus: Maso používané McDonald’s se barví karmínem, což je přírodní barvivo získávané z vysušených těl hmyzu červce nopálového.

Přestože je karmín (též košenila) povoleným přírodním barvivem  McDonald’s ho nepoužívá. Naše hovězí maso barvení nepotřebuje.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: McDonald’s, foto: -eso-