Motto: Úspěch je směsicí tvrdé práce a velkých snů. (Lee Iacocca)
Dnes je Úterý, 20.Srpen 2019
ijournal.cz

Letní recepty z vítězných výrobků soutěže: Mlékárenský výrobek roku 2019

red Zdroj: www.mamavkuchyni.cz 28.7.2019 Gastronomie

Letní recepty Barbory Charvátové alias Máma v kuchyni www.mamavkuchyni.cz


Krémová polévka z červené řepy se sýrem Lučina

polévka z červené řepyNa cca 4 – 6 porcí:

  • 1 větší cibule
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • olej dle potřeby
  • 1 plechovka (400 g) rajčat
  • 500 g uvařené červené řepy
  • cca 750 ml vývaru nebo vody
  • 1 lžíce balsamica
  • sůl dle chuti
  • slunečnicová semínka dle chuti
  • 1 balení Lučina mini

V hrnci rozpalte potřebné množství oleje a orestujte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Až začne cibule zlátnout, přidejte nahrubo nasekaný česnek a společně dopečte. Poté vlijte plechovku rajčat a na menší kostky nakrájenou červenou řepu a krátce provařte. Přidejte část vývaru a rozmixujte na hladké pyré. Poté přidejte zbylou část vývaru a dochuťte balsamikem a solí dle vlastní chuti. Na talíři polévku posypte semínky a přidejte nadrobenou Lučinu (doporučujeme jednu kostičku mini na jednu porci polévky).

 

Salát s hořčično-jogurtovou zálivkou, brusinkami a grilovaným sýrem

Na salát

  • 250 g (jedno balení) grilovacího sýra Allamisalát
  • 180 g rajčat cherry
  • 100 g červené papriky
  • 100 g žluté papriky
  • Dvě hrsti listových salátů
  • Hrst sušených brusinek
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 2 lžíce olivového (nebo jiného) panenského oleje
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce (bezlaktózového) jogurtu Hollandia
  • 3 lžíce vody

Na zálivku

Zeleninu nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s listovým salátem a brusinkami. Naservírujte do talířů a přelijte zálivkou, kterou umícháte z uvedených surovin. Na závěr přidejte sýr, který jste předtím opekli na grilovací pánvi či přímo v grilu. Doporučujeme servírovat s plátkem čerstvého chleba.


Tvarohová pěna s avokádem a čokoládou

Na 4 porcetvarohová pěna

  • 100 ml plnotučného mléka
  • 50 g hořké čokolády
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa holandského typu
  • 1 vanička (250 g) tučného Jaroměřického tvarohu
  • 1 zralé avokádo
  • javorový sirup či jiné sladidlo dle chuti
  • ovoce a jedlé květy k dozdobení

V mlékovaru nebo v hrnci nad vodní lázní ohřejte mléko a rozpusťte v něm nalámanou čokoládu. Přidejte vrchovatou lžíci kakaa a metličkou dobře prošlehejte, aby směs neudělala hrudky. Poté odstavte a za občasného promíchání nechte vychladnout na teplotu těla.


Avokádo rozkrojte, vyloupněte a vidličkou rozmačkejte na kaši. V misce dobře promíchejte s tvarohem a javorovým sirupem. Poté po částech vmíchejte do čokoládové směsi, dobře propojte a servírujte do talířů či pohárových sklenic. Ozdobte libovolným ovocem, sirupem či jedlými květy.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.mamavkuchyni.cz