ijournal.cz

Káva z Indie – nejlepší káva roste ve stínu

red Zdroj: J&N Publicity s.r.o. 20.7.2022 Zajímavosti

Velvyslanectví Indie v České republice připravilo pro milovníky kávy a novináře prezentaci o indické kávě. Velvyslanec Indie v ČR, H.E. Hemant Kotalwar přesvědčil přítomné, že nejen slavný čaj Darjeeling je spojován s Indií a představil tři vybrané značky kávy Araku, Coorg a Chikmagalur.

Indie patří mezi světové producenty kávy. Její kávová zrna se stala celosvětově oblíbená díky plnému tělu a nízké kyselosti. Pěstují se v nejdeštivějších obydlených pohořích světa, pod baldachýnem hustého přírodního stínu. Právě stíny a deště zapříčinily, že se káva vypěstovaná na indických svazích považuje za nejlepší na světě. K její kvalitě přispívá také ruční sběr a sušení na přímém slunci. Celkem existuje 13 krajových odrůd Arabiky a Robusty. Mezi nejoslavovanější kávy se řadí Robusta Kaapi Royale, Monsooned Malabar a Mysore Nuggets Extra Bold.

coorg arabica coffee manjarabad coffee araku valley coffee














Mystické počátky pěstování indické kávy se zrodily před více než čtyřmi sty lety. Kdy legendární světec Bababudan ‚přivezl‘ sedm kouzelných fazolí z dalekého Jemenu a zasadil je v kopcích Chandragiri ve státu Karnátaka v Indii. Často se také říká, že indický pěstitel kávy vždy vlévá do úrody svůj život. I to je jeden z důvodů, proč se z Indie soustavně vyváží pozoruhodné množství vysoce kvalitní kávy již více než sto padesát let.

 

Káva je synonymem vytříbené chuti

Svět speciální kávy se vyvíjel s úrovní sofistikovanosti srovnatelné s gurmánským kuchařem nebo znalcem vína. Stejně jako nejlepší vína nebo nejvybranější kuchyně, tak je i káva synonymem vytříbené chuti. Indie nabízí nejlepší speciální kávy založené na výrazné velikosti, barvě a především chuti. Vše začíná selektivní sklizní a pečlivým ručním sběrem právě dozrálých bobulí. Následuje přirozená fermentace pro rozvoj chuti, po které přichází namáčení promytých bobů přes noc, aby se rozvinula jejich barva a chuť. Poté je na řadě velice pomalé schnutí pod tropickým sluncem, během kterého je pozornost věnována každému zrnu zvlášť. Díky tomuto pečlivému procesu získává indická káva po mnoho let významná ocenění a je také považována za nejlepší kávu na světě.

 

Indická kávaNejlepší káva na světě roste ve stínu

Indie je jedinou zemí, která pěstuje svoji kávu ve stínu. Její plantáže jsou z pravidla položeny ve vyšších nadmořských výškách, díky kterým získává místní káva dostatek vláhy a ztrácí na kyselosti. Posbíraná kávová zrna z těchto plantáží jsou typicky jemná, ne příliš kyselá, mají exotickou plnou chuť a jemné aroma. Není tedy divu, že se indická káva považuje za jeden z nejzvláštnějších nápojů, který zároveň dokáže porazit kávy od jiných celosvětově známých kávových producentů.

 


Pěstování kávy a její vlastnosti

Oblasti pěstování kávy v Indii mohou být seskupeny do tří odlišných kategorií: 1) tradiční jižní oblasti (státy Karnataka, Kerala a Tamil Nadu), 2) netradiční oblasti (Andhru Pradesh a Orissa), 3) severovýchodní region (Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Nagaland a Arunáčal Pradesh). Plantáže na jihu Indie se považují za kolébku indické kávy. Východní Gháty a severovýchodní státy jsou považovány za nově rozvinuté oblasti kávy.

Mezi dvě největší oblasti pěstování kávy v Indii patří Chikmagalur a Coorg. Za nejtradičnější kraj pro pěstování Arabiky je považován Mandžarabád. Zde dochází k experimentům s novými technologiemi pro výrobu kávy, díky kterým vzniká káva té nejlepší kvality. O kávách z těchto oblastí je známo, že mají středně plné až plné tělo, mírnou kyselost, střední až intenzivní vůni a příjemnou chuť.

V pohoří Anamalais, jež se nachází ve střední nadmořské výšce s vysokými srážkami, se pěstuje Arabika s typickými šedavě zelenými velkými fazolemi, jež dokáže vytvořit vyvážený šálek kávy s intenzivní vůní a citrusovou příchutí.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: J&N Publicity s.r.o.